Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Bijzondere bessen 


Klik in de menu links een onderwerp aan.

DRUIVEN planten, snoeien en plantenziekten (Vitis vinifera)

Druiven verdragen geen natte grond. Ze kunnen beter tegen de droogte dan tegen teveel water.

De meeste oudere druivenrassen zijn vatbaar voor Oidium - echte meeldauw (witziekteschimmel), waartegen regelmatig preventief behandeld moet worden. Er zijn ook nieuwe druivenrassen die weinig of geen echte meeldauw (Oidium/ Uncinula) krijgen, zodat gewasbeschermingsproducten overbodig worden. (Zie rassenoverzicht).

In regenrijke perioden kan er op druivenbladeren ook valse meeldauw (Peronospora/ Plasmopara) optreden. Laat een een druivengewas snel opdrogen, dan verminderd de kans op schade. Zie artikel zomersnoei en overzicht ziekten en plagen op druiven.

Op te natte gronden en gronden die te zuur of daarentegen te kalkrijk zijn, kunnen er abnormale bladverkleuringen bij uw druivenplanten optreden. Afhankelijk van de omstandigheden kan er een gebrek zijn aan kalium (K), magnesium (Mg), mangaan (MN) en ijzer (Fe). Zie overzicht schimmelziekten en plagen bij druiven en pdf met overzicht bladchlorose

Teveel druiventrossen aan één plant is ook nadelig, want dan kan er rui (afvallen bessen) en een slechte kleuring zijn. Zie artikels over de druivensnoei. Een volwassen druivelaar zou slechts 20-25 trossen mogen dragen, opdat de druivenbessen optimaal zouden uitgroeien. Een goede uitdunnende druivensnoei in januari is daarom nodig.

MOERBEI: Witte moerbei (Morus alba) en Zwarte moerbei (Morus nigra). Deze bijzondere warmteminnende bomen dragen braamachtige vruchten die zeer aromatisch smaken.

ZWARTE VLIER (Sambucus nigra)

DUINDOORN (Hippophae rhamnoides)

GOJI BES, GOJI BERRY, BOKSDOORN (Lycium barbarum)

JAPANSE KRENTENBOOM (Hovenia dulcis)

OLIJFWILG of zilverbes (Elaeagnus ebbingei)

Blauwe Honingbes (Lonicera)
 

Tip!
Stel uw fruitvragen, lees tips in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

--

Zoeken op deze site:

Aangepast zoeken

ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen.
Terug naar Index - startpagina