Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Druiven en bijzondere besvruchten -->Druif - Vitis vinifera: zomersnoei

Fruit in de druiventuin: snoeien tijdens de zomer, in juli en augustus.

Auteur:
Guy De Kinder - www.houtwal.be
 

Zomersnoei geeft mooiere en beter gekleurde druiventrossen
(Vitis vinifera). 

 

1. Vitis vinifera botanisch:

Wetenschappelijke naam: Vitis vinifera (Europese druiven) en Vitis labrusca (Amerikaanse druiven)
Familie: Vitaceae - druivenfamilie
Zeer geschikt om te leiden aan een muur/ draad.

2.Werkwijze bij deze druiven-zomersnoei:

Het op éénzetten (ébourgeonneren)

Jonge druivenscheuten: vitis 5mei00.jpg (79406 bytes)

Uit de twee of drie ogen/ knoppen, die men tijdens de wintersnoei behield, en eventueel uit de onderogen, lopen dan drie - vier druivenscheuten uit. Daarvan behouden we er normaal maar één. Dit op enkel zetten ("op 1 zetten"), zal men zo vroeg mogelijk trachten te doen. Weliswaar kunnen we dit maar doen nadat we nagekeken hebben, welke de beste druivenscheut met de zwaarste druiventros is. We doen het echter zo vlug mogelijk omdat in het beginstadium deze scheuten zich voeden met het zetmeel en de voedingsstoffen die in het oude hout van het jaar tevoren werden opgeslagen. 

In openlucht kan dit werkje rond einde mei of begin juni gebeuren. In de kas (serre) zal dit werk vroeger gebeuren.

Probeer elke scheut met tros (trossen) ca 10-15 cm afstand te geven.
Op een volwassen plant (minstens 6 jaar oud) kunnen er ongeveer 20 - 25 scheuten overblijven. Deze geven in het najaar dan 20-30 mooie trossen met dikkere bessen dan moest het werk niet gebeurd zijn.

Geënte druivenplanten voor het teeltsysteem "Enkele Guyotsnoei":

- Kleinere planten werden niet ingesnoeid  in januari (februari, maart) en hiervan laat men 1 scheut mooi verticaal omhoog groeien. De overige scheuten worden op 2 bladeren ingenepen. Zie "Fruit-snoeikalender"

- De grootste planten werden in januari-februari op ca 60 (70) cm boven de grond ingesnoeid. Hieruit zijn 3 tot 6 scheuten ontstaan.

De bovenste 2 (3) stevige scheuten zal men mooi verticaal omhoog binden

De overige zwakke en lagerstaande scheuten worden volledig weggebroken of weggeknipt. Door de overtollige scheuten te verwijderen kunnen de overblijvende 2 (3) scheuten beter ontwikkelen. Lager dan 50 cm zal men alle nieuwe scheuten direct verwijderen zodat de stam goed kan ontwikkelen.

- Vanaf het tweede of derde groeijaar worden de zijscheutjes/ okselscheuten (dieven) op 1 of 2 (3) bladeren ingesnoeid. Vanaf het 9de blad mogen de zijscheutjes volledig weggebroken worden.

.

3.Lamsteligheid door laattijdig druivenscheuten te verwijderen

Laat men de andere druivenscheuten te lang staan, dan onttrekken deze voedingsstoffen aan de te behouden scheut, wat ongunstig inwerkt op de grootte en afspeenbaarheid van de te behouden scheut en tros. 
Bij de druivenrassen Vitis 'Frankenthal' en 'Muscat' kan dit tot lamsteligheid leiden. (Fysiologische ziekte).

Heeft men de keuze tussen 2 evenwaardige scheuten, dan behoudt men de scheut met de breedste voet of met de grootste bladeren. Een brede voet laat het voedingssap beter door. Hoe groter de druivenbladeren zijn, des te meer verwerkte voedingsstoffen (assimilaten) naar de scheutbasis kunnen vervoerd worden.

4.Het verwijderen van overtollige druiventrossen

De druiventrossen zijn na het uitlopen van de scheuten reeds na een paar dagen zichtbaar. Op een productieve scheut kunnen zich meerdere trossen vormen. Het verwijderen (afsmijten) van de overtollige trossen doet men zo vlug mogelijk , omdat de overblijvende trossen dan sneller toenemen in volume. Normaal wordt steeds de 1ste druiventros op de scheut behouden. Deze is meestal zwaarder dan de 2de en rijpt ook vlugger. Bij sommige Vitis 'Royal'-klonen of typen , zal men de 2de tros behouden, omdat deze meestal beter afspeent.
Men mag per druivelaar niet te veel trossen laten staan. Een volwassen druivelaar zou niet meer dan 30 (35) druiventrossen mogen dragen. Indien men teveel trossen laat staan dan verlaat men de oogst, zal de kleuring moeilijker verlopen (blauwe rassen), is er meer kans op lamsteligheid en meer kans op een misoogst het volgende jaar. Van het druivenras Vitis 'Muscat' zal men minder trossen laten staan, doordat deze zwakker groeit.

5.Innijpen jonge druivenscheuten voor de bloei

Vlak voor de bloei van de druiven nijpen (snoeien of inpitsen) we de scheut in op 4 - 5 (7) bladeren, waardoor de voedingsstoffen beter naar de druiventros kunnen. Hierdoor krijgen we een betere afspening van de trossen. In een serre tracht je de  luchtvochtigheid (RV) in de voormiddag te verlagen, om het afwerpen van de bloemkapseltjes mogelijk te maken en het verspreiden van het (droog) stuifmeel mogelijk te maken. Druiven zijn vooral windbloeiers. Luchten in een serre (voormiddag) is dus gunstig tijdens de bloeiperiode.

6.Okselscheuten innijpen bij de zomersnoei:

De okselscheuten worden in de zomerperiode op 1-3 (4-5) bladeren ingenepen. Het aantal bladeren is afhankelijk van de plaats die men heeft. Dit innijpen van de okselscheuten moet zeker voor 20 augustus gebeurd zijn. Het rijpingsproces van de druiven kan dan beginnen. Hechtranken aan druiventrossen en scheuten kunnen ook weggebroken worden.
Probeer dit innijpen van de okselscheuten te spreiden over 2-3 weken zodat de groei niet volledig stilvalt.
Druiventrossen die door te radicale zomersnoei teveel in de zon hangen zijn vatbaar voor zonnebrand.
Later dan half augustus is het dikwijls niet meer nodig om zomersnoei toe te passen. Veel gezonde (groene) bladeren geven zoetere bessen.

7.Inbinden of vastmaken druivenscheuten:

In een serre (kas) kan men jonge druivenscheuten met papierstrips, wasknijpers of koord vastmaken aan een draad die ca. 30 cm boven de draagtakdraad gespannen is. De zon mag NIET rechtstreeks op de trossen kunnen schijnen, want dan is besverbranding mogelijk!

Voor meer teeltinformatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie"

 

Succes als je het eens wil uitproberen!

Blauwe rijpe druiven-Vitis vinifera. Blauwe tafeldruiven.

Dit artikel werd samengesteld door G. De Kinder - www.houtwal.be en https://twitter.com/gdekinder

Bronnen - Literatuur - foto's :
"Groente- en Fruitencyclopedie", auteurs Luc Dedeene en Guy De Kinder.
Uitgeverij Groenboekerij (Kosmos Uitgevers, Utrecht)

 

 
Laatste aanpassing op 11/11/13  
 

Stel een vraag of stuur een opmerking aangaande dit artikel

© Copyright 2000, Guy De Kinder, alle rechten voorbehouden. www.houtwal.be