Houtwal.be -->  Fruitencyclopedie -->  Bijzondere besvruchten --> Fruittuin: Trosbescherming bij druiven (Vitis vinifera)

Fruit in de druiventuin: onderhoud druiven

Auteur:
Guy De Kinder - www.houtwal.be
 

Beschermen van druiventrossen tegen vogel- en wespenvraat (Vitis). 

Afbeelding blauwe druiventros - Vitis vinifera

 
  Druiventrossen worden gemakkelijk aangetast door vogels, wespen en oorwormen. Zodra de bessen beginnen te rijpen/ te kleuren (augustus) kunnen de trossen in zakjes gestoken worden, zodat ze beschermd zijn tegen vraatschade. Doe dat werkje bij droog weer en vooraleer er schade is. Kleine en afwijkende trossen kunnen ook nog weggesnoeid worden, zodat de overige beter kunnen uitgroeien. In de fruittuin kunnen ook andere fruitsoorten zoals vijgen, appels en peren beschermd worden met zakjes.
...

1. Druiven zijn warmteminnende fruitsoorten:

Wetenschappelijke naam: Vitis vinifera
Nederlandse naam: druif, wijndruif, druivelaar, eetdruif, wingerd
Duits: tafeltrauben

 

2. Waarom druiventrossen beschermen? 

- Sommige druivenrassen of wijnstokrassen worden snel door vogels en wespen beschadigd.

Vogels hebben een uitgesproken voorkeur voor bepaalde druivenrassen. Rijpe druiven zijn een lekkernij, ook voor vogels en wespen!

Vogelvraat aan rijpe druiven is te voorkomen! 'Saint Laurent' met vogelvraat

In serre/ kas is vogelbescherming meestal niet nodig. Indien toch noodzakelijk, dan kan men een net/ gaas voor de ramen/ deur hangen.

Tegen barsten van bessen is geen bescherming mogelijk. Meestal wordt dit veroorzaakt door een aantasting van echte meeldauwschimmel. Koop bij voorkeur een druivenras dat weinig vatbaar is voor echte- en valse meeldauw.
Sommige druivenrassen zijn ook meer vatbaar voor aantasting door vruchtrot (Botrytis).

3.Bescherm druiventrossen tegen vogels en wespen met zakjes

Men kan dit doen vanaf de eerste druivenbessen beginnen te kleuren/ rijpen.
Doe dit liefst bij droog weer en als de bessen volledig droog zijn.
Breng de bescherming aan vooraleer de eerste schade is toegebracht. Beschadigde bessen gaan beschimmelen en deze trossen zijn later volledig verloren, tenzij men de beschadigde delen heel zorgvuldig verwijderd.

Per druivelaar kunnen er maximaal 25 mooie trossen beschermd worden. Verwijder de overtollige trossen, zodat de overblijvende beter kunnen kleuren en rijpen.

Bij gevoelige rassen kan er enkele weken voor ze rijpen nog een preventieve bespuiting tegen vruchtrot (Botrytis) gedaan worden. Respecteer hierbij de veiligheidstermijn!

Druiventrossen die beginnen te kleuren worden best beschermd tegen vogelvraat. Druiven die beginnen te kleuren moeten dringend beschermd worden tegen vogelvraat.

4. Methoden om druiventrossen te beschermen.

Men heeft hiervoor verschillende methoden: vogelnetten, zakjes, vogelgeluiden, ...

  • Vogelnetten voor wijngaarden

- Vogelnetten zijn tamelijk makkelijk aan te brengen. De jonge druivenscheuten gaan echter snel tegen en door het net groeien. Kleine openingen zijn voldoende om toch nog vogelschade te krijgen. Tegen wespen helpen deze netten niets. Het beschermnet wordt gemakkelijk beschadigd. 

  • Hagelnetten voor wijngaarden

- Hagelnetten zijn erg gemakkelijk en snel aan te brengen. Deze netten geven een bescherming tegen hagel, vogels en wespen. Ze laten het zonlicht en de gewasbeschermingsproducten goed door. Meer info over "Agro Cover", een bescherm- en vervroegingsdoek zie bij www.rovero.nl

 

  • Bird chaser - afschrikkende ballonnen

- Bird Chaser. Afschrikkende ballonnen in 3 kleuren (wit, zwart en geel). Deze ballonnen moet je om de week afwisselend ophangen, om gewenning te voorkomen. De ballonnen kan je bestellen bij ACD, Iepersestraat 290 te 8800 Roeselare. (Zie aansluitend artikel voor meer info) (Met dank aan Mevr. Dominique Vanderwegen voor de afbeelding en de ballonneninformatie)

  • Beschermend zakje per druiventros

- Lege suikerzakken (1 kg zakken) zijn meestal heel geschikt. De druiventrossen van  het blauwe buitenras 'Boskoops Glory' kunnen er meestal net in. De opening bovenaan wordt toegemaakt met bijvoorbeeld een wasknijper . Volgens de kleur van de wasknijper kan men eventueel aangeven welke trossen het snelste gaan eetrijp zijn. Een nadeel van deze suikerzakken is dat men de rijping niet meer kan volgen. Men moet de zakken steeds openmaken om de eetrijpheid vast te stellen. De beschermzakken hebben geen negatieve invloed op de smaak en kleuring. Meestal komt er geen water in de zakken. Uitzonderlijk kan er toch een beschadigde bes in de gesloten zak zitten. De schimmeluitbreiding breidt in deze gesloten zakken snel uit. Deze papieren zakken gaan maar 1 seizoen mee. 
Kleine broodzakken zijn eventueel ook bruikbaar, mits er geen water in blijft staan.

- Met zgn. plastiek documentbeschermers kan u een soort tent maken over een mooie druiventros en deze rond de trossteel vastmaken met een nietje.

- Even goed of soms zelfs beter zijn zakjes gemaakt van gordijnstof. Dezelfde grootte of iets groter dan de suikerzakken. Het toemaken kan eveneens snel met wasknijpers (wasspelden). Deze zgn. "netzakjes" laten probleemloos het water door. Wespen en vogels kunnen niet aan de rijpe bessen. Men kan de rijping makkelijk volgen, zodat men tijdig kan beginnen oogsten. Deze zakjes kan men mits wat handigheid zelf maken met een huishoudelijke naaimachine. Deze zakjes van gordijnstof kunnen verschillende jaren meegaan. 

Men kan een klein aantal druiventrossen met beschermzakjes zonder problemen tot na de bladval laten hangen. Op deze manier kan men Vitis 'Boskoops Glory' oogsten van september tot begin/ half november. Het is af te raden teveel trossen te laten hangen, daar dit de druivelaar / wijnstok erg uitput. Een misoogst (beurtjaar) het volgende jaar zou kunnen volgen!

Beschermend zakje over druiventros-druivenzak1.jpg (94220 bytes)

  • Afschrikkende natuurlijke vogelgeluiden om rijpe druiven te beschermen

- Een nieuwe mogelijkheid is het gebruik van natuurlijke vogelgeluiden. Je kan hiervoor een kijkje nemen op de website van BirdGard  (Valkenkreten enkel getest met MS Explorer!)
Nieuw  bij de firma BirdGard is de PRO Plus. Je kan er maximaal 4 luidsprekers aan bevestigen voor een verder bereik. Binnenkort komt BirdGard- CropGard op de markt. Deze heeft 7 electronische irritatiegeluiden met een harde knal, die je naar believen zelf kan instellen. Verder werkt de CropGard hetzelfde als de ProPlus. (Tijdschakeling met in totaal 8 geluiden-schakelaars. Is ook te leveren met 4 luidsprekers.)
De speciale luidsprekers gaan tot 25 000 Hz, mensen horen tot 8 000 Hz. (Hz is de eenheid van frequentie)
De prijzen zitten tussen 495 en 795 gulden (zonder BTW). Soms zijn er ook tweedehands apparaten te koop voor liefhebbers. Meer informatie hierover bij BirdGard.

  • Kattenlokkende planten (Katvriendelijke planten):

Door katten te lokken naar rijpende druiven kunnen vogels ook afgeschrikt worden.

Bruikbaar zijn o.a. Nepeta cataria (kattenkruid), Nepeta faasseniiValeriana officinalis (Valeriaan), Actinidia kolomikta (kattenkiwi), Teucrium marum (gamander) en  Thymus (tijm).

Ook een verdunde oplossing van chloorwater/ bleekwater zou aantrekkelijk zijn voor sommige katten.

 

 

 

Succes als je het eens wil uitproberen!

Zie ook deel 2: afschrikkende ballonnen

Laatste aanpassingen op 11/11/13

Dit artikel werd samengesteld door G. De Kinder - www.houtwal.be

Bronnen - Literatuur - foto's :

Weblinks:

www.houtwal.be

https://twitter.com/gdekinder

 

 

--

Stel uw fruitvragen, lees tips in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

Copyright 2000, Guy De Kinder. Alle rechten voorbehouden. www.houtwal.be

    

Terug naar indexoverzicht