Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Bijzondere besvruchten --> Krenten of uitdunnen druiventrossen (Vitis vinifera)

Fruit in de tuin. Onderhoud van fruit

Krenten of uitdunnen van druiven (Vitis vinifera)

Auteur : Guy De Kinder - www.houtwal.be

Om grotere bessen te krijgen kunnen de bessen van druiventrossen uitgedund worden. Men noemt dit krenten of uitkorrelen. Het krenten is niet nodig bij alle druivenrassen. Vooral bij kasdruiven en compact groeiende trossen is het nuttig opdat de bessen beter zouden uitgroeien. Doe dit krenten zo vroeg mogelijk en gebruik hiervoor een kleine schaar met smalle punt.  

Vragen en antwoorden (voornamelijk uit NL.tuinen) 
Krenten van druiven. (Vitis vinifera)

 

Krenten/ uitdunnen van druiven (Vitis vinifera)

>Wij hebben in onze tuin een druif staan. Er zitten volop mini druiventrosjes in. Nu hebben we gehoord dat je druiven moet "krenten". Onze vraag is hoe en wanneer doe je dat? Vitis vinifera: druivenblad
Antwoord (GDK):
 •  Wijndruiven mogen klein zijn en worden daarom normaal niet gekrent.  Trossen van wijndruiven die erg compact (gesloten) groeien, zijn meer vatbaar voor schimmelaantasting en worden soms toch uitgedund.
 •  Tafeldruiven of eetdruiven worden soms gekrent om drie redenen:
  1) Om grotere en mooie gelijke bessen te bekomen. Meestal kan je eenvoudiger een aantal overtollige trossen verwijderen.

  2) Om minder compacte (gesloten) trossen te bekomen. In een te gesloten (compacte) tros ontstaat gemakkelijk schimmel en zo kan een ganse tros verloren gaan. Heb je een eetdruif met erg compacte trossen, waarbij de bessen tegen elkaar zitten dan kan je best elke tros krenten. Je kan ook grote delen van een tros zoals de schouders en de staart wegknippen.
  De nieuwe druivenrassen 'Sophie' en 'Franziska' vormen grote en compacte trossen. Om de bessen gezond te houden is het nodig van te krenten ofwel van grote trosdelen weg te knippen.
  De druivenrassen 'Katharina', 'Ester' en 'Muscat Bleu' vormen mooie open en losse trossen. Krenten is hier niet echt nodig.

  3) De bessen rijpen vroeg af en zijn vroeger oogstbaar. Vooral bij zeer laat rijpende druivenrassen zoals 'Franziska', Theresa en 'Philipp' is het interessant de rijping iets te vervroegen door te krenten.
  Vroegrijpende druivenrassen worden door te krenten nog iets vroeger oogstbaar.
Vitis vinifera: druiventros

Het krenten kan gebeuren vanaf de bessen de dikte van een erwt hebben. In openlucht zal dat meestal einde juni - begin juli zijn.

Probeer de bessen zoveel mogelijk enkel zetten.

Dit uitdunnen gebeurt met een zgn. dunschaar. Dit is een fijn schaartje met een smalle punt.


Het ras 'Boskoops Glorie' zou ik niet dunnen. (Het mag natuurlijk wel!) Het is veel gemakkelijker een aantal overbodige (kleinere) trossen te verwijderen.

 

Bij een oudere druivelaar zou je niet meer dan 25 -30 trossen per druivelaar mogen laten staan.
Teveel trossen is nadelig voor de kleuring in het najaar en voor de productie van het volgende jaar.
 

Voor meer teeltinformatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie"  Meer info over dit unieke tuinboek

Voor het laatst bijgewerkt op 11/11/13
Door De Kinder Guy

Vragen of suggesties/ links?
 

 
 
 
Copyright 1999, Guy De Kinder. www.houtwal.be en https://twitter.com/gdekinder