Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Bijzondere besvruchten -->Druif - Vitis vinifera: gerimpelde bessen

Druivenartikel : 

Bruine gerimpelde bessen bij druiven (Vitis vinifera)

Auteur : Guy De Kinder - www.houtwal.be
Vraag en antwoord (voornamelijk uit NL.tuinen) 

Onderwerp: Ziekteverschijnsel bij druiven (bruine bessen)


>Ik heb namelijk een probleem met mijn druivenstruik (een witte druif). Deze druivenstruik staat in een kleine glazen kas (3 bij 6 meter), en de druivenstruik is ongeveer 12 jaar oud. De druivenstruik staat er heel mooi voor, totdat er vorige week  de eerste bruine druiven aan de trossen kwamen. Ik heb een foto van de bruine druiven hierbij gevoegd.
De druiven die bruin worden, verkleuren eerst en worden vervolgens rimpelig. (net gedroogde rozijnen). Het kan volgens mij geen droogte zijn aangezien ik regelmatig water geef.(10 liter  per 1 a 3 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden). Dit is oppervlaktewater, en is niet zout. De kas staat +/- 40 cm boven het oppervlakte water. 
De druiven die bruin worden hangen zowel in het zonlicht als in de schaduw. De trossen worden niet volledig bruin, maar enkele druiven worden bruin. Sommige trossen hebben enkele bruine druiven,sommige trossen hebben een 10-tal bruine druiven, de meeste trossen hebben nog geen aangetaste druiven. De druiven die bruin worden hangen zowel onderaan de trossen als bovenin de trossen. Er is aan de druivenstruik niets te zien van aangetaste bladeren, ook zijn op de bladeren geen bijzonderheden waar te nemen (zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde van de bladeren).


Antwoord (GDK):
Er zijn drie mogelijke oorzaken:

Lamsteligheid op steeltjes van de druiventros:

Lamsteligheid (zie eerder verschenen nieuwsbrief nr. 26 - mei 1999) 
De steeltjes van de bessen worden bruin en verdrogen. De druiven blijven rood en zuur.
o.a. 'Frankenthaler' is gevoelig voor lamsteligheid.
Meer lezen over lamsteligheid of stelenziekte op druiventrossen.
 

Zonnebrand bij druiven:

Ziektebeeld van zonnebrand?

Op de druivenbessen komen bruine, ingezonken plekken voor. Soms is het bessenvel slechts lichtjes gerimpeld. De druiven zijn hier het meest gevoelig voor tijdens de pitvorming, dit is de periode tussen de knip en het blanken. (Juli-augustus)

Hoe schade van zonnebrand aan uw druiven voorkomen?

Sterke directe zonnestraling op de bessen voorkomen. Serre tijdig afwitten. RV niet te hoog houden. Tijdig luchten zodat de bessen niet bedauwen. (Het water kan als een lens werken na het bedauwen van de vruchten. Dit veroorzaakt zonnebrand.)
Vooral de witte druivenrassen zijn gevoeliger: o.a. 'Muscat d'Alexandrie', ...

Besverbranding bij druiven

Besverbranding is ongeveer hetzelfde als zonnebrand
Oorzaak: ((Oorzaak: wateronttrekking door de zon))
Ziektebeeld: Op de onrijpe druivenbessen ingezonken blauwachtige vlekken. Soms is het bessenvel slechts lichtjes gerimpeld.
Voorkoming schade: Scheuten goed uitbinden, zodat blad goed verdeeld zit. Zorgen voor geen te scherp zoninval. Tijdig afwitten, vooral na donkere periode gevolgd door sterke zon.
Gevoelige druivenrassen: Vooral witte rassen zijn het gevoeligste.
Ik vermoed dat het probleem vooral te wijten is aan zonnebrand/ besverbranding.

Preventie en bestrijding van zonnebrand?


- Probeer sterke directe zonnestraling op de bessen te voorkomen. De kas/ serre tijdig afwitten.
- Gehamerd glad zou de zonnestraling meer verspreiden zodat zonnebrand minder voorkomt.
- Probeer de luchtvochtigheid (RV) niet te hoog houden. 's Morgens tijdig luchten zodat de bessen niet bedauwen. (Het water kan als een lens werken na het bedauwen van de vruchten. Dit veroorzaakt zonnebrand.)
- Geef geen water bovenop de plant, maar enkel aan de voet van de plant.
- Voorkom dat de druivenbessen tegen het glas komen. De twijgen met druiventrossen aan draden binden, zodat blad goed verdeeld zit.
- Doe niet teveel zomersnoei: de zon mag niet rechtstreeks op de bessen schijnen. Verwijder overtollige bladeren rond de tros pas bij het rijpen van de bessen en neem geen bladeren weg aan de zuidkant. Per tros moeten er zeker 7 gezonde bladeren blijven staan.
- Gebruik eventueel een schermdoek of een groeidoek (witte vliesdoek) om de trossen te beschermen bij extreem zonnig weer. (Vanaf 10 tot 16 uur)
- Als de trossen niet te groot zijn kan u deze ook beschermen met een lege suikerzak.

- Om schimmelaantasting te voorkomen kan je de beschadigde (verbrande) druivenbessen zo vlug mogelijk wegknippen (Krenten)

Nuttige teeltinfo & adressen i.v.m. druivenrassen en ziekten op druiven kan je terugvinden in de Groente- en Fruitencyclopedie, welke februari 2004 verschenen is. Zie ook overzicht ziekten en plagen bij druiven

 

Voor een verklaring van de gebruikte vaktermen: 
Zie artikel "Vakjargon/ lexicon" . 
Voor meer teeltinformatie: zie moestuinboek "Groente & Fruit Encyclopedie"

Voor het laatst bijgewerkt op 11/11/13
Door De Kinder Guy

Vragen of suggesties/ links?

(Guy's Fruit ABC) http://www.houtwal.be/  en https://twitter.com/gdekinder

 

 
 
 
Copyright 1999, Guy De Kinder. www.houtwal.be