Houtwal.be -->  Fruit ABC- encyclopedie -->  Bijzonder winterharde planten --> Kiwibes, minikiwi (Actinidia arguta)

Ontbreekt het linkerframe?
Klik hier voor herladen


Exotisch fruit in de tuin: kiwibessen (Actinidia arguta) zijn heel gemakkelijk te kweken in warme, beschutte tuinen!

 Door  Guy De Kinder - www.houtwal.be

Breng meer kleur en smaak in uw tuin met een minder alledaagse fruitsoort, de kiwibes. Deze zoete, groene bessen (minikiwi's) rijpen vanaf half september gedurende een drietal weken. Kiwibessen zijn gemakkelijke klim- en leiplanten die wel enige steun vragen. Een pergola of een zonnige muur (schutting) met horizontale draden zijn zeer geschikt. Deze bijzondere fruitsoort moet bestoven worden door een mannelijke kiwibes. Kiwibessen zijn zeer weinig vatbaar voor schimmelziekten, waardoor gewasbehandelingen meestal niet nodig zijn. De bessen zijn rijk aan vitaminen, nuttige mineralen en antioxidanten.


.
Plantkundige kenmerken van de kiwibes:

Actinidia arguta 'Jumbo' (De grootste kiwibessen)

Betekenis van de wetenschappelijke naam Actinidia arguta:

 

Kiwibessen vragen een zonnige, warme standplaats:

Kiwibessen produceren best op een goed doorlatende, humusrijke tuingrond:

Geschikte rassen van de kiwibes (minikiwi):

'Issai', 'Kokuwa' (zelfbestuivend, tweeslachtig),

'Jumbo', 'Weiki', 'Geneva', 'Ken's Red' (Vrouwelijke kiwibessen)

'Mirzan' (Merknaam: SCARLET SEPTEMBER). Kenmerken: rode schil en rood vruchtvlees; vroegrijpend. Bestuiving door 'Matua' en 'Nostino'. Infobron: Häberli

'Weima' (mannelijke bestuiver).

Indien u maar weinig plaats hebt dan kan u de kiwibes 'Issai' alleen planten. Zonder mannelijke bestuiver geeft deze 'Issai' ook bessen, maar ze zijn dan kleiner en pitloos.
Een combinatie van de vrouwelijke kiwibessen met de mannelijke bestuiver 'Weima' zijn ideaal voor een goede vruchtzetting. De zelfbestuivende 'Issai' is ook bruikbaar als bestuiver, maar geeft soms minder goede resultaten.

Actinidia arguta 'Issai' (zelfbestuivende kiwibes)

Kiwibes, minikiwi-Actinidia arguta 'Ken's Red': lekkere groenrode kwibessen die rijpen op de plant vanaf half september.

Actinidia arguta 'Ken's Red': een roodschillige kiwibes.

Aanbevolen plantafstand voor kiwibessen (kiwiberry):

- In de rij 2 (2,5) tot 3 m (Paalafstand: 3 m)
- Tussen de rijen 3 tot 4,5 m afstand.
- Met een T-systeem en 5 horizontale draden bovenop de T. Steunpalen om de 3 - 4 meter. Aan de steunpalen zit op 2,5 m hoogte een horizontale balk (2 m breedte). Er worden 5 draden vastgemaakt aan deze horizontale T-balk. Wordt in de professionele teelt het meest gebruikt.  De plantafstand bij de T-balk- constructie is dan 2 (2,5) x 4 (4,5) m.
- Verticale fruithaag. Zorg voor 5 horizontaal gespannen draden op een onderlinge afstand van 0,6 m en dit tot een hoogte van 2,5 - 4 meter of hoger.

Opkweek en leiden van kiwibessen (kiwiberry) voor een T-systeem:

- Laat de stam zo recht mogelijk omhoog groeien. Tijdens de groeiperiode moeten de kiwibesranken wekelijks los gemaakt worden en door middel van bindmateriaal aan de bamboestok mooi verticaal vast gemaakt worden.
- Alle scheuten en twijgen lager dan 1,5 meter worden weggesnoeid.
- Na de winter zijn de uiteinden van sommige twijgen afgestorven, doordat ze in het najaar niet voldoende verhout waren. Deze dode toppen mogen teruggesnoeid worden tot op levend hout.
- Aan de middendraad kan je 2 leggers laten groeien in de lengterichting van de rij. Dus 1 twijg richting noorden en 1 twijg of toekomstige legger naar het zuiden. (Rijen N-Z geörienteerd). Maak de leggers regelmatig vast met bindbuis aan de middendraad.
- De te behouden (eenjarige en tweejarige) vruchttwijgen/lateralen worden over de twee steundraden geleid en vastgemaakt met een frambozenklemmetje (kleinfruitclip)
- Aan de leggers kan je 14 of 16 eenjarige twijgen laten groeien op een onderlinge afstand van ca 30 cm. Dus 7 of 8 twijgen gericht naar het oosten en 7 of 8 twijgen gericht naar het westen. Op 70 - 80 cm van de buitenste draad kunnen die eenjarige (en eventueel tweejarige) takken ingesnoeid worden. (De vruchttakken zijn ca 150 cm als je meet vanaf de centrale legger. Sommige kenners snoeien de vruchttakken na het vastmaken over de steundraden in op ca 1 meter boven de grond)

Enkele rassen van kiwibessen, kiwiberry, fruitplanten, fruitstruiken, fruitbomen en tuinplanten zijn ook bij online postorder-kwekerijen of tuincentra te bestellen:

 

..

Nuttige links:

Maandblad "Hobbytuinmagazine", oktober 2007:
Kiwibessen oogsten
https://twitter.com/gdekinder

 

Terug naar index bijzondere winterharde planten
Index - home

Laatste aanpassing op 24/02/2017