- Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Bijzonder winterharde planten --> Cornus mas recept


Fruit in tuin/ keuken: recept

Confituur, gelei of jam maken van rode kornoeljebessen (Cornus mas)

Eetbare of gele kornoelje: cornusmas_vruchten_blad.jpg (12541 bytes)

Naamgeving en beste rassen van de Cornus mas:

Wetenschappelijke naam: Cornus mas (syn. C. mascula)
Goede (grootvruchtige) rassen zijn 'Jolico' en 'Kasanlak'

Familie: Cornaceae
Ned. naam: Gele kornoelje
Engels: Cornelian Cherry
 

Verwarring is mogelijk met de Cornus sanguinea (Rode kornoelje) die licht giftige bessen heeft.

Etymologische betekenis van Cornus mas:

De geslachtsnaam Cornus is afgeleid van 'cornu' hoorn of hard; hard hout;
De soortaanduiding mas komt van het Latijn man (masculus) en heeft verschillende betekenissen: 1) Sterke groei van de boom 2)Harde houtsoort geschikt voor speren te maken 2) Verwijzend dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn.



Plantkundige kenmerken van de Cornus mas - gele kornoelje:

Cornus mas- eetbare kornoelje met rijpe bessen

De Cornus mas wordt meestal geplant omwille van zijn sierlijke, gele bloemen in het voorjaar. De boom is winterhard tot -34°C..  De Cornus mas is relatief droogteresistent en verdraagt arme gronden. Hij  geeft meer vruchten op goede, voldoende vochtige gronden. 
De groeihoogte van deze boom is 2-5 meter.
Voor meer informatie over deze boom, kan je een van de vorige artikels inkijken.

Oogsten of plukken van rode kornoeljebessen -Cornus mas:

- De vruchten van de rode kornoelje zijn meestal rijp tijdens de maanden augustus - september (Oktober). Bij rijpheid vallen de rijpste vruchten op de grond. De vruchten komen dan ook gemakkelijk los. De vruchtkleur bij rijpheid is donkerrood tot bijna zwartrood.

De vruchtkleur bij rijpheid lijkt op deze van zure kersen/ krieken. 
De smaak van de kornoeljebessen is zuur-zoet en soms een beetje wrang. 
De vruchten zijn rijk aan appelzuur, vitamine-C en pectine. Suikergehalte 14% en vitamine-C-gehalte 400-500 ppm.

De kornoeljevruchten zijn  2 tot 4 cm lang (ovaal) en bevatten een redelijk grote pit. Vruchtgewicht per bes is 2 gram.

Er bestaan ook kornoelje-rassen met zeer grote vruchten. Cornus mas 'Jolico' zou een besgrootte van 3 x 2 cm hebben. Vruchtgewicht 5.5 g.

cornusmas_vruchten1.jpg (5820 bytes) kornoeljebessen: cornusmas_vruchten2.jpg (5750 bytes)

Bij de pluk of bij het verzamelen zijn ze soms nog vrij bitter. Sommige bronnen raden aan de vruchten één week te laten narijpen , zodat de vruchten iets zachter en zoeter worden. Men kan ze goed verwerken tot gelei, jam of vruchtensap. Van een redelijk grote struik is al gauw 10 kg vruchten te oogsten. De opbrengst verschilt echter vrij sterk per jaar. Het ene jaar zal de struik vol hangen terwijl hij het jaar erop geen enkele vrucht zal dragen.

De rijpe kornoeljebessen oprapen of plukken.  Eventueel enkele dagen laten narijpen.

Recept voor het verwerken van kornoeljebessen tot confituur of jam:


cornusmasvruchten_stramijn.jpg (32009 bytes)
Kornoeljebessen wassen en in een kookpot doen. Voldoende water op de bessen/ vruchten doen en ze zacht laten worden op een kookvuur.
cornusmasvruchten_gekookt.jpg (17955 bytes)
Na ongeveer 30 minuten zijn de vruchten voldoende zacht en kan je ze door een zeef doen, zodat de pitten gescheiden zijn van het vruchtvlees/ vruchtensap.
Het bekomen vruchtenmoes kan je opnieuw koken. Per liter sap/ moes kan je 1 pakje PECPLUS toevoegen. Goed inroeren met houten lepel. Dit product bevat o.a. extra pectine, zodat de bereidingstijd sterk beperkt wordt. De benodigde hoeveelheid suiker kan d.m.v. deze PECPLUS ook sterk verminderd worden. (Gelijkaardige handelsproducten zijn ook bruikbaar)
Zodra alles kookt kan je per liter sap/vruchtenmoes 500 gram suiker (of minder) toevoegen.
Het kookvuur zo hoog mogelijk zetten en goed roeren met houten lepel! Zodra de brei 1 minuut gekookt heeft, de kom op tafel zetten en zo vlug mogelijk in propere bokalen met een schroefdeksel scheppen. Bokalen moeten zo vol mogelijk gevuld worden. Zodra helemaal gevuld, schroefdeksel erop plaatsen en bokaal omgekeerd zetten. Bokalen met een schroefdeksel zijn noodzakelijk, omdat anders de gelei/ confituur snel slecht zal worden, doordat er niet voldoende suiker toegevoegd is voor de conserverende werking. (Wil je toch gewone bokalen gebruiken, dan moet je per liter sap 1 kg suiker toevoegen.)
Tenslotte de bokalen nog voorzien van een etiket met datum en fruitsoortnaam.
cornusmasvruchten_bokaal.jpg (11097 bytes)

Kornoelje jam/ confituur bewaren:

De gesloten bokalen kan je zonder problemen maanden bewaren. Bij voorkeur op een donkere, frisse plaats bewaren.
Eenmaal geopend, in koelkast bewaren.

 

Succes en smakelijk als je het eens wil uitproberen!

Laatste aanpassingen op 11/11/13

Dit artikel werd samengesteld door G. De Kinder - www.houtwal.be en https://twitter.com/gdekinder

Bronnen - Literatuur - foto's :
Planten en verzorging van een Cornus mas

Gele kornoelje met rode eetbare bessen.

 

Stel uw fruitvragen, lees tips in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

© Copyright 2000, Guy De Kinder, alle rechten voorbehouden

    

Terug naar index