Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Appelsap duurder


Ontbreekt het linkerframe?
Klik hier voor herladen

Klik in de menu links een onderwerp aan.

Tegenvallende oogst in Polen maakt appelsap duurder

(Gelezen op 05/10/2007 bij Vilt: nieuwsbrief www.vilt.be)

Appelsap: natuurlijk, gezond en lekkere vitaminerijke drank!


Een glas appelsap wordt binnenkort duurder. Friesland Foods, producent van onder meer Goudappeltje en Appelsientje, voorziet "forse prijsstijgingen" wegens een tegenvallende oogst in Oost-Europa. Het Verbond van Belgische Tuinbouw Veilingen (VBT) bevestigt de tegenvallende oogst in meer bepaald Polen. Dat land is goed voor 80 procent van de wereldmarkt in de productie van appelsap. "De toelevering van de markt is slecht door de klimatologische problemen in Polen", aldus Philippe Appeltans van het VBT.

Zaakvoerder Kris Goossens van Goossens Fruitsappen bevestigt eveneens de tegenvallende oogst in Polen, maar wijst er op dat de prijs van appelsap vorig jaar al fors gestegen is door een tegenvallende oogst in Groot-BrittanniŽ. Door de prijsstijgingen van vorig jaar verwacht de man nu geen bijkomende prijsstijgingen voor appelsap. Sinds vorig jaar betaalt de consument al 20 tot 25 procent meer.

Volgens Friesland Foods zal er dit jaar toch een prijsstijging zijn en zal de consument dat vanaf november voelen. Een woordvoerder van de zuivel- en vruchtendrankenproducent verklaarde dat ook andere vruchtensappen waarin appelsap is verwerkt, zullen moeten meegaan in de prijsstijging. Hoe groot de prijsstijging zal zijn, wil Friesland Food niet zeggen. Uiteindelijk bepalen supermarkten de consumentenprijs, benadrukt een woordvoerder van de onderneming.(KS)

Bron: Belga
http://www.vilt.be/

 

Tip!

Hebt u zelf een overvloedige appel- en perenoogst? Laat die vruchten niet verloren gaan en laat een deel ervan verwerken tot lekker appelsap! Zie artikel "Bewaren en verwerken van pitfruit"