Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Index "Gezond fruit" --> Fruit met de meeste vitaminen
Ontbreekt het linkerframe?
Klik hier voor
herladen
Klik in de menu links een onderwerp aan.
Auteur : Guy de Kinder -
www.houtwal.be
Fruit in de tuin: Welke fruitsoorten bevatten de meeste vitaminen en kunnen we gebruiken als vitaminenbom?
Als we elke dag evenwichtig en gevarieerd fruit eten (2 tot 3 stuks fruit), krijgen we voldoende vitaminen naar binnen en hebben we geen extra voedingssupplementen nodig. Ook fruitsappen zijn erg lekker en gezond! Het is goed te weten welke fruitsoorten rijk zijn aan welke vitaminen en hoe we daaruit maximaal nut kunnen uit halen. Het dagelijks eten van fruit is belangrijk voor onze gezondheid. Het geeft ons mineralen, vitaminen en vezels. Fruit is onze belangrijkste vitamine C-bron. Iedere dag zouden we enkele porties fruit moeten eten. Ook een glas puur vruchtensap, gedroogd of bevroren fruit zijn gezond voor ons. Fruit is vrij van cholesterol en het stimuleert ons geheugen.
![]()
Een grote keuze in fruitsoorten, fruitsmaken, kleuren en vormen! Vers geoogst, zongerijpt inheems fruit is zeer gezond en rijk aan vitaminen & voedingsstoffen.
Kyoto fruit is beter voor het milieu!
Seizoensgeteeld fruit is beter voor ons milieu dan fruit dat buiten het seizoen gekweekt wordt. Fruit uit de eigen tuin, wordt meestal milieuvriendelijk geteeld en kost niets aan transport.
Belangrijkste vitaminen en voedingsstoffen per fruitsoort:
Fruitsoort (Ned.)
Wetenschappelijke fruitnaam Belangrijkste voedingswaarden in verse vruchten, bessen of noten: www.houtwal.be
© G. De KinderAardbei
Fragaria x ananassa Rijk aan vitamine C, goede bron van vezels en vitamine B9. (57 mg Vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Abrikoos
Prunus armeniaca Rijk aan provitamine A en ijzer (Fe); 10 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht. Amandel
Prunus dulcis Rijk aan eiwitten en olie; heel goede bron van kalium (K), magnesium (Mg) en fosfaten (P) Appel
Malus domestica Goede bron van vezels, bron van anti-oxiderende middelen (flavonoïde), vitamine C. O.a. 'Jonagold' en 'Santana' zijn erg rijk aan anti-oxidanten. Allergiearme appels zijn 'Topaz' en 'Santana'. Blauwe (bos)bes
Vaccinium corymbosum Bron van vitamine E, rijk aan anti-oxiderende middelen (flavonoïde), goede bron van vezels. Rijk aan natuurlijke suikers (Goede energiebron). Braambes
Rubus fruticosus Rijk aan provitamine A, kalmerende werking (6mg Vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Druiven
Vitis vinifera Rijk aan goed opneembare suiker (calorierijk); goede bron van vitamine B en C; rijk aan de gezondheidsstof resveratrol. (4-11 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Framboos
Rubus idaeus Goede bron van vitamine C, provitamine A, Vitamine B1 en B2. Tamelijk rijk aan organische zuren en koper (Cu). (25 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht). De rode frambozen bevatten veel antioxidanten. Hazelnoot
Corylus avellana Rijk aan eiwitten, onverzadigde vetten en vitamine E Kers (zoete)
Prunus avium Energetisch, goede bron van provitamine A en vitamine C Kers (zure)
Prunus cerasus Tamelijk rijk aan vitamine C en provitamine A Kiwi (groene)
Actinidia deliciosa Zeer rijk aan vitamine C. Bevat veel vitamine E en kalium. Bron van bromaline. (Sommige personen zijn allergisch aan kiwi's en latex) (98 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Kiwi (gele), Gold kiwi
Actinidia chinensis Zeer rijk aan vitamine C, E. Rijk aan mineralen. Bromaline bevattend. Zoeter dan de gewone, groene kiwi. (120-180 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Kruisbes, stekelbes
Ribes uva-crispa Zeer rijk aan provitamine A, rijk aan pectine, tamelijk rijk aan vitamine C (50mg/100g) Kweepeer, kweeappel
Cydonia oblonga Tamelijk rijk aan provitamine A, rijk aan organische zuren en mineralen. Mispel
Mespilus germanica Rijk aan mineralen en aan tannine/ looizuur (antioxidant) Moerbei (zwarte)
Morus nigra Vitamine B www.houtwal.be
© G. De KinderOkkernoot, walnoot
Juglans regia Rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten; bron van vitamine B, vitamine E en foliumzuur Peer
Pyrus communis Rijk aan kalium, goede bron aan pectine en tannine (looizuur) (4 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Perzik
Prunus persica Bron van vitamine B3, B5 en E, rijk aan provitamine A (7 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Pruim
Prunus domestica Rijk aan vezels, bron van kalium (K), ijzer (Fe) en magnesium (Mg); 10 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht Rode trosbes
Ribes rubrum Rijk aan organische zuren en pectine; goede bron van vitamine C (58 - 81 mg Vit.C/ 100 g vruchtgewicht) Tamme kastanje
Castanea sativa Bijzonder rijk aan zetmeel; goede bron van eiwitten en suiker. (Sommige personen zijn allergisch aan tamme kastanjes) Vijgen
Ficus carica Rijk aan mineralen (Mg, Ca) en suiker Zwarte vlierbes
Sambucus nigra Rijk aan organische zuren, caroteen, vitamine C en tannine/ looizuur Zwarte trosbes
Ribes nigrum Bijzonder rijk aan vitamine C, rijk aan provitamine A, vitamine B en vitamine P. (Vitamine C 150 tot 215 mg/ 100 g vruchtgewicht) Verklaring oorsprong en betekenis van de Latijnse plantennamen: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen". Eigen fruit verwerken tot vitaminerijk fruitsap en invriezen
Een overschot aan fruit kan direct verwerkt worden tot sap of jam (confituur).
Invriezen van vers fruit of fruitsap kan best zo snel mogelijk na de oogst gebeuren. Afhankelijk van de fruitsoort kan de vitaminehoeveelheid wel wat dalen. Vooral de hoeveelheid vitamine C kan halveren door het koken.
Vaccinium corymbosum of blauwe (bos)bessen zijn bijzonder lekker en gezond in jam en sappen!Preventieve gezondheidszorg, zorg voor een gezond lichaam! Voorkom een tekort aan vitaminen. Raadgevingen i.v.m. fruitconsumptie.
Eet 5 maal per dag groenten en fruit!
Ze zitten boordevol natuurlijke vitaminen
Ze verhogen de aanvoer van voedende vezels
Ze voeren anti-oxiderende stoffen aan
Ze verminderen gevoelig uw vetverbruik
Ze voegen kleur en smaak toe aan uw gerechten.
Vers geoogst fruit is mooi, gezond en lekker!
Ook fruitsappen en fruitwijnen zitten boordevol vitaminen!
Een zeer grote variatie in fruitsoorten en vitaminen.Gezond afslanken of vermageren met fruit:
Sommige fruitsoorten bevatten veel vezels. Door het eten van meer fruit is je lichaamsgewicht beter onder controle te houden. De meeste verse fruitsoorten bevatten weinig calorieën. Enkel bananen en druiven zijn rijk aan calorieën.
Het eten van vers fruit geeft een "gevuld gevoel", waardoor je minder gaat snoepen.Vitaminenbronnen en nuttige fruitlinks:
Fruitsoorten met de meeste vitaminen.
http://home.scarlet.be/groenteninfo/mini_vitaminen_gids.htm
http://www.delhaize.be/health/5aday/_nl/index.asp
http://www.goodfeeling.nl
http://www.geocities.com/lucasvo/geneeskrachtigewerkingvanfruit2.html
http://perswww.kuleuven.be/~u0000727/vermageren/dossiers/fruit.htm
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWS_PDF/NN0304/01vitaminen04.PDF
http://www.voedsel.net
Voor meer teelt- en rasseninformatie:
Zie Groente & Fruit Encyclopedie
Auteur: De Kinder G. - www.houtwal.be en https://twitter.com/gdekinder (dagelijkse fruittips op twitter)