Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Index "Gezond fruit" --> Vergeten fruit


Fruit in de tuin: vergeten of oude fruitsoorten zijn mooi en gezond!
Hou je fruittuin gezond en mooi!

Oude fruitsoorten die vroeger in de tuin werden aangeplant. Worden soms ook streekeigen fruitsoorten genoemd. Oude streekeigen fruitsoorten zijn o.a. mispelbomen, kweepeerbomen, tamme kastanje, sleedoorn en mirabelpruimen. Foutief worden ook fruitrassen genoemd als fruitsoorten. Voorbeelden van oude appelrassen zijn 'Sterappel', 'Jacques Lebel' en 'Bellefleur' Oude fruitsoorten en fruitrassen zijn meestal veel minder vatbaar voor schimmelziekten en plagen. Dikwijls zijn oude fruitsoorten en fruitrassen erg decoratief in de tuin en in de fruitschaal.

Overzicht 

Vergeten fruitsoorten
Lagere productie
Waarom terug naar oude fruitrassen?
Smaken in fruit veranderen.
Gezondheidsbevorderend.
Teeltwijze en bemesting
Biodiversiteit
 

1.Vergeten of oude fruitsoorten :

Vergeten fruitsoorten zijn fruitsoorten die vroeger veel voorkwamen en bij oudere mensen nog gekend zijn. Bij jonge mensen zijn ze dikwijls niet meer gekend. Men weet niet meer hoe ze eruit zien en hoe ze smaken. Typische vormen en smaken zijn verloren gegaan en de kennis om typische gerechten klaar te maken is vergeten.

 

Cydonia oblonga - kwee, kweepeer, kweeappel Mespilus germanica - mispel, mispelaar, mispelboom Prunus spinosa - sleedoorn, zwarte doorn Prunus domestica insititia 'Mirabel' - mirabelpruim, kroosjes
Kweepeer - Cydonia oblonga Mispel - Mespilus germanica Sleedoorn, zwarte doorn - Prunus spinosa Mirabelpruim - Prunus domestica 'Nancy Mirabel'

2.Lager in productie en soms moeilijk houdbaar

Sommige fruitsoorten en fruitrassen zijn verdwenen omdat ze moeilijk houdbaar waren en niet goed over lange afstanden vervoerbaar waren. Sommige fruitsoorten zijn verdwenen omdat de bereiding veel tijd in beslag nam. Ook is de productie van sommige fruitsoorten & rassen veel kleiner dan bij andere fruitsoorten en rassen. In de meeste tuincentra zijn oude fruitsoorten en rassen niet meer te bekomen omwille van de lage verkoopbaarheid.

 

3.Waarom terug naar oude fruitsoorten en fruitrassen?

Sommige oude fruitsoorten en oude fruitrassen zijn opvallend lekker.

Ze zien er ook anders uit en geuren anders dan de overige fruitsoorten. Meer smaak en variatie dus!

4.Smaken in fruit veranderen.

Smaken in fruit veranderen. Door plantenveredelaars is gericht gewerkt aan gewassen die meer produceren, steviger zijn en een hoger uitstalleven hebben. Ook streefde men naar een uniform uitzicht inzake grootte, vorm en kleur. Zo verdwenen oude, lekker smakende tomaten en oude appelrassen zoals 'Sterappel', 'Bellefleur', 'Court-Pendu' en de 'Oogstappel' ('Transparente Blanche'). Ook zijn de kroosjespruimen of mirabelpruimen nauwelijks nog te vinden.

Malus domestica 'Transparente Blanche' - oogstappel Malus domestica 'Discovery' - rijptijd half of einde juli Malus domestica 'Jacques Lebel' - herfstappel Malus domestica 'Keuleman' - winterappel. Zeer lang bewaarbaar.
Malus domestica 'Transparente Blanche'
 (Oogstappel) (Zomerras)
'Discovery' (Zomerappel) 'Jacques Lebel' (herfstappel) 'Keuleman' (Winterappel, bewaarappel)

5.Gezondheidsbevorderend.

Planten werden vroeger verzameld omwille van hun gunstige invloed op onze gezondheid. De 'Notarisappel' is een appel die goed verteerbaar is voor mensen die allergisch zijn voor andere appels. Rijpe 'Jacques Lebel' appels worden door mensen met maagproblemen goed verdragen.

6.Teeltwijze en bemesting

Oude fruitsoorten en rassen smaken dikwijls nog lekkerder als ze met minder kunstmeststoffen gekweekt worden. Organische meststoffen & compost geven minder groei en zorgen voor een betere smaak, doordat de vruchten meer zon krijgen.

7.Biodiversiteit

In de meeste tuinen worden er slechts enkele fruitsoorten gekweekt. De diversiteit van het aantal gewassen neemt jaarlijks af. Door meer fruitsoorten en rassen te kweken wordt de biodiversiteit versterkt. Dat geeft meer variatie en smaak op ons bord. Ook geeft een grotere variatie van gewassen een betere weerstand tegen schimmelziekten en plagen.
Een overzicht kan u vinden van inheemse en uitheemse fruitsoorten in het plantenwoordenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".

Malus domestica 'Reinette d'Etoilee' - sterappel Zomerappel 'Borowicki', een oud, vergeten appelras.
'Sterappel' 'Borowicki' 'Colapuis' 'Président van Dievoet' 'Wealthy' 'Winterbanana'

 

 Voor meer informatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie"

Tip: Plant ook eens een oud fruitras! http://www.landleven.nl/Tuin/Algemeen/2013/10/Plant-een-oud-fruitras-1379511W/

 Veel fruitplezier!


 

Laatste aanpassing: 11/11/13            G. De Kinder

 

Bronnen - Literatuur - foto's  
Fruitindex bij plantennomenclatuur

...  
 

Vragen?

Stel uw fruitvragen, lees tips in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC" en https://twitter.com/gdekinder (twitter)