Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Groeiregeling --> Gemakkelijkste fruitsoorten


Fruit: Gemakkelijkste fruitsoorten om te snoeien

Fruit in fruittuin: Gemakkelijk te onderhouden en productieve (klein)fruitsoorten


 Door Guy De Kinder

Niet alle fruitsoorten zijn even gemakkelijk te kweken en te snoeien. Sommige fruitsoorten vragen heel wat onderhoud. Toch zijn er enkele fruitgewassen die erg aan te raden omdat ze weinig kans op mislukking geven, snel vruchten geven en zelfbestuivend zijn. Fruitsoorten met naakte wortel worden best in november -december geplant om een optimale hergroei te krijgen. Fruitsoorten (kleinfruit) in pot kunnen vanaf september tot april worden geplant. Voor leifruit kan je best op voorhand de draden reeds spannen.

Met welke fruitsoorten kan men Eenvoudig starten? (Fruit voor dummies)

Het beste is met houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen en taybessen te starten. De snoei is eenvoudig uit te voeren en de bessenproductie start zeer vroeg. Van elke fruitsoort zijn er enkele ziektetolerante rassen te bekomen.
Snoeitijdstip: zie "Fruit-snoeikalender"

Fruit in de juiste periode planten:

Het meeste fruit kan best in november of december geplant worden, zodat de hergroei optimaal is. In januari, februari en maart kan ook geplant worden maar de hergroei is soms minder goed.
Planten in pot, zoals houtig kleinfruit, druiven en kiwibessen kunnen vanaf september tot april worden geplant.

Voorbereiding van het planten:

Voor het planten moet de grond onkruidvrij zijn. Zorg dat er geen bouwafval in de grond zit en maak de grond los tot ca 30 cm diepte. Op de losgemaakte grond leg je bovenaan ongeveer 1 cm GFT-compost om het bodemleven te verbeteren.

De meeste fruitsoorten houden niet van te natte grond. Een normaal vochtige grond wordt meest aanbevolen.
Sommige kleinfruitsoorten kunnen geleid worden aan draad. Het is handig voor het planten die draden al te spannen. En draad op ca 60 cm en de volgende op 120 en de derde op ca 180 cm. Het leiden is niet nodig voor zwarte bessen en blauwe bessen.

Boompalen voor fruitbomen worden ca 50 cm diep gezet en zijn ca 180 m lang. De boom komt op ongeveer 10 cm van die paal.

Witkalken van fruitboomstammen

Het witkalken van bomen kan rond de eerste vorstperiode toegepast worden om het barsten van de stam te voorkomen.
Tijdens een vorstperiode in de winter kan de zon schijnen waardoor langs de zonnekant (zuidkant), de temperatuur plots stijgt. De schaduwzijde (noord) blijft bevroren. Hierdoor kunnen zodanige spanningen in de schors ontstaan, dat de schors/ stam gaat barsten. Om dit te voorkomen kan met een soort witkalk de zonnekant van de stam ingesmeerd worden, om de zon te weerkaatsen, zodat de temperatuur toch niet te hoog stijgt.

Ontstaan er toch barsten in de schors dan kunnen deze opgevuld worden met entwas.

Ook het aanbrengen van een zgn. boombeschermer (spiraal) voorkomt te grote temperatuurschommelingen in de stam en voorkomt wildschade.

Een boombeschermer beschermt de stam tegen wild en tegen temperatuurschommelingen. Het barsten van de schors wordt hiermee voorkomen.

De gemakkelijkste fruitplanten

1. Frambozen voor kleine en grote tuinen:

Frambozen vragen weinig snoei. Enkel de dode takken moeten verwijderd worden na de oogst.
Het minste werk vragen de herfstframbozen: in februari worden ze volledig tot tegen de grond weggesnoeid.
Herfstframbozen zijn ook geschikt voor de teelt in potten en kuipen.

Oogsttijd: juni-juli (zomerframbozen) of september -oktober (herfstframbozen)
Meer info over frambozen snoeien en aanbinden.

Herfstframbozen-Rubus idaeus zijn heel eenvoudig in snoei en verzorging. Lekker herfstfruit boordevol vitaminen!

2. Trosbessen te kweken als struik en als leivorm aan draad:

Rode en witte trosbes (Ribes rubrum)

Rode en witte trosbessen of aalbessen zijn eenvoudig te kweken. Ze kunnen als struiken gekweekt worden, maar ze kunnen ook geleid worden aan draden, zodat ze minder plaats innemen.
Struiken kunnen jaarlijks iets uitgedund worden, waarbij de oudste takken met een takkenschaar weggeknipt worden. Te laag hangende takken kunnen ook weggesnoeid worden.
Oogsttijd: juni-juli

Rode trosbessen of aalbessen-Ribes rubrum vragen weinig snoeiwerk.

Zwarte trosbes, zwarte aalbes (Ribes nigrum)

Zwarte trosbessen worden enkel als struik opgekweekt. Jaarlijks na de oogst de takken die trossen hebben gegeven wegsnoeien.
Oogsttijd: juli

Zwarte trosbessen-Ribes nigrum worden tijdens of na de oogst gesnoeid. Snoei alle takken die bessen gedragen hebben weg.

3. Jostabes (Ribes 'Josta', JOSTABERRY)

Deze kruising van zwarte bes x kruisbes wordt enkel als struik opgekweekt. De struik wordt ca 1,5 m hoog. Best niet of heel beperkt snoeien. De opvallend grote bessen gelijken uiterlijk op zwarte bessen en smaken naar kruisbessen.
Deze kleinfruitsoort groeit bijzonder gezond en is geschikt voor alle gronden.

Jostabes-Ribes 'Jostaberry' kan je beter niet snoeien als je veel bessen wil plukken!

4. Kruisbessen of stekelbessen als struik of als spil (boompje) opkweken:

Teelt is mogelijk als struik, maar kan beter als spil (miniboompje) gebeuren. Jaarlijks de wildopslag wegsnoeien en de vruchttakken wat terugsnoeien.
Kies meeldauwtolerante rassen uit, zodat bespuitingen overbodig worden.
Oogsttijd: begin juli

Vers geplukte kruisbessen-Ribes uva-crispa smaken lekker!

5. Bramen (Rubus fruticosus) en taybessen best leiden aan draad:

Teelt enkel als leivorm aan draden of aan palen. Jaarlijks na de oogst de takken die bessen hebben gedragen tegen de grond wegsnoeien. De nieuwe scheuten waaiervormig aanbinden aan draad.
Aanbevolen rassen: 'Chester Thornless', 'Loch Ness' en 'Thornless Evergreen'
Oogsttijd: augustus-september
Meer info over de bramensnoei

Braambessen-Rubus fruticosus kan je best waaiervormig omhoog leiden.

6. Zure kersen of krieken groeien ook op een schaduwrijke plaats:

Zure kersen zijn gemakkelijk te kweken en vragen weinig snoeiwerk. Af en toe tijdens de zomer steile rugtwijgen wegsnoeien.
De meeste zure kersen zijn zelfbestuivend zodat het aanplanten van slechts 1 boom voldoende is. De oudere rassen zijn erg vatbar voor de schimmelziekte bloesemmonilia.
Aanbevolen rassen: Prunus cerasus 'Birgitte', 'Gerema', 'Karneol', 'Kelleriis 16' en 'Morina'

Oogsttijd: juli

Zure kersen-Prunus cerasus kunnen na de oogst gesnoeid worden. (Juli-augustus)

7. Abrikozen zijn wisselvallig in productie, maar bloeien zeer mooi!

Moeten niet gesnoeid worden. Enkel wildopslag wegsnoeien.

Ook zeer mooie en gezonde boom die bloeit in maart. Wisselvallige vruchtenproductie door de vroege bloei en nachtvorstschade. Plant eens een abrikoos in uw siertuin. De opvallende bloemen en bladeren zijn een sierraad voor uw tuin!
Zelfbestuivend, maar het aanplanten van meerdere rassen kan de vruchtzetting verbeteren.
Oogsttijd: augustus

Een abrikozenboom-Prunus armeniaca is vanaf maart (bloei) tot augustus (rijpe vruchten) opvallend mooi! Prunus armeniaca - abrikozen

8. Pruimen (Prunus domestica) en kwetspruimen geven jaarlijks lekkere vruchten!

De bomen worden redelijk groot en hebben wat meer ruimte nodig. Weinig of geen snoeiwerk.Teveel snoeien is nadelig voor de levensduur.
Plant een zelfbestuivend ras zodat n boom voldoende is. Zelfbestuivende pruimenrassen zijn: De verschillende 'Altesse Simple'-types (o.a. 'Elena', 'Hanita', 'Top', 'Jojo'), 'Opal', 'Mirabel', 'Victoria', 'Sanctus Hubertus' en 'Warwickshire Drooper'.

Plant eens een Japanse pruim (Prunus salicina 'June Blood', 'Kaapse') in uw siertuin. Een zeer mooie, lang bloeiende en gezonde Japanse pruim is 'June Blood' (syn. 'Kaapse'). De bloedrode vruchten rijpen rond half juli en smaken lekker en verfrissend.

 Prunus salicina 'June Blood' (syn. 'Kaapse'): bloei februari - maart  Japanse pruim 'June Blood' (syn. 'Kaapse'): bloedrood vruchtvlees dat heerlijk verfrissend smaakt!

Kwetspruimen-Prunus domestica zijn zelfbestuivend, zeer vruchtbaar en smaken zeer zoet. Rijptijd september.
Prunus domestica 'Altesse Simple' (Zelfbestuivend, zeer vruchtbaar, rijptijd september)

Oogsttijd: juli-augustus-september (Afhankelijk van het ras)

9. Perziken - Prunus persica zijn wisselvallig in productie.

De bomen worden redelijk groot en hebben voldoende ruimte nodig. Eenvoudig te snoeien tijdens of na de bloei.
Perziken zijn zelfbestuivend. Toch kan het aanplanten van 2 verschillende rassen de vruchtzetting verbeteren.

Kies rassen die tolerant zijn aan de krulziekteschimmel. De groenwitvlezige rassen groeien meestal gezonder dan de geelvlezige rassen. Groenvlezig zijn o.a. Benedicte, Charles Ingouf, Fertile de Septembre, Kernechter von Vorgebirge (Wassenberger), Peregrine, 'Reine de Vergers' en Revita.

Oogsttijd: juli, augustus en september.

De rijpe perzikvruchten-Prunus persica zijn aantrekkelijk n lekker!

10. Druivenplanten - Vitis vinifera zijn zeer geschikt om langs muren en draden te laten groeien

Zijn bijzonder geschikt om te leiden langs muren en draden. Druiven vragen wat meer snoeiwerk in winter en zomer. Het snoeien zelf vraagt ook wat inzicht. Jaarlijkse wintersnoei in december-januari. Per draagspoor slechts n stevige twijg behouden en deze twijg wordt op ca 3 -8 ogen/ knoppen ingesnoeid.
Kies rassen die tolerant zijn aan echte meeldauw en die geen extra gewasbehandelingen nodig hebben. Aanbevolen zijn tafeldruivenrassen die weinig ziektegevoelig zijn. Ziektetolerante tafeldruiven voor openluchtteelt: Muscat Bleu, Phoenix, Rondo, Sophie, Evita, Katharina, Franziska, Philipp en Sirius.
Boskoops Glory is ook geschikt als tafeldruif, maar geeft slechts kleine blauwe bessen, in tegenstelling tot de andere vernoemde druivenrassen.
Rijptijd: september - oktober.
Druiven kunnen in november (december) en in maart-april geplant worden. Plant enkel bij vorstvrij weer.

Druif-Vitis vinifera 'Boskoops Glory' is een zeer gezonde en zeer productieve druif! Altijd trossen, ook als je verkeerd snoeit!
Rassenoverzicht druiven

11. Appelbomen- Malus domestica vragen een goede kruisbestuiving

Voor een goede bestuiving moeten er twee verschillende gelijkbloeiende appels geplant worden. Probeer rassen te kiezen die tolerant zijn aan de belangrijkste schimmelziekten schurft en meeldauw.

Zelfbestuivende appelrassen: Allington Pippin, Brabant Bellefleur, Benoni, Bloemeezoet, Early Victoria, Groninger Kroon, Idared, Mantet, Sampion (Szampion) en Zoete Kroon. Vermoedelijk zijn de meeste vernoemde zelfbestuivende rassen niet of nauwelijks te vinden in tuincentra.

Aanbevolen zomerrassen: 'Discovery', 'James Grieve', 'Alkmene' en 'Lena'.

Rijptijd van deze zomerrassen: juli-augustus. Meer informatie over de pluk en het bewaren van appels en peren
Jaarlijks in de winter het vruchthout wat uitdunnen en inkorten. Lichtverstorende en zieke takken wegsnoeien.

Malus domestica 'Discovery': zomerappel (juli) die zeer gezond groeit.

Zomerrassen van appel

12. Gewone walnoten (okkernoten) zijn minder geschikt voor kleine tuinen

Deze zijn enkel geschikt voor middelgrote en grote tuinen!
Snoeien is meestal overbodig.
Zelfbestuivende en gezond groeiende rassen zijn Juglans regia 'Buccaneer', 'Broadview', 'Hansen', No 16 en 'Rita'.
De zwakste groei en de meeste noten geven 'Hansen' en 'Rita'.

Rijptijd: september-oktober.

Juglans regia - gewone walnoten of okkernoten. Zeer gezond voor hart en bloedvaten!

Walnoten zijn lekker en gezond!

Bronnen:
Vaktaal tuin 
Fruit ABC - Encyclopedie
ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen. 
   

Voor meer teeltinformatie: 

Zie https://twitter.com/gdekinder en de Groente & Fruit Encyclopedie!

Terug naar index