Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Groeiregeling --> bodembedekkers bij fruitbomen


Fruit in de fruittuin: ongewenste plantengroei onder fruitbomen voorkomen!

Onkruidbestrijding met bodembedekkers

 

De boomspiegel van fruitbomen moet tijdens de bloeiperiode vrij blijven van onkruiden. Na de bloeiperiode kan je de boomstrook laten begroeien met allerlei bodembedekkende planten, zodat er minder voedingsstoffen kunnen uitspoelen en nuttige insecten beter kunnen overleven. In de biologische fruitteelt mag er niet gespoten worden met herbiciden, waardoor onkruidmanagement belangrijk wordt. Let op voor vruchtboomkanker en stambasisrot bij gevoelige appelrassen!

Overzicht 

Ongewenste plantengroei (Hinderende onkruidsoorten):

De meest ongewenste onkruiden zijn o.a. zevenblad, heermoespaardestaart, akkerwinde, kweekgras (pemen), melde, brandnetels, zuring, paardenbloemen en vogelmuur. Zie ook "overzicht diverse onkruiden"

Tijdens de bloeiperiode (maart, april, mei) is het meestal niet gewenst de boomspiegel te laten begroeien om de schade t.g.v. lentenachtvorst te beperken. Ook met het mulchen onder fruitbomen kan je beter wachten tot na de bloei.
Bij fruitbomen met begroeiing tot tegen de stam is er meer kans op vorstschade aan de bloesems. Ook kunnen er meer luchtwortels en schade door de appelglasvlinder ontstaan. Gevoelige appelrassen worden meer vatbaar voor vruchtboomkanker als de stam onvoldoende kan opdrogen.

Geschikte bodembedekkers voor onder fruitbomen

Ajuga reptans Zenegroen Vaste plant Ajuga reptans - zenegroen. Een zeer laagblijvende bodembedekker.
Limnanthes douglasii Spiegeleitje, moerasbloem Eenjarig Limnanthes - moerasbloem, spiegeleitjes. Een laagblijvende bijenlokkende plant voor halfschaduw.
Tropaeolum majus Oost-Indische kers Eenjarig Tropaeolum peltophorum - Oost-Indische kers. Lokt talrijke nuttige insecten.
Tetragonium expansa Nieuwzeelandse spinazie Eenjarig Tetragonia expansae - Nieuw-Zeelandse spinazie, een bladgroente die ook geschikt is als bodembedekker.
Tagetes patula Laagblijvende afrikaantjes Eenjarig Tagetes patula - Laagblijvende Afrikaantjes/ stinkertjes. Aaltjesdodende plant.
Phacelia tanacetifolia Bijenvriend Eenjarig Phacelia - bijenvriend.
Oxalis acetosella Witte klaverzuring Vaste plant Oxalis acetosella - Witte klaver. Vlinderbloemige groenbemester die op een natuurlijke manier stikstof in de grond brengt.
Fragaria vesca Bosaardbei Vaste plant Fragaria vesca - bosaardbei. Een laagblijvende bodembedekker die ook lekkere vruchtjes geeft.

 

Eenjarige bodembedekkers zoals Tagetes (afrikaantjes) en Tropaeolum (Oost-Indische kers) moeten slechts eenmaal gezaaid of geplant te worden. Bij de eerste vorst sterven ze af. In het volgende voorjaar, rond de maand mei, kiemen ze opnieuw en groeien spontaan weer verder.

De grasmat, klaver en bosaardbeien kan men in het voorjaar gedeeltelijk verwijderen en tijdens zomermaanden opnieuw verder laten uitgroeien.

Ook mulchen na de fruitbloei met grasmaaisel of met gehakseld hout is een goede oplossing om onkruiden te voorkomen. Een nadeel is dat veldmuizen graag leven onder deze mulch!

Voordelen van bodembedekkers onder fruitbomen.

Minder hinder van storende onkruiden.

Beter behoud van een goede bodemstructuur en beter bodemleven.

Minder uitspoeling van voedingstoffen (NPK-mineralen).

Nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en oorwormen kunnen onder de droge plantenresten overwinteren, zodat er minder bladluizenschade optreedt. Zie ook "schuilplaatsen voor oorwormen maken".

Minder opspattende regen, zodat de onderste vruchten minder snel door schimmels worden aangetast.

Door het gebruik van Oost-Indische kers (bankerplant) als bodembedekker zijn er bij appelbomen minder problemen met bladluizen en wollige bloedluis. De met luizen aangetaste delen kunnen regelmatig weggeplukt worden.

Vlinderbloemige gewassen zoals klaver brengen op een natuurlijke manier extra stikstof in de grond, zodat de fruitboomgroei gestimuleerd wordt.

Tagetes of Afrikaantjes kunnen het aantal vrijlevende aaltjes verminderen. De opvallende geurstoffen kunnen ook een verwarrende invloed hebben op bepaalde schadelijke insecten.

Limnanthes kan zweefvliegen aantrekken, welke veel bladluizen kunnen opruimen.

Nadelen van bodembedekkers onder fruitbomen

Op droogtegevoelige gronden is er meer concurrentie om vocht, zodat de vruchten kleiner kunnen blijven. Daarom zijn bodembedekkers meestal af te raden voor zure kersenbomen (kriekelaars) - Prunus cerasus.

Sommige bodembedekkers (Tropaeolum - Oost-Indische kers) kunnen ook in bomen klimmen, zodat de bloemknopvorming minder goed verloopt.

Sommige bijenlokkende bodembedekkers (o.a. Phacelia) kunnen hinderlijk zijn bij de pluk.

Bij gevoelige appelrassen is er risico op stambasisrot en vruchtboomkanker, doordat de stam onvoldoende kan opdrogen.

Phacelia is een waardplant voor sommige schadelijke wortelaaltjes en kan bij de pluk storend zijn.

 Voor meer informatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie"

plaatje index

 Veel fruitplezier!
 

Laatste aanpassing: 10/11/13            G. De Kinder

 

Bronnen - Literatuur - foto's  
 Vakjargon overzicht 
Weblinks fruitteelt 
 

Vragen?

Stel uw fruitvragen, lees tips op twitter https://twitter.com/gdekinder en in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"