Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Ribes): aalbes, kruisbes, josta


Klik in de menu links een onderwerp aan.

Is de menu links onzichtbaar? Klik hier om te herladen!

De rode aalbes/ trosbes, kruisbes en jostabes zijn bessensoorten die allen tot de familie Grossulariaceae (bessenfamilie) behoren. Ze worden tot de groep "Houtig kleinfruit" of het "zachtfruit" gerekend. Ze zijn zeer winterhard en geven kort na het planten reeds een eerste oogst.

De meeste bessensoorten zijn eenvoudig te vermeerderen door middel van winterstekken/ houtstekken.

De Ribessoorten (trosbessen, kruisbessen, jostabessen) zijn eenvoudig te kweken en vragen slechts weinig plaats en onderhoud. Ze zijn eenvoudig te snoeien en geven snel vruchten op een kleine plaats. Geschikt voor de sier- en fruittuin. De grond mag niet te nat zijn.

In sommige gevallen komen er toch enkele schimmelziekten en insecten voor, vandaar de rubriek "ziekten en plagen". Veel oude kruisbessenrassen zijn vatbaar voor Amerikaanse meeldauw. Er bestaan ook nieuwe kruisbessenrassen die NIET aangetast worden. Vraag er naar in uw tuincentrum!

 

Trosbessen, kruisbessen, houtig kleinfruit, kleinfruit, fruitplanten, fruitstruiken, fruitbomen en tuinplanten zijn ook bij online postorder-kwekerijen of tuincentra te bekomen:

 

Tip!
Verklarend plantenwoordenboek: ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen.

Stel uw fruitvragen, lees tips op twitter https://twitter.com/gdekinder en in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

--

Zoeken op deze site:

Aangepast zoeken