Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Rubus) -->Bramen, frambozen en braambozen


Klik in de menu links een onderwerp aan.

Bramenstruiken en frambozen, houtig kleinfruit om te leiden in grote en kleine tuinen:


Bramen, frambozen en taybessen zijn in de fruit- en siertuin te gebruiken als leivorm. Ze zijn geschikt voor kleine en grote tuinen.

Herfstframbozen en taybessen kunnen ook in grote potten of kuipen geteeld worden. Herfstframbozen geven het eerste groeijaar reeds vruchten. Zie "frambozen plukken op uw terras"

De grond mag voor bramen goed vochtig zijn, terwijl voor frambozen de grond beter wat droger is.

De snoei is eenvoudig uit te voeren bij deze fruitsoorten en vraagt weinig kennis of ervaring.

Braambessenstruiken en frambozen zijn leiplanten en kunnen best mooi geleid worden langs horizontaal gespannen draden. Jaarlijks worden de oudste takken weggesnoeid en vervangen door stevige, jonge twijgen.

Het geslacht Rubus behoort tot de Rosaceae (Rozenfamilie) en onderfamilie roosachtigen. Er zijn ook diverse kruisingen (hybriden) van bramen en frambozen: taybessen en braambozen.

Rubus fruticosus - braambes. Gemakkelijk leifruit en ook mooi in de winter!

Ziekten en plagen bij bramen, frambozen, taybessen en wijnbessen:

Deze Rubus-soorten zijn weinig onderhevig aan ziekten en plagen. Vooral vruchtrot kan bij veel regen een probleem zijn.
Bij bramen (Rubus fruticosus cv's)  kan er bij regenweer valse meeldauw (Peronospora rubi) ontstaan waardoor de groei volledig stil kan vallen. Zorg dat de planten snel kunnen opdrogen en beperk het aantal scheuten tot maximum 5 stuks per strekende meter. In het najaar kan je best de afgevallen (zieke) bladeren heel goed opruimen.
Doornloze bramen en frambozen kunnen aangetast worden door een virus, de heksenbezemziekte. Aangetaste planten kan u best volledig opruimen en vernietigen. Plant geen nauw verwante plantensoorten op dezelfde plaats!

Frambozen zijn heel gevoelig voor te natte grond en een slechte grondstructuur. Zomerframbozen worden soms aangetast door de larve van de frambozenkevers.

Meer info over schimmelziekten en plagen

Bramen, taybessen, zomerframbozen, herfstframbozen, kleinfruit, fruitplanten, fruitstruiken, fruitbomen en tuinplanten zijn ook bij online postorder-kwekerijen of tuincentra te bekomen:

 

Tip!
Verklarend plantenwoordenboek: ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen.

Stel uw fruitvragen, lees tips op twitter https://twitter.com/gdekinder en in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

--

Zoeken op deze site:

Aangepast zoeken