Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Vaccinium) -->Blauwe bes -bladvergeling (Vaccinium corymbosum)


Fruit in de tuin: Bladvergeling en bladverbranding bij Vaccinium corymbosum
Fruittuin: Maatregelen om bladvergeling en bladverbranding bij blauwe bes/ bosbes te verhelpen.

 Door Guy De Kinder - www.houtwal.be

De onderste bladeren van blauwe bessen of bosbessenstruiken worden eerst geel en lijken later te verbranden. Wat is de oorzaak en hoe is dit te verhelpen? Bladchlorose door een te hoge bodem pH, ijzergebrek, door voedselgebrek en door te weinig organisch materiaal. Producten om de pH te verlagen en de bladverkleuring te verhelpen.

Vraagje: Een blauwe bosbessenstruik lijkt af te sterven. Wat doen?


Ik heb twee blauwe bessenstruiken (Vaccinium corymbosum) en daarvan is er één "dood".
 Gele bladeren (bladchlorose) bij blauwe bessen - Vaccinium corymbosum

Ik probeer het te beschrijven en vergeef me eventuele vaktechnische fouten: De onderste bladeren verkleuren geel; het bladgroen lijkt vanuit de periferie weggetrokken.

Bruine bladranden bij blauwe bes (Vaccinium corymbosum). Later komt er bladval.

Rond het overblijvende bladgroen is een bruin-rode rand. Later worden de bladeren broos en vallen af. De twijgen hebben wel nog een groene kleur.
Is dit verbranding door de felle zon (hittegolf) van de voorbije dagen-weken? Is de struik definitief dood of is hij door bijvoorbeeld snoei nog te redden voor volgend jaar?
Ik denk dat ik ze wel genoeg water geef, maar het mulchen moet nog wel gebeuren.
De bladeren lijken uitgedroogd te zijn bij die ene struik.
 

Antwoord (GDK): Mulchen, voldoende water geven en zuurtegraad van de grond verlagen

Enkel regenwater voor Vaccinium (blauwe bessen)!

Nu snoeien is in dit geval niet aan te raden. Blauwe bessen hebben een vochtige, (zure) grond met veel organisch materiaal nodig. Probeer regelmatig een flinke hoeveelheid regenwater te geven aan die planten. Leidingwater of stadswater is meestal kalkrijk en kan je beter niet gebruiken voor bosbessen!
Minstens om de drie dagen het water geven herhalen. Indien je dagelijks water geeft, dan ontstaan teveel oppervlakkige wortels.
Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) mulchen met naaldhoutschors. Afdekmat bovenop de mulch zodat alles mooi blijft liggen en alles nog beter vochtig blijft.

Mulchen bij blauwe bessen met naaldhout houdt de grond vochtig:

Zorg ook voor een flinke hoeveelheid mulch (10-20 cm) die de grond beschermt tegen uitdrogen en toeslaan. Als mulch kan je eikenbladeren, dennennaalden, hakselhout en naaldhoutschors gebruiken. Eventueel kan je bovenop de mulch nog afdekmatten leggen zodat alles mooi blijft liggen en de grond nog minder uitdroogd.

Laat de zuurtegraad van de grond controleren en verlaag de pH naar 4,5

Probeer ook eens de zuurheid van de grond (pH) te laten controleren. Blauwe bessen zijn zuurminnende planten en verdragen geen neutrale of kalkrijke grond. De ideale pH is voor Vaccinium tussen 4,2 en 5,2. Rond pH 4,5 is er de beste opname van de sporenelementen Mn, Fe, Zn en Cu. Daarom ook nooit kalk geven aan die bijzondere bessen!
Werd er bij allebei de planten evenveel turf of een mengsel van naaldhoutcompost en naaldhoutzaagmeel in de grond gedaan bij het planten? Is er voldoende organisch materiaal gebruikt bij allebei de planten?
Mogelijk is de grond onvoldoende zuur bij die ene plant die lijkt af te sterven. Indien de grond niet zuur genoeg is (te hoge pH), dan zal bladchlorose (geelverkleuring of geelrood verkleuring van de bladeren) optreden.
Indien de pH (zuurheid van de grond) te hoog is, dan ontstaat gemakkelijk ijzer- (Fe) en soms ook mangaan (Mn) gebrek.
Zonneschijn en droogte kunnen die bladchlorose (bladverkleuring) verergeren zodat bruine bladvlekken en bruine bladeren ontstaan.

Geelverkleuring of bladchlorose bij blauwe bessen moet u snel verhelpen om bladval te voorkomen:

Om op korte termijn de gevolgen te verhelpen kan je in een tuincentrum ijzerchelaat en eventueel een mangaanbevattend product (chelaat ofwel fungicide op basis van mangaan) aanschaffen, oplossen in water en aangieten. Hiermee zou de bladkleur terug normaal groen moeten worden. Kan je geen ijzerchelaat vinden in uw tuincentrum dan kan je ook een lichte bemesting geven met een speciale  Rhododendronmeststof die meestal ook ijzer bevat. Later dan einde juli bijmesten is echter nadelig omdat de groei te lang doorgaat en de plant vatbaarder wordt voor de wintervorst.
Indien je nog een schaduwnet liggen hebt, dan kan je dat voorlopig ook over de struiken doen om de zonnestralen te verminderen zodat de zaak niet verslechtert.
 

Geelverkleuring voorkomen bij blauwe bessen en andere zuurminnende planten

Om op lange termijn de mogelijke oorzaak van het probleem op te lossen is het wenselijk de zuurtegraad van de grond (pH) te (laten) controleren, opdat die voldoende laag (zuur) is. Blauwe bessen zijn immers zuurminnende planten! Om de pH te meten kan u in de meeste tuincentra een eenvoudige bodemanalyse kit met kleurveranderingen aanschaffen.

Door de pH van de grond te verlagen naar 4,5 gaan de sporenelementen ijzer, mangaan en koper beter opneembaar worden voor de plant en wordt geelverkleuring voorkomen.

Nota:

Geelverkleuring of bladchlorose kan ook veroorzaakt worden door voedselgebrek. Door bij het planten teveel turf in de plantput te doen, krijgen de planten snel een tekort aan voedsel (Zuivere turf bevat geen voedsel). Dit voedseltekort is op te lossen door de turf te mengen met wat grove compost en wat hakselhout.

Volgens sommige kenners is een lage pH niet echt noodzakelijk, mits de grond zeer veel organisch materiaal bevat (compost + hakselhout) en de grondoppervlakte afgedekt wordt met een flinke mulchlaag. Zelfs op leemgrond en kleigrond zou het dan mogelijk zijn van blauwe bessen te kweken.

Volgens die kenners is het beter van geen turf in de plantput te doen, maar kan beter een mengsel van grove compost en wat hakselhout in de put gedaan worden. Na het planten kan een beetje traagwerkende stikstofmeststof bij gegeven worden om de groei te verbeteren. De plantvoet moet na het planten afgedekt worden met een mengsel van compost en hakselhout tegen het uitdrogen van de grond.

De bodem-pH is te beïnvloeden (verlagen) door:

- Het gebruik van verzurende stikstofmeststoffen. (bijv. ammoniaksulfaat)
- Gebruik van organisch materiaal met lage pH (turf ofwel een mengsel van grove compost en hakselhout)
- Toediening van water met lage pH (Leidingwater is meestal kalkrijk!)
- Gebruik van zwavelbevattende stoffen (vb. stuifzwavel, 30 g per plant)
- De grondoppervlakte af te dekken met hakselhout van naaldbomen.

Scheikundige meststoffen bij jonge blauwe bessen kunnen ook bladverkleuring veroorzaken!

Teveel scheikundige meststoffen kan wortelverbranding en eveneens bladverkleuring veroorzaken. Daarom bij het planten van jonge blauwbessen geen gewone meststoffen toevoegen. Bij jonge planten moet men steeds voorzichtig zijn met het toedienen van scheikundige meststoffen! Sommige kenners geven een beetje van een traagwerkende stikstofmeststof, die minder gevaar op verbranding geeft.
De bemesting zal men in het voorjaar toedienen. (april - mei). In het najaar - vanaf september- moet niet worden gestreefd naar een zo sterk mogelijke groei. Een afgehard gewas is minder vatbaar voor wintervorst dan een welig groeiend gewas.

Blauwe bes- Vaccinium corymbosum: bladeren en bessen. Een zeer gezonde lekkernij!Bronnen:
Blauwbessen, koningin der bessen in tuin en keuken
Bemesting blauwbessen

 
 

Voor meer teeltinformatie: 

Zie  https://twitter.com/gdekinder en Groente & Fruit Encyclopedie!

Terug naar index Vaccinium