Cranberry helpt niet alleen de blaas schoon te houden!

In de wereld van de sappen scoort de cranberry (Vaccinium macrocarpon) steeds beter. Door de heilzame werking van het veenbesje is cranberry juice de nieuwe trend in de 'sapschappen' van de supermarkten, stelt het Nederlandse persagentschap ANP vast. Bovendien laat het besje zich voor steeds meer doeleinden gebruiken.  

Vaccinium macrocarpon: cranberry, cranberries. Rijk aan antioxidanten.

Vaccinium macrocarpon -Cranberry preventief gebruiken tegen blaas- en urinewegontstekingen:

De verkoop van cranberrysap neemt sinds 2005 toe met 25 procent per jaar, blijkt uit cijfers Ocean Spray, marktleider van deze sap in Nederland. Onderzoeken wijzen uit dat de eeuwenoude bes, die vooral in Noord-Amerika maar ook op Terschelling wordt verbouwd, allerlei positieve effecten heeft op de lichamelijke gezondheid. De bekendste is dat de cranberry zou helpen om blaas- en urinewegontstekingen te voorkomen.

Betekenis van Vaccinium macrocarpon :

- Vaccinium: 1) Van vacca (L.= koe) en baccinium/bacca (= bessen); bessen van de koeien, een soort bes of bessenstruik die de koeien graag eten. 2) Oude plantennaam voor bosbes.
- macrocarpon: Van macros (Gr.= groot) en karpos (= vrucht); grootvruchtig. Met grote vruchten.

Meer lezen over de oorsprong en betekenis van Latijnse plantennamen: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".

 

Cranberry rijk aan vitamine-C en antioxidanten:

Omdat de consument steeds nadrukkelijker zoekt naar producten die de gezondheid bevorderen, is cranberrysap vooral als preventief 'medicijn' erg in trek. "Vijftig procent van onze klanten koopt de juice omdat het helpt de blaas schoon te houden. De andere helft drinkt het om andere gezondheidsaspecten, zoals de grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die in de sap zitten", vertelt Hans Voorschuur, marketingdirecteur Ocean Spray Nederland.

Cranberry in sap, compote, jam en in kauwtabletten:

Het besje is inmiddels zo populair dat het niet alleen voor sappen wordt gebruikt maar zich eigenlijk voor allerlei doeleinden laat 'misbruiken'. De meeste mensen kennen cranberry's toch vooral als onderdeel van de wildsauzen die in december op het menu staan. Naast compote en gewoon gedroogd of vers is het goede van de bes ook verkrijgbaar in kauwtabletten tegen de blaasontsteking, als jam voor op brood, puur bij allerlei gerechten en ook bij de schoonheidsspecialist als een pakking, om er maar een paar te noemen.

Multifunctionele cranberry beschermt de tanden en het tandvlees:

Daar zal het vermoedelijk niet bij blijven, want in Amerika zijn allerlei studies in gang gezet die nog meer positieve krachten uit de multifunctionele bes moeten halen, zo verklaarde de Amerikaanse onderzoekster Amy Howell van de Rutgers University in New Jersey. Zo toonde een laboratoriumonderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv al aan dat cranberrysap tandaanslag vermindert en daardoor het gebit beschermt tegen de vorming van cariŽs en de tandvleesziekte parondontose.

Cranberry werd eeuwen geleden reeds bij de Indianen gebruikt

Heel wat anders dan waar de ontdekkers van het 'rode goud' de bes destijds voor gebruikten. De Indianen zagen eeuwen geleden heel andere voordelen. Met het sap maakten zij schoon en drenkten er verbanden in om het gif uit pijlwonden te laten trekken.

Auteur: KS (Vilt)

 

Infobron: Vilt-Vlaams InformatieCentrum  : www.vilt.be  (24 december 2007)

 

Nuttige links:

Cranberry - Vaccinium macrocarpon planten in de tuin

In uw eigen tuin vitaminerijke Cranberry planten en oogsten

Volg de fruitberichten mee op twitter! https://twitter.com/gdekinder