Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Vaccinium) -->Blauwe bes - veel gestelde vragen en antwoorden - FAQ (Vaccinium corymbosum)


FAQ: Veel gestelde vragen en antwoorden over blauwe bessen (Vaccinium c.)

 

 1. Waar vind ik de wetenschappelijke informatie i.v.m. de naamgeving van planten?
  Antw.: Zie op de pagina fruitvertalingen van de rubriek plantennomenclatuur. Kijk ook eens bij Fruit ABC-fruitencyclopedie
  Meer informatie over de betekenis en oorsprong van plantennamen is te vinden in het plantenwoordenboek "ABC van het plantenlatijn"
   
 2. Waar kan ik de vertalingen van blauwbessen vinden in andere talen? 
  Antw.: Zie op de pagina vertalingen van deze site.
   
 3. Kunnen blauwe (bos)bessen op alle gronden groeien?
  Antw.: De meeste rassen hebben een voorkeur voor een zure grond (pH tussen 3,5 en 5). Voorkeur voor een zandige, vochtige en  humusrijke grond. Meer info bij planttips.
   
 4. Hoe kan je een grond verbeteren voor blauwe bessen?
  Antw.: zandige grond kan je snel verbeteren door een grote hoeveelheid tuinturf in te werken. Leemgrond kan je luchtiger maken door een mengsel van zand en turf in te werken.
   
 5. Moet je verschillende blauwbessenrassen planten?
  Antw.: Het is niet echt noodzakelijk om vruchten te bekomen. Maar verschillende rassen bij elkaar geven een meestal een betere vruchtzetting, de bessen kunnen groter worden en zijn tevens vroeger rijp. Meer info op de pagina rassenkeuze.
   
 6. Waar vind je meer rasseninformatie over goede blauwe bessen?
  Antw.: zie "Groente en Fruit Encyclopedie"
   
 7. Waar kan ik die speciale blauwe (bos)bessenrassen aankopen?
  Antw.: zie achteraan in de Groente & Fruit Encyclopedie van L.Dedeene & G. De Kinder. Meer info.
   
 8. Moeten blauwe (bos)bessen gespoten worden om gezond te blijven?
  Antw.: Gewasbescherming is voor liefhebbers normaal niet nodig. Indien de grond in orde is, zijn er weinig problemen. Wil je toch weten welke problemen kunnen optreden, kijk dan op de pagina plantenziekten.
   
 9. Hoe kan ik best het onkruid bestrijden tussen een aanplanting van blauwbessen.
  Antw.: zorg voor het aanplanten dat je een grond hebt die vrij is van wortelonkruiden VOOR je plant. De overige onkruiden worden meestal voorkomen door jaarlijks de mulchlaag aan te vullen. Eventueel kiemende onkruiden kan je gemakkelijk verwijderen. (Doe dit regelmatig!)
   
 10. Kan je blauwe bessen kweken in de tuin zonder jaarlijks te snoeien?
  Antw.: Regelmatig snoeien geeft grotere bessen en een beter evenwicht tussen groei en vruchtbaarheid. Snoei je niet jaarlijks, dan blijft meestal de productie goed, maar de bessen worden kleiner. Indien na enkele jaren de groei verminderd, dan kan je eens goed terugsnoeien, zodat de groei opnieuw bevorderd wordt. 
  Zie ook "Fruit-snoeikalender"
   
 11. Hoe lang blijven blauwe (bos)bessen meegaan (levensduur)?
  Antw.: blauwe bosbessen kunnen in goede omstandigheden 30 tot 50 jaar blijven produceren. Om ze in een goede conditie te houden moet de grond voldoende zuur en vochtig blijven. Ook is een regelmatige snoei wenselijk.
   
 12. Wanneer kan ik inlandse blauwe bessen kopen (oogstseizoen)?
  Antw.: Blauwe bessen kan je kopen vanaf mei- juni (vervroegde teelt) tot november (late rassen en koelcelbewaring). Het hoofdseizoen voor de normale teelt is in de maanden juli-augustus. (Zie pagina oogsten)
   
 13. Waar kan je terecht voor keukenrecepten i.v.m. blauwe bosbessen?
  Antw.: zie pagina recepten
   
 14. Welke geneeskrachtige eigenschappen hebben blauwe bosbessen?
  Antw.: ze zijn heel goed voor de ogen, bij diaree en hebben nog diverse andere geneeskundige kwaliteiten. Ook de bladeren hebben geneeskundige eigenschappen. Zie pagina geneeskrachtig.htm
   
 15. Waar vind je nog meer informatie over blauwbessen?
  Antw.: Op de pagina's weblinks vind je diverse links waar je veel bruikbare informatie kan vinden. (Meestal Engelstalig, soms ook Frans- of Duitstalig)
   
 16. Blauwe bessenstruiken die weinig of niet groeien. In de zomer hebben ze een geelachtig blad.
  Antw.: De grond moet beslist voldoende zuur zijn! Een pH van 4 - 4,5 (5) is beslist noodzakelijk. Doordat de pH te hoog is, ontstaan er gebreksverschijnselen. Blauwe bosbessen zijn verwant aan Rhododendron, Erica en Calluna. Al deze planten van de Ericaceae (Heidekruidfamilie) moeten zure grond hebben voor een optimale groei.
  Op korte termijn kan je de grond verbeteren (verzuren) door per plant 1 tot 2 emmers turf rond de planten aan te brengen.
  De cv 'Ana' (of 'Herma'/ 'Heerma') verdraagt een iets hogere pH. Enkel nuttig voor liefhebbers.
  Breng later een dikke mulchlaag (10 cm) aan, zodat de grond voldoende vochtig kan blijven. 
  Zie ook bij planttips, mulchen , plantenziekten en preventie van ziekten en plagen
   
 17. Blauwe bessenstruiken die weinig of niet groeien. In de zomer hebben ze een groen blad. Ze geven wel veel bessen.
  Antw.: De pH is waarschijnlijk in orde. De groei is mogelijk te zwak door onvoldoende voeding. Tracht in het voorjaar lichtjes bij te mesten met een zuurwerkende stikstofmeststof of met organische, zuurwerkende meststoffen en speciale meststoffen voor heideplanten. (Geef geen champignonmest!). Compost is ook bruikbaar.
  Door de hoge productie van bessen verzwakt de groei! Teveel bloemen en bessen verzwakken de plant. Tracht in het vroege voorjaar (februari) wat bloemknoppen te verwijderen. En bloemknop overlaten per 7,5 cm is voldoende, want elke knop geeft 5-8 bessen. Knip al het laagstaande vruchthout/ zijhout in op een paar knoppen. Hogerop kort je ook het zwakke/ korte zijhout in op enkele knoppen. Men raadt soms aan de eerste jaren geen bessen te laten komen aan de struiken, tot de groei optimaal is.
  Zorg ook voor een goede mulchlaag, zodat de bovenste grondlaag (30 cm) niet te veel kan uitdrogen. Wat extra bijmesten met een stikstofmeststof is meestal wenselijk bij het toepassen van een dikke mulchlaag.
  Zie ook bij pagina snoeien.
   
 18. Welke andere fruitsoorten/ eetbare vruchtdragende heesters kunnen groeien op zure, vochtige gronden?
  Antw.:  Plantensoorten voor lichtzure tot zure vochtige gronden: Amelanchier obovalis (syn. A. stolonifera) (= krentenboompje),  Aronia  melanocarpa  (Appelbes), Chaenomeles japonica (Japanse sierkwee),  Cornus canadensis, Cornus kousa var chinensis (Chinese/ Japanse Kornoelje), Elaeagnus multiflora, E. pungens, E. ebbingei,  Gaultheria procumbens (kruipende patrijsbes), Gaultheria shallon (patrijsbes), Hovenia dulcis (raisin tree), Lonicera caerulea edulis (syn. L. kamtschatica, L. villosa) en diverse andere Vaccinium soorten. Meer info over sommige vruchtdragende heesters/ speciale kleinfruitsoorten en Fruitencyclopedie -fruit ABC
   
 19. Welke kleinfruit-/vruchtensoorten zijn geschikt voor lichtzure/ neutrale gronden?
  Antw.:  Lonicera caerulea edulis (syn. L.villosa,  L.kamtschatica). Deze vruchtensoort lijkt erg op blauwe bosbessen. Voor goed gedraineerde, licht vochtige gronden bij een pH van 5-7. Meer info.
   
 20.  Welke andere fruitsoorten/ eetbare vruchtdragende heesters (bomen) kunnen groeien op zure, droge gronden?
  Antw.:  Plantensoorten voor lichtzure tot zure droge gronden: Arctostaphylis uva-ursi (berendruif), Aronia melanocarpa (zwarte appelbes), Berberis vulgaris (zuurbes), Chaenomeles lagenaria (sierkwee), Rosa rugosa (rimpelroos, Japanse bottelroos), Rosa villosa (appelroos), Vaccinium vitis-idaea (rode bosbes, vossebes). Zie Fruit ABC - fruitencyclopedie
   
 21. Plotse bladval in de maand juni, zodat er geen bladeren meer op de struiken staan. Tijdens de maand mei is er niet veel regen gevallen. Wat kan de oorzaak zijn en kan ik de planten nog redden?
  Antw.: Blauwe bosbessen zijn erg droogtegevoelig!! Ze wortelen hoofdzakelijk in de bovenste grondlaag (20cm). Tracht dagelijks water bij te geven. Ideaal zou zijn 5 liter water per plant, verdeeld over 2 gietbeurten ('s morgens en 's avonds). Indien 2x water geven per dag  te moeilijk is, kan je dit ook beperken tot 1x. Indien echt te moeilijk dan eventueel 2 maal per week water geven. Een onregelmatige/ slechte watertoevoer geeft bij blauwe bosbessen wel meer groeistress en een minder goede diktegroei van de bessen. Tracht het uitdrogen van de grond te voorkomen door een flinke mulchlaag (gehakselt hout, kort strooisel, bladeren) aan te brengen.
  Er is nog een kleine kans dat je de bessen kan laten uitgroeien. Breng hiervoor een schaduwnet aan en geef overvloedig water tot je de eerste bladeren ziet verschijnen. Daarna de watergift terug wat verminderen. 
  Indien regelmatig water geven te moeilijk is, dan kan je volgende winter/ voorjaar de struiken beter verplanten naar een laaggelegen perceel dat in de zomer goed vochthoudend is!

   
 22. Hoe kan je zo dik mogelijke blauwe (bos)bessen bekomen?
  Antw.: Sommige blauwe bes-rassen geven gemakkelijker dikkere bessen dan andere. (Zie bij rassenkeuze in Groente en Fruit Encyclopedie).
  Een goede vruchthoutsnoei (winter of voorjaar) is een heel goed middel om dikkere vruchten te bekomen.
  Een goede vochtvoorziening (+ mulchen) in de zomerperiode geeft de bessen de kans om goed uit te groeien. Ook als de bessen reeds blauw verkleuren, kan de diktegroei nog sterk toenemen. Druppelbevloeiing links en rechts van de struiken kan een ideale watertoevoer verzekeren. Voor een optimale plantengroei en diktegroei kan je ongeveer 5 liter water/ dag geven per plant. Best 's morgens en 's avonds toedienen. Over het gewas water sproeien, geeft een minder goed rendement van deze watergifte dan aan de voet toedienen.
  Een te onregelmatige watertoediening (vb. 1 x per week heel veel water geven) is bij blauwe bosbessen minder gewenst, doordat ze dan meer in een stress-situatie komen. De planten zullen wel in leven blijven, maar de diktegroei is minder optimaal.

   
 23. Waar goede en praktische informatie van blauwe bessen en andere fruitsoorten bekomen?
  Antw.: zie fruit ABC en vooral de Groente & Fruit Encyclopedie. Meer info over dit unieke boek. Wordt ook volger van de (fruit)berichten op twitter https://twitter.com/gdekinder
   

  24.    Waar kan je terecht om nog vragen te stellen i.v.m. planten, snoei, ziekten en tuinieren?
     
           Antw.: Zie Fruit ABC blog. Verschillende specialisten beantwoorden je vragen.

  Nog meer informatie over fruitsoorten, fruitrassen, snoei en verzorgingstips nodig?
  Zie "Groente- en Fruit Encyclopedie". Uitgeverij Groenboekerij. Auteurs Luc Dedeene & Guy De Kinder  (NUR 423 ) 
  Voor meer informatie, klik dan op onderstaande afbeelding van het boek!

  Blauwe bessenteelt staat uitvoerig besproken in de Groente en Fruit Encyclopedie. Achteraan een adressenlijst waar in Nederland en Vlaanderen plantgoed te bekomen is.