Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Vaccinium) -->Blauwe bes: oogsten en bewaring (Vaccinium corymbosum)


Oogsten en bewaring van blauwe bessen

(Vaccinium corymbosum)

Blauwe bosbessen rijpen in juli of augustus. Wekelijks oogsten is nodig en de pluk van 1 ras duurt ca 4 weken. Eén volwassen blueberrystruik kan 4 tot 9 kg bessen geven en bij goed gesnoeide planten kan men 5-10 kg per uur plukken. Een te vroege pluk is nadelig voor de besgrootte en de smaak. Een te late pluk van blauwbessen geeft meer vruchtval. Bescherm Vaccinium corymbosum goed tegen vogelvraat. Rijpe blauwbessen zijn ca 10 dagen bewaarbaar in de koelkast. Ze zijn ook eenvoudig in te vriezen.

Oogsten
Kwaliteit
Bewaring 
Handel

Oogsten van blauwe (bos)bes - Vaccinium corymbosum

Vogelbescherming blauwe bes (Vaccinium corymbosum) 23juli3.jpg (91148 bytes)  Twijgen met rijpe blauwe bessen (Vaccinium corymbosum)

De smakelijke blauwe bessen rijpen overwegend in juli en augustus. (Laat rijpende blauwe bessenrassen zijn ook in september- oktober te oogsten)

De vroegste blauwe bessenrassen rijpen eind juni tot einde juli en het zeer laat rijpende ras 'Elliott' rijpt van half augustus tot half september.

De oogst van één ras duurt ongeveer 4-5 weken. Tussen de verschillende rassen kunnen grote verschillen zijn.

Wekelijks plukken is meestal wenselijk. Per uur kan men zo'n 5-7 kg plukken. De bessen worden bes voor bes, niet per tros geplukt.

De totale productie per struik is erg afhankelijk van het ras. Meestal is dit 4 - 8 (9) kg/ struik.
De productiviteit hangt ten dele samen met de besgrootte. De vroegrijpende blauwe bessenrassen zijn meestal minder productief dan de middentijdse en laat rijpende.

De bosbessen worden geplukt als zij volledig rijp zijn. Te vroeg plukken is nadelig voor de besgrootte en de smaak. Bij te laat plukken kan val optreden en is bovendien een aantal bessen overrijp en daardoor minder houdbaar. In het algemeen moet men éénmaal per week te plukken. De pluk is zeer arbeidsintensief. Een goede snoei geeft grotere (bos)bessen, zodat het plukken sneller kan verlopen. 
Daar de blauwe bosbessen vrij stevig zijn, kan men zonder problemen in emmertjes plukken. 

Een goede vogelbescherming is erg wenselijk bij het rijpen van de bosbessen! Vogelschade is een zeer groot probleem bij deze bessen.
Blauwe bessen beschermen tegen vogelvraat. Nog meer fruitige tips op twitter https://twitter.com/gdekinder

Kwaliteit bij blauwe bes

Doosjes met verse, goede kwaliteitsbessen bevatten bessen die stevig, blauw, bedauwd en vrij van steeltjes en blaadjes zijn.
Onrijp geplukte blauwe bessen zijn groen of roodachtig.
Overrijp geplukte blauwe bessen of bij het plukken gekneusde bessen zijn slap en waterachtig.
 

Blauwe bosbessen hebben een relatief hoog gehalte aan organische zuren en een relatief laag gehalte aan suikers. Eens de bes geplukt is, neemt het suikergehalte niet meer toe.

Bewaring van blauwe bessen

De hogere zuurtegraad maakt dat de blauwe bessen langer bestand zijn tegen bederf door schimmels: het zure milieu remt de schimmelvorming af.
Na het plukken worden de bosbessen zo snel mogelijk op een koele, tochtvrije plaats weggezet. (2°C.)
Bewaar de bessen in de koelkast (Makkelijk 10 dagen bewaarbaar in de koelkast). Was ze pas juist voor het gebruik.
Te lang na de pluk bewaarde bessen worden rimpelig door vochtverlies, na een tijd kan ook schimmelvorming optreden.

De bewaarbaarheid wordt vooral bepaald door het oogsttijdstip en de bewaarcondities nadien. Vooral als te rijpe bessen worden geplukt, gaat de bewaarbaarheid snel achteruit. Voor een goede bewaring is het van belang de veldwarmte zo snel mogelijk af te voeren.

Blauwe bessen zijn ideaal om in te vriezen. Zorg dat de bosbessen goed droog zijn voor het invriezen.
In de meeste gerechten kunnen de ontdooide diepvriesbessen gebruikt worden i.p.v. verse bessen. Dikwijls geven diepvriesbessen een beter resultaat.

Handel in blauwe (bos)bessen

Geplukte blauwe bessen in doosjes (Vaccinium corymbosum) Inlandse blauwe bessen zijn in de handel verkrijgbaar vanaf ongeveer half mei tot eind oktober.
In de wintermaanden worden blauwe bessen aangeboden, ingevoerd uit het Zuidelijk Halfrond (Chili, Australië, Nieuw-Zeeland).

Verse blauwe bessen smaken fruitig zoet. Ze kunnen in tal van heerlijke gerechten verwerkt worden: delicate vulling van vla of taart, aanbrenger van zomerse frisheid bij yoghurt of ijskreem; verfijner van hoofdgerechten. Of gewoon als snoepje, als tussendoortje. Kortom de blauwe bes is de ideale vrucht om vers of verwerkt te gebruiken.