Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Vaccinium) -->Blauwe bes -bemesting en pH (Vaccinium corymbosum)


Planttips voor de teelt van blauwe bessen - Vaccinium corymbosum.

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) zijn zuurminnende planten en groeien best op zure, luchtige en vochthoudende grond. Maak de plantput extra groot en doe onderaan een emmer grove turf of een mengsel van 1/2 compost en 1/2 fijn hakselhout. Zet er de blauwbessenstruik met kluit in en vul aan met de grove turf ofwel het mengsel compost & hakselhout. Gebruik geen gewone potgrond, die bevat teveel kalk! Dek de grondoppervlakte af met ca 7,5 cm hakselhout en geef regelmatig water bij droogte. De optimale plantafstand van Vaccinium corymbosum in de rij is 1,25 - 1,50 m, tussen de rijen ca 2 m. Sommige rassen vragen kruisbestuiving om meer bessen te geven. Gebruik bij voorkeur meerjarige grote planten, want bij kleine planten kan het enkele jaren duren voor ze bessen geven.

Overzicht planttips
Perceelkeuze
Bestuiving
Plantmateriaal
Plantafstand
Planttijdstip
Planten zelf
Biologische teelt
 

Perceelkeuze voor blauwe (bos)bessenteelt 

Plant bijvoorkeur blauwe bessen op een tamelijk nat, humusrijk perceel waar bijvoorbeeld de onkruiden Zegge (Carex), Bies (Schoenoplectus) en Zuring (Rumex) groeien.
Blauwe bessen zijn gevoelig voor watertekort en voor wateroverlast.
Op een iets te nat perceel kan je op kleine heuvels planten. Op een droger perceel kan je beter in een komvorm planten.

Op leemgronden kan je zand toevoegen aan de grond, zodat de bodem luchtiger wordt. 
Een zonnige standplaats en een vochtige voet is gewenst.
Blauwe bosbessen zijn zuurminnende planten. Ze groeien en produceren best op zure gronden. (Gronden met een lage pH)

Een goede bescherming tegen de wind is gunstig voor een regelmatige productie. Hiervoor kan je een windscherm planten of plaatsen.

Hogere productie bij blauwe bessen door kruisbestuiving!

Blauwe bessen bloeien in trossen en er is een groot verschil in bloeitijd tussen de eerste en de laatste bloem van een tros. Dit is een voordeel bij lentenachtvorst. Toch kunnen de planten, die meestal tussen half april en de eerste helft van mei bloeien, schade van lentenachtvorst oplopen. 

De bloemkleur is wit-roze. Bloeiperiode is tijdens de maanden april- mei. Bestuiving gebeurt door de hommels. Zelfbestuiving is meestal mogelijk, maar het bijplanten van een ander ras, verhoogt de productie (grotere bessen) en geeft een vroegere rijptijd en dikkere bessen. Kruisbestuiving wordt dus aangeraden. Bijen en hommels zijn belangrijk voor een goede stuifmeeloverdracht. (Bij lage temperaturen tijdens de bloei zijn hommels beter geschikt)

Witte urnvormige bloemen van Vaccinium corymbosum (Blauwe bes)

Door het planten van meerdere blauwe bessenrassen krijgt je een hogere productie en een goede oogstspreiding. 
 

Gebruik bij voorkeur twee- of driejarig plantmateriaal bij de blauwe (bos)bessen

Gebruik bij voorkeur goed ontwikkelde twee- of driejarige struiken met minstens drie takken van 40-50 cm lang. Het plantmateriaal mag tot 5 jaar oud zijn. 
Men kan de zgn. "wijkers" gebruiken om een nieuw perceel te planten.
Ook 5-jarige planten kunnen nog goed verplant worden.

vaccinium_inpot.jpg (30520 bytes) vacciniumpotten.jpg (82956 bytes) vacciniumplanting_mulch1.jpg (52488 bytes)

Gebruik bij voorkeur geen bosbessenplanten met naakte wortel. De hergroei is hier veelal slecht. (O.a. door het ontbreken van de noodzakelijke mycorrhiza)

Plantafstand voor blauwe bessen

De aanbevolen plantafstand voor liefhebbers is 0,75 tot 1,5 m. Voor fruittelers is dit 1 /1,5 x 2 (2,5)m} .  (Vroeger werd als plantafstand 2 x 3 m aangeraden. Om de andere rij werd soms een rij wijkers tussengeplant).
Zodra de beplanting te dicht wordt, kunnen de wijkers zonder bezwaar worden verplant. Zij zijn op dat ogenblik erg waardevol voor een nieuwe aanplanting. 
Het duurt soms wel 6 - 8 jaar voor de bosbessenstruik enige omvang krijgt. 

Planttijdstip voor blauwe bessen.

- Op tamelijk droge gronden kan men reeds vanaf september beginnen planten. De beworteling kan dan gebeuren voor de winter. Men kan hiervoor containerplanten gebruiken. (Aanwezige bladeren goed verwijderen!)

- Planten met gaas rond wortelkluit kunnen geplant worden vanaf  begin (half) oktober.

- Op nattere gronden kan je beter in het vroege voorjaar planten. (februari - maart). 

Bij het planten van de bosbessen tijdens de winter, is er kans op omhoog vriezen van de planten. Opnieuw aantrappen na een vorstperiode is dan noodzakelijk.

Het planten van blauwe bessenstruiken:

In de plantvoor doe je best ruwe  turf. (Waarbij de nadruk op veel vezels!) Hierin kan je de planten plaatsen. Per bosbessenplant gebruik je 10 - 20 liter turf.
Ter vervanging van turf kan u ook een mengsel van hakselhoutcompost en zaagmeel van naaldhout gebruiken.
De planten mogen op dezelfde diepte van de boomkwekerij of eventueel 2,5 cm dieper geplant worden.
Aanbevolen pH (zuurheidsgraad) van de grond is 4 - 4.5 (5) (Zuur). Blauwe (bos)bessen zijn zuurminnende (of kalkvrezende) planten.
Voorkom dat de wortels uitdrogen in de periode tussen het rooien van de struiken en het planten.
Na het planten de grond afdekken met 5-10 cm gemalen boomschors van dennenbomen. Dit bevordert een vlotte hergroei. (= Mulchen)

Voor gemakkelijk groeiende rassen kan men in plaats van turf ook een mengsel van 1/2 compost + 1/2 fijn (naaldhout)hakselhout gebruiken. Dit mengsel in de plantput doen en hierin planten. Nadien de grondoppervlakte afdekken met ca 8 cm hakselhout van pijnbomen (naaldbomen). Een jaarlijkse toediening van 30 g zwavel per plant is gunstig om de groei optimaal te laten verlopen.

Tijdelijk aanbod in BelgiŽ van grote blauwe bessenstruiken

Biologische teelt van blauwe bes?

Blauwbessen groeien meestal gezond. Een biologische blauwe bessenteelt is goed mogelijk. 

 

Planttips voor blauwe bessen te planten en dagelijkse fruittips op twitter https://twitter.com/gdekinder