Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Vaccinium) -->Blauwe bes: verwerking en keukenrecepten, deel 2 (Vaccinium corymbosum)


Recepten van blauwe (bos)bessen - Vaccinium corymbosum (deel 2)

Fruitrecepten voor blauwe bessen. Verwen uw smaakpapillen met blauwbessensaus en gebak. De bessen hebben een matte blauwe kleur en een opvallend zoete smaak. Ook diepgevroren blauwe bessen zijn geschikt voor deze fruitrecepten: flensjesvulling, bosbessenpunt met gelei, charlotte gebak en broodgerechten met bosbessen (Vaccinium corymbosum)

Saus (1)

Nodig:

500 gr bosbessen of blauwe bessen, 2 1/2 dl water, 1 eetlepels ma´zena, 200 gr suiker, mespunt zout, 1 theelepels citroensap 


Bereiding:

Maak de bosbessen schoon. Breng het water aan de kook, voeg de bessen toe en breng opnieuw aan de kook.  Meng de ma´zena intussen met wat koud water tot een papje. Roer het met het zout en de suiker door de bosbessen. Blijf roeren tot de saus dik wordt en voeg dan citroensap toe. Te gebruiken bij ijs en pudding. (Voor ongeveer 7 dl) 
Infobron: Recepten de groenteboer 

Saus (2): Flensjesvulling

Nodig:

1 eetlepel boter of margarine, 2 eetlepels suiker, 50 g. ontpitte morellen, 50 gr. bramen, 50 g. aalbessen, 50 gr. bosbessen, 1 kopje rode wijn, 1 eetlepels aardappelmeel, het sap van 1 sinaasappel, 1 zakje vanillesuiker, 1 snuifje kaneel, een paar druppels brandewijn.

Bereiding:

Doe de boter of margarine in de braadslede en strooi er de suiker over. Laat dit 2-3 minuten bij vol vermogen in de microgolfoven karameliseren. Maak de morellen, de bramen, de bessen en de bosbessen schoon, was ze, laat ze uitlekken en leg ze in de karamel. Giet er de rode wijn bij, maak het aardappelmeel aan met het sinaasappelsap, en roer dit ook door de karamel. Maak alles op smaak af met vanillesuiker, kaneel en brandewijn, doe het deksel op de braadslede en warm dit 6-8 min bij vol vermogen op.
Vul de flensjes met de bessenpuree en dien ze op!
Smakelijk!
Uit : Het nieuwe microgolfkookboek
Infobron: groene specht (17-01-01)


Taart (Finse blauwe bessentaart)(1)

Nodig:

Voor de bodem: 225 gr boter, 225 gr suiker, 250 gr bloem, 150 gr volkoren bloem, bakpoeder, 3 eieren Voor de vulling: 500 gr Blauwe bessen (natuurlijk kun je ook andere bessen of ander fruit gebruiken), 100 gr suiker, 1 ei, 2 dl zure room, vanille suiker


Bereiding:

De bodem: Laat de boter zacht worden en doe het samen met de suiker in een kom. Klop het met een mixer tot een romige massa. Klop een voor een de eieren door de romige massa. Zeef de bloem en meng het samen met het bakpoeder door het prutje in de kom. Spreid de massa uit over een met bakpapier bedekte bakplaat. De vulling: Doe de bessen in een kom en maak ze een beetje fijn (druk gewoon wat met een vork op de bessen zodat er wat sap vrijkomt). Doe dat totdat 50% van de bessen nog heel zijn. Klop de bessen, de suiker, de vanille suiker, het ei en de zure room tot een papje. Spreid het geheel uit over het deeg op de bakplaat. Bak de taart in ongeveer 20 to 30 minuten in een oven van 225 graden celcius. Serveer het geheel (warm) met geklopte slagroom (nog beter met vanille room) en koffie.
Infobron: Kookboek interact

Taart (2): Bosvruchtenpunt met gelei

Nodig:

9 eieren, 200 g. bosbes, 50 g. framboos, 150 g. suiker, 500 g. bloem, 200 g. boter, 100 g. basterdsuiker (witte), 10 g. citroenrasp, 350 g. yoghurt (volle), 1 l. slagroom, 12 vellen gelatine (geweekte), 5 g. zout


Benodigde materialen:

een zeef, taartvormen met een doorsnede 24 centimeter (voor 12 personen) en een spatel. 


Bereiding:

Voor het harde Wenerdeeg, dat we een dag tevoren al maken, de boter mengen met 100 gram basterdsuiker, 1 ei en 5 gram zout. Voeg, als dit goed gemengd is, 300 gram bloem toe. Een nacht in de koelkast op laten stijven. 
- Kneed het deeg een dag later tot het iets soepeler is en rol het uit op 3 millimeter dikte. Steek hier twee plakken van 24 centimeter uit en bak deze op 175 graden Celsius in 25 minuten goudgeel en gaar. Voor het koude beslag 8 eieren in dooiers en witten scheiden. Roer de dooiers met 50 gram suiker en de citroenrasp iets luchtig. Klop de eiwitten onder geleidelijke toevoeging van nog 150 gram suiker stevig en luchtig. Bij het kloppen van de eiwitten moet al het gereedschap goed vetvrij zijn. Meng voorzichtig eerst een gedeelte van het eiwit door de dooiermassa. Daarna voegt u de rest toe en tot slot de rest van de gezeefde bloem. Voorzichtig mengen in verband met de luchtigheid van het beslag. Verdeel het beslag over twee taartvormen van 24 centimeter en bak het beslag op 190 graden Celsius in 25 minuten gaar. Voor de bavaroisvulling de bosbessen en de frambozen pureren en verwarmen tot 70 graden Celsius. Knijp de geweekte blaadjes gelatine uit en roer deze door de puree. Meng dit met de niet te koude yoghurt. Klop de slagroom met 150 gram suiker luchtig maar niet te stijf, en spatel dat door de bavarois. Houd een beetje slagroom achter voor de afwerking. Voor de samenstelling van de taart nemen we een plak harde Wener. Bestrijk deze met confiture en leg dit in een ring van 24 centimeter. Snijd de beslagtaart horizontaal door en leg een plak op de confiture. Strijk hierop 2 centimeter bavarois. De bovenkant moet goed recht en strak zijn. Plaats de taart in de koeling en laat die goed opstijven. Voor de afwerking de taart uit de ring snijden en aan de zijkant dun bestrijken met slagroom. Garneer de bovenkant royaal met bosbessen en frambozen en geleer het geheel af met gelei. Als finishing touch, naar smaak, een lekkere rozet slagroom.
- Om de aardbei- of sinaasappelpunt te maken kunnen de bosbessen en frambozen vervangen worden door aardbeienpuree of sinaasappelsap. Om het keukengereedschap goed vetvrij te krijgen, kunt u het beste het even afwassen met azijn. Was het daarna wel weer goed af met water. 
Infobron: receptenweb

Taart (3)

Gebakken in combinatie-magnetron.

Nodig:

300 g. bloem, 225 g. boter, 150 g. suiker, 2 eieren, 2 literschaal, bakpapier. VULLING: 500 g. bosbessen, 250 g. appelen, 2 eetlepels. rozijnen, 2 eetlepels krenten, 50 gr custard, 1 eetlepels citroen, 1/2 eetlepels kaneel, 40 g. witte suiker, 4 eetlepels paneermeel.


Bereiding:

Verwarm de oven 12 minuten voor op 200░ C. Bekleed de 2 literschaal met bakpapier. Doe de bloem, margarine, suiker en 1 samen in een beslagkom. Kneed er een soepel deeg van. Leg het deeg in de schaal en druk het met de hand uit. Zorg er voor dat de rand iets oploopt, houdt iets deeg over. Strooi het paneermeel over de deegbodem. Schil de appelen, snijd ze in schijfjes of rasp ze grof. Meng de appelen met kaneel en suiker goed door elkaar. Meng krenten, rozijnen en citroensap door het appelmengsel. Voeg de custard en bosbessen toe en schep alles door elkaar. Stort dit op de bodem. Vorm van de restjes deeg reepjes en leg dit ruitgewijs over de vulling. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopt ei. Bak de taart bruin en gaar in 20 minuten op 200░ C en stand ' sudderen '
Smakelijk! 
Infobron: groene specht (17-01-01)

Taart (4): Charlotte gebak

Nodig voor 4 personen:

350 g. bosbessen, Lange vingers, 2 eierdooiers, 7 zakjes vanillesuiker, 17 cl. melk, 2 gelatineblaadjes, 13 cl. room, bosbessensaus, suiker naar smaak, een scheutje rhum
 

Bereiding:

Klop de eierdooiers met de suiker. Voeg onder voortdurend kloppen de lauwe melk toe. Zet het mengsel op een laag vuurtje en laat roerend aandikken, zonder te koken. Neem van het vuur wanneer de vla goed aan de lepel blijft kleven. Leg de gelatineblaadjes in de vla. Laat afkoelen terwijl u blijft roeren. 
Leg de mooiste vruchten (ongeveer een theekop) opzij, mix de rest.
Klop de room stijf. Voeg de vruchtenpuree bij de vla, vervolgens de slagroom. Meng goed en voeg tenslotte de gehele vruchten toe.
Bekleed de charlottevorm met lichtjes in rhum gedrenkte koekjes. Giet de vla in de vorm. Bedek het geheel met een laag koekjes, duw lichtjes aan en laat 3 uur in de koelkast staan.
Haal het Charlotte-gebak uit de vorm net voor het opdienen.
Versier met de bosbessensaus en met nog enkele apart gehouden vruchten.
Infobron: paniers.com


Vruchten_met_roggebrood (g÷tterspeise)

Voor 4 personen
Nodig:

500 gr verse vruchten, 2 tot 3 plakken pompernikkel, lichtgeroosterd en geraspt, 75 g. suiker, 60 g. pure geraspte chocolade, 1 theelepels vanillesuiker, 1/4 liter slagroom, geklopt met 1 eetlepels suiker.
 

Bereiding:

Doe de bosbessenvruchten op een schaal en bestrooi ze met de suiker. Meng de pompernikkel, de chocolade en vanillesuiker en verdeel dit mengsel over de vruchten. Schep de slagroom er over. Zet de schaal 2 uur in de koelkast en dien op als dessert of tussendoortje.
Infobron: groene specht (17-01-01)

Feestelijke recepten met blauwe bessen.

Auteur: Guy De Kinder -- Laatste aanpassing: 07/01/2013