Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Houtig kleinfruit (Vaccinium) -->Blauwe bes: verwerking en keukenrecepten, deel 1 (Vaccinium corymbosum)


Verwerking en recepten van blauwe bessen - Vaccinium corymbosum

Fruitrecepten blauwe bessen en bosbessen: confituur, jam, ijsrecepten,yoghurt, vruchtenmoes,drank (deel 1). Met citroen en kaneel verfijn je de smaak van blauwe bosbessenrecepten. Verwen uw smaakpapillen met verse of ingevroren blauwbessen in jam/confituur, ijs, vruchtenmoes, yoghurt en vruchtensap.

Blauwe bessen zijn heel eenvoudig in gebruik.

Blauwe bessen zijn eenvoudig en ongecompliceerd. Ze moeten niet geschild of ontpit worden. In de koelkast blijven ze een paar weken houdbaar. Bovendien zijn ze bijzonder geschikt om in te vriezen. Voor bijna alle recepten kan men zowel verse als diepgevroren bessen gebruiken.

Blauwe bessen kunnen ook in een oven bij 40°C gedroogd worden.

Probeer zoveel mogelijk de kookduur en kooktemperatuur te beperken. Sommige vitaminen en bestanddelen zijn warmtegevoelig.

Tips bij deze blauwe (bos)bessenrecepten:

Gebruik azijn van blauwe bessen om de pan te blussen bij het braden van steaks, lam of wild.

Een beetje citroensap brengt de smaak van gekookte blauwe bessen op de voorgrond.

Kaneel versterkt het aroma van blauwe bessen.

In pikante sauzen combineren look en rode wijn zeer goed met blauwe bessen.

Blauwe bessen vormen een ideale kleurencombinatie met meloenen en pompelmoezen.

Meng niet-ontdooide, diepgevroren blauwe bessen onder pasta's, zoals tagliatelli, en dit vlak voordat ze opgediend worden.

Gebruik diepgevroren blauwe bessen in gerechten waarin de bessen opgekookt worden. De smaak en het aroma zullen beter tot hun recht komen.

Recepten met blauwe bessen en bosbessen.

Overzicht keukenrecepten

Confituur IJs
Mousse Yoghurt
Sap Saus
Taart  
Trosje met rijpe blauwe bosbessen. Recepten van blauwe bosbessen (Vaccinium corymbosum).
Meer

Confituur/ blauwe bosbessenjam (1):

Nodig: 1 kg blauwe bessen, 1 kg suiker, pectine.
Bereiding: De blauwe bosbessen mengen met de suiker en een dag laten staan.
In een kookpot doen (groot genoeg, zodat de pot maar half gevuld is). Al roerend aan de kook brengen. Dan pectine toevoegen, goed mengen, en nog even laten doorkoken. Zo warm mogelijk in confituurpotjes doen. Potjes zo hoog mogelijk opvullen en direct voorzien van schroefdeksel. Potjes onmiddelijk omdraaien en zo laten afkoelen. Etiketteren en donker bewaren.

Confituur (2)

Nodig: 1 kg blauwe bessen, 500 g suiker en 2 zakjes pectine (pecplus).
Bereiding: De blauwe bessen zacht laten koken met een beetje water.
Zodra de bessen mals zijn, de pectine toevoegen en goed doormengen met houten lepel.
Zodra alles goed kookt, al roerend de suiker toevoegen en goed laten doorkoken. Goed blijven roeren in de kom en 1 minuut laten doorkoken.
Zo snel mogelijk de schroefbokalen opvullen met de hete confituur. Zo hoog mogelijk vullen. (Tot 2 mm van de bovenrand). Direct voorzien van schroefdeksel en de bokalen omdraaien. Etiketteren, laten afkoelen en donker bewaren. Ongeopend kan deze confituur zonder problemen een jaar bewaard worden.


IJsrecepten:

TIPS VOOR HET IJSMAKEN
Al het materiaal dient koud te zijn van te voren. Zet het bijv. een half uur van te voren in de koelkast. Zet de koelkast op de hoogste stand. Het vriesvak moet schoon zijn, zonder een dikke laag ijs. Tijdens het invriezen moet het ijs minstens twee keer worden doorgeslagen met de mixer. 

IJS (1):

Nodig: 250 gram bosbessen - 120 gram suiker - 1/2 citroen - 5 dl slagroom
Bereiding: Doe de blauwe bosbessen met een beetje water en het sap van de halve citroen in een pannetje en verwarm dit onder af en toe roeren gedurende 5 minuten. Maal de bessen met de mixer fijn en passeer ze dan door een zeef. Voeg de suiker toe aan de bessenpuree. Klop de slagroom stijf en werk deze voorzichtig door de puree. Doe het mengsel in een vorm en vries het in de vrieskast in. Klop het af en toe op met de garde of vork, zolang het nog niet stijf bevroren is.
Infobron: Culinair kookboek 

IJs (2): Coupe Mr. Blueberry

Nodig voor 4 personen: 8 bolletjes vanilleijs, 300 gr. blauwe bessen (bevroren), klontje roomboter, borrelglaasje marasquin
Bereiding: Smelt het klontje boter in een steelpannetje. Voeg de bevroren blauwe bessen toe en verwarm ze, al roerend. Verdeel het ijs alvast over de coupés, voor de grote eters een bolletje extra.  Wacht tot de bessen bijna ontdooid zijn. Zet het vuur even wat hoger en giet op het laatst het glaasje drank erbij. Schenk de warme saus over het ijs en smullen maar!
Infobron: Mr. Blueberry

IJs (3): Bessenroomijs 

Nodig: 280 gram bosbessen, suiker (vlg. smaak), het sap van 1 citroen, 1/4 liter slagroom, 1 blad rode gelatine. 
Bereiding: De bosbessenvruchten door een zeef wrijven of met een blender pureren. Suiker naar smaak toevoegen. Verhit dit, zonder het te laten koken. Voeg dan de gelatine toe en breng het op smaak met het citroensap.
Zodra de massa begint te binden, voeg je stijfgeklopte slagroom toe. Doe deze creme in een ijsschaal en zet ze in het vriesvak van een koelkast.
Tijdens het eerste kwartier moet men de massa regelmatig omspatelen. Laat dit zo'n 1 1/2 a 2 uur invriezen.
Infobron: FAQ nl.culinair (nagerechten)

IJs (4): Bosbessenroomijs 

Nodig: 500 gram bosbessen (of aardbeien), 250 gram suiker, 1/2 liter slagroom, 3 eierdooiers, 1 blaadje gelatine
1 metalen bak waar ruim een liter in past. 
Bereiding: Begin met de metalen bak en een lepel in de vriezer te zetten, deze moeten goed koud zijn zodat het ijs straks direkt bevriest.
Pureer de bosbessen, met de hand, met een blender of door een zeef
Los de suiker op in de aardbeienpuree (hard roeren). Week de gelatine in koud water. Klop de eidooiers los met een klein beetje slagroom, voorzichtig verwarmen en dan de rest van de slagroom toevoegen, flink roeren, niet laten koken!
Gelatineblaadje uitknijpen en bij de warme slagroom/ei-vla voegen slagroom/ei/gelatine-vla bij de aardbeien/suiker-puree voegen. Dit helemaal laten afkoelen, in de koelkast Dan dit in de metalen bak in de vriezer doen. Elk half uur de massa goed doorroeren met de koude lepel, vooral alles goed van de zijkant schrapen.
Na +/- anderhalf uur is het softijs na een uur of drie is het heerlijk schepijs.
Luchtdicht bewaren in de vriezer waarbij zo weinig mogelijk lucht bij het zit (kortom: in een passende tupperware bak).
Ook te maken: Frambozenijs, perenijs, bosbessenijs, bananenijs, perzikijs, enz, enz : idem. Kiwi-ijs: niet doen!
Infobron: FAQ nl.culinair (nagerechten)

IJs (5): Bosbessen en yoghurtijs 

Nodig: 6 dl. yoghurt, 1 theelepel vanille-essence, 2 eetlepels klaverhoning, 100-175 gr. bosbessen, 2 eetlepels sinaasappelsap, 25 gr. grove suiker, 2 eiwitten 
Bereiding: Meng de yoghurt, vanille-extract en honing door elkaar en vries het in totdat het schuimend wordt. (Ongeveer een uur.) Doe de bosbessen in een pan met het sinaasappelsap en de suiker. Laat het boven een laag vuur met de deksel erop 5 minuten pruttelen. (Klapbessen zo'n 10 minuten.) Haal van het vuur af en laat het fruit 30 minuten trekken. Giet dan af en laat het helemaal afkoelen. Roer dit mengsel door de yoghurt. Zet het een uur koud. Klop het eiwit met een garde tot het stijf is en doe het al roerende erbij.
Zet het opnieuw 1-2 uur koud of tot het vast is.

 


Mousse (1)

Nodig: 400 g blauwe bessen, suiker, 1/2 l room 
Bereiding: Pureer de bosbessen door een zeef (± 100 g sap). Strooi er naar smaak suiker op en roer tot het sap en de suiker goed vermengd zijn. Klop de room stijf en schep de blauwe bessenpuree langzaam door de room. Meng de overige bessen met een weinig suiker. Leg ze in diepe glazen en vul verder met het slagroom-bessenmengsel.Zet de mousse zeker 2 uur in de koelkast.
Infobron: Veiling Haspengouw

Moes (2)
(Kisel iz klubniki, maliny, cherniki ) Dit Russische recept is afkomstig uit het bestverkochte kookboek uit het Stalintijdperk.

Nodig: 250 g bosbessen schoongemaakt en door een zeef gepureerd, 150 g suiker, 9 dl. water, 2 eetl. aardappelmeel.

Bereiding: Breng twee derde van het water en alle suiker al roerend aan de kook. Los het aardappelmeel in de rest van het water op en roer het door het suikerwater. Breng dit weer aan de kook en laat het 2 minuten borrelen. Neem het mengsel van het vuur en roer er de bosbessen-vruchtenpuree goed door. Laat het even afkoelen voordat u het in de glazen giet.
Dien dit nagerecht heet of gekoeld op, desgewenst met slagroom.

Infobron: groene specht (17-01-01)


Yoghurt nagerecht in combinatie met blauwbessen (1)

Nodig: 150 g bosbessen (blauwe bosbessen, braambessen, frambozen) - 25 g suiker - 1 eetlepel cognac of brandewijn - 2 eetlepels advocaat - 100 g volle yoghurt 
Bereiding:
 
Was alle vruchten behalve de gesorteerd frambozen, laat ze op keukenpapier uitlekken. Los de suiker op in de cognac of brandewijn en marineer daarin de vruchten gedurende 30 minuten. Roer de advocaat en de yoghurt krachtig met een garde. Schep laagjes vruchten en yoghurt in dessertschaaltjes. Zet 2 uur in de koelkast alvorens op te dienen. 
Tip: Dit recept kan uiteraard ook met ander seizoenfruit worden bereid.
Tijd 40 min. (+ koelen 2 uur) 

Infobron: Koken met Floor (Snelle en lekkere nagerechten)

Nodig: 400 g blauwe bessen, 50 g suiker en 2,25 dl room 
Bereiding:  Was de blauwe bessen en laat ze uitlekken. Vermeng ze met de suiker en de vanillesuiker en zet ze afgedekt een half uurtje koud weg. Zorg dat de room of de room en melk ijskoud zijn. Verdeel de Blauwe bessen over 4 schaaltjes en serveer de room of het mengsel er in een kannetje bij zodat ieder naar believen dit over de bessen kan schenken. 
Infobron: Jan-ten-Kate (nl.culinair)


Sap (1)

Nodig: flesje blauwe bosbessensap, kaneelstokje, suiker, maizena
2 volkoren of andere beschuiten
Bereiding: Breng het bosbessensap met een klein beetje water en het kaneelstokje aan de kook en laat het 5-10 minuten superzachtjes doorkoken. Dan even binden met wat water aangelengde maizena, suiker naar smaak toevoegen en over de beschuit gieten. Lauw of juist ijskoud opdienen.
Opmerking: Bosbessensap is te vervangen door rode bessensap (Is goedkoper)
Suiker is te vervangen door zoetstof. Losjes geklopte room erop is ook lekker. 
Infobron: snelklaar Ned.

Blauwe (bos)bessensap (2)

Nodig: 500g blauwe bessen, 1/2 liter water, vruchtenpers/ sapcentrifuge/ zeef, flessen met schroefdeksel.
Bereiding: 500 gram bosbessen verwarmen met 0,5 liter water en 5-10 minuten zachtjes laten koken. De brij daarna in een vruchtenpers of sapcentrifuge bewerken of door een zeef of doek uitpersen. Het sap nog ongeveer 4 minuten laten koken, (zonder toevoeging van suiker) en zo warm mogelijk in flessen gieten. Flessen zo vol mogelijk doen. Het ongesuikerde sap kan onbeperkte tijd worden bewaard, wanneer de flessen luchtdicht zijn afgesloten. Vóór gebruik kan suiker naar smaak aan het sap worden toegevoegd en kan het eventueel worden verdund.

Tip: Feestelijke recepten met blauwe bessen.

Auteur: Guy De Kinder -- Laatste aanpassing: 07/01/2013