Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Notengroep --> Gewone Walnoot (Juglans regia)

Fruitbomen in middelgrote en grote tuinen: planten van walnotenbomen 

Het planten van gewone walnoten/ okkernoten (Juglans regia)

Auteur : Guy De Kinder - www.houtwal.be

Overzicht walnotentips: 

Walnoten/okkernoten passen goed in middelgrote en grote tuinen. Kies een gezond, geŽnt walnotenras en plant op een lichtvochtige grond, dan kan u na 3 jaar reeds noten rapen. Walnotenzaailingen worden heel groot, zijn pas laat vruchtbaar (na 10 jaar) en zijn soms vatbaar voor vervelende schimmelziekten. Beperkt snoeien doet u best in september en niet in de winter. Walnoten zijn rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten; bron van vitamine B, vitamine E en foliumzuur. Aanbevolen walnotenrassen zijn o.a. Juglans regia 'Axel', 'Broadview', 'Buccaneer', Coenen, Drjanovski, Hansen, Nr. 16, Plovdivski, Proslavski, Rita, Rote Donaunuss (Rode Donaunoot), Saturn, Wonder von Monrepos.

Inleiding
Planttips
Snoeitips
R a s s e n
Z i e k t e n 
Infobronnen
Internetlinks
Juglans regia - gewone walnoot: plantkundig bekeken: bloemen, bladeren en vruchten

Walnoten plantkundig en nuttige eigenschappen:

- Gewone walnoten (okkernoten), met als wetenschappelijke naam Juglans regia, behoren tot de familie Juglandaceae. In het Esperanto is het juglando
De geslachtsnaam Juglans komt van de samenstelling van Jovis- glans, eikel van Jupiter (Zeus); aan Zeus gewijde boom; wanneer na een bruiloft de bruid de slaapkamer betrad, strooiden de oude Grieken noten onder de gasten, opdat Zeus het huwelijk vruchtbaar zou maken.
De soortaanduiding regia betekent koninklijk en is afgeleid van het Latijn rex (= koning).
- Notelaars passen heel goed in onze omgeving. Vliegen en muggen worden uit de omgeving van de boom geweerd. (Zeer nuttig bij de stallen van dieren!) Ze geven veel schaduw af en zijn dan ook goed geschikt om onder te zitten wanneer de temperaturen 's zomers hoog oplopen. Bladluizen komen nauwelijks voor op de boom.
- Inzake gezondheid zijn het meestal gemakkelijke fruitbomen. De meeste nieuwe notenrassen zijn weinig of niet vatbaar voor ziekten.
Oudere rassen kunnen wel gevoelig zijn voor bacteriebrand en brandvlekkerigheid (bladvlekkenziekte). Tegen insecten/ mijten hoeft niet gespoten te worden.
Normaal vergen ze dus geen gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden).
- Walnoten passen meestal niet in kleine tuinen. Ze moeten ruim van elkaar geplant worden. Een uitzondering is de zwakgroeiende cv. 'Hansen'.
- Noten passen goed in ons huidig eetpatroon. In de herfst kan je de noten verzamelen, laten nadrogen en opeten. Ze zijn bijzonder rijk aan eiwitten en zijn hierdoor heel nuttig voor mensen die geen vlees wensen te eten (vegetariers).
Noten zijn voor de meeste mensen een gezonde lekkernij, welke ze gedurende verschillende maanden kunnen gebruiken. Juglans regia: walnoot, okkernoot

- Onder de walnoten zijn er diverse planten welke er niet kunnen/ willen groeien. De wortels van een Juglans zouden giftige stoffen bevatten, die de groei van andere planten kan verstoren. In de bladeren zit die gifstof niet in, zodat deze zeker mee op de composthoop mogen gedaan worden.

Tips bij het planten van notenbomen - gewone walnoten/ notelaars.

- De aanbevolen plantafstand is 7,5 (6) x 8 m (of 9 x 10 m). Deze afstand is o.a. afhankelijk van de grondsoort en van het ras. Zaailingen vragen meestal een zeer ruime afstand.

- In het algemeen zijn geŽnte rassen sterk aan te raden. Deze kunnen reeds na 3 jaar de eerste noten geven. Zaailingen geven soms pas na 10-12 jaar de eerste noten. Bij geŽnte rassen is men zeker van hun eigenschappen (ziektegevoeligheid, vruchtkwaliteit, schaalkwaliteit, nootdikte, ...). Bij zaailingen is dit een groot vraagteken doordat de typische raseigenschappen dikwijls verloren gaan.

- Bij voorkeur zal men rassen/ cultuurvariŽteiten nemen die weinig ziektegevoelig zijn. Bij oudere notenrassen zijn er soms problemen met bacteriebrand, brandvlekkerigheid en met de schaalkwaliteit. Bij bacteriebrand is de inhoud van de noten volledig rot.

- Een boompaal is noodzakelijk voor de geŽnte notenbomen. (2,5 m lang en 6 cm dik)

- Bij voorkeur zal men planten in het najaar (oktober-november) of in de lente (maart-april)

- Geen notenbomen planten op natte of te droge grond. De bewortelbare diepte is best 1 meter. De pH (zuurheidsgraad) van de grond is best tussen 6.5 tot 7

- Kruisbestuiving wordt meestal aangeraden. Je plant dus best 2 verschillende notenbomen welke gelijk bloeien. Een zeer goede (zelf)bestuiver is 'Buccaneer'. 'Broadview' geeft alleenstaande  soms ook goede resultaten.
Indien je echt maar 1 notenboom wil/ kan planten dan zijn de rassen 'Amphyon', 'Buccaneer' en 'Chiara' de beste oplossing. Deze drie rassen zijn zelffertiel.
De kleinste walnotenboom is 'Westhof's Dwarf' die in volle grond slechts 4 meter hoog wordt. (In een grote pot of kuip wordt de boom slechts 2 meter hoog.)

- Noten hebben een losse, onkruidvrije en  warme grond nodig. De entplaats zal men best iets boven de grond planten. Ook hoogstamnoten (geŽnt) hebben steeds een steunpaal nodig!

- Op laaggelegen percelen welke gevoelig zijn voor late lentenachtvorst (vorstzakken) is er soms kans dat de jonge scheuten en bloemen afvriezen. Bij voorkeur zal men hier geen walnoten/ okkernoten planten. Indien men dat toch wenst te doen dan kiest men voor rassen welke laat uitlopen in het voorjaar. vb. 'Drjanovski', 'Hansen' en 'Rote Donaunuss'.

- Geen meststoffen in de plantput doen. Dit kan wortelverbranding geven.

- Walnotenboompjes in pot hergroeien meestal beter dan planten met naakte wortel.

juglans regia - gewone walnoot in pot
Juglans regia in pot

 Snoeien van notenbomen/ walnoten

- De beste snoeitijd is tussen  mei, juni en september. Het kan ook nog gebeuren net na de walnotenoogst. Zie ook "Fruit-snoeikalender".
Voor walnotenbomen in Nederland raden sommige snoeispecialisten aan van enkel in de maand juni te snoeien, zodat het bloeden (overvloedig sapverlies) voorkomen wordt.

- Snoeitips: Weinig of niet snoeien. De stamlengte is minimaal 1m30 en beter 1,80 tot 2 meter. Enkel gebroken takken en schurende takken verwijderen. 
 
Juglans regia 'Chandler' gewone walnoot of okkernoot'Chandler'

Aanbevolen Juglans regia-walnotenrassen: 

Talrijke walnotenrassen: Axel, Broadview, Buccaneer, Coenen, Drjanovski, Hansen, Nr. 16, Plovdivski, Proslavski, Rita, Rote Donaunuss (Rode Donaunoot), Saturn, Wonder von Monrepos:

Naam

Vruchteigenschappen

Bestuivers

Boomkenmerken

Juglans regia 'Axel'

Bijna altijd slecht gevuld en kort bewaarbaar. Grootte soms 5 x 5 cm. Zie groente- en fruit encyclopedie

Juglans regia 'Broadview'

Langw., redel. grote noot, met redel. goede smaak. Redel. dunschalig.    

Juglans regia 'Buccaneer'

Groot, rond en breed. Redel. dunschalig. Gemakkelijk te kraken.    

Juglans regia 'Chiara'

grote noot met een ovale vorm. Redelijk dunschalig. Gemakkelijk te kraken.    

Juglans regia 'Coenen'

Zeer groot (5 cm lang en 3 cm breed). Langwerpig. Tamel. dunschalig.    

Juglans regia 'Drjanovski'

Best smakende noot. Tamel. kleine noten.    

Juglans regia 'Hansen'

Zeer kleine trosnoot. Zeer dunschalig. Soms schaalgebreken. Goed te bewaren.    
Juglans regia 'Mini Multiflora nr 14' Nootjes hebben een goede smaak. ZB Maximale hoogte is 1,5-2 m. Ideaal voor zeer kleine tuinen en potteelt op balkon
 (Meer info  bij desmallekamp.nl)

Juglans regia 'Nr 16'

Redel. grote, langw. vrucht met scherpe punt. Dunschalig.    Geen te grote bomen. (6 m?)

Juglans regia 'Plovdivski'

Grote noot met een langw. vorm. Niet dunschalig.    

Juglans regia 'Proslavski'

grote noot met een langw. vorm. Niet dunschalig    

Juglans regia 'Rita'

Matig groot en langwerpig. Soms kromming in de naad (scheef uiterl.). Dunschalig en soms schaalgebreken.    

Juglans regia 'Rote Donaunuss' (syn. 'Rode Donaunoot')

Kernvlies is rood gekleurd.    

Juglans regia 'Saturn'

     
Juglans regia 'Westhof's Dwarf'     Maximale boomgrootte 4 m. (Meer info op walnoten.nl)

Juglans regia 'Wonder von Monrepos'

Langwerpige noten.    

Schimmelziekten bij gewone walnoten (okkernoten) 

Bruin-zwarte vlekken op de bladeren van notelaars

Blad- en vruchtvlekkenziekten van walnoten/ okkernoten kan o.a. 2 oorzaken hebben:

1) Bacteriebrand - Bacterial blight: 

Xanthomonas campestris pv. juglandis(Pierce) Dye 
Pseudomonas (Xanthomonas) juglandis
Op de bladeren van okkernoot/ walnoot komen kleine bruine vlekjes, bij sterke aantasting bladval. Op de bolsters ontstaan zwarte natte rottige vlekken. Bij vroege zomerinfectie dringen de bacteriŽn door de schaal zodat de noot rot en verslijmt (= natrot).

Een te ruime voedingsstoffengift zou meer Xantomonas kunnen veroorzaken bij sommige rassen. (Beter een iets meer schrale grond)
Scheikundige bestrijding: Koperoxychloride (50 gr per 10 liter water). Kort voor de bloei en bij het verschijnen van de  jonge noten. In het voorjaar dus 2- tot 3-maal spuiten.

Weinig gevoelige/ tolerante notenrassen zijn: 'Broadview', ....
Gevoelige notenrassen: 'Axel', 'Belnoot' en andere diverse oudere rassen.

Bij jonge walnotenbomen die sterk groeien, kunnen de scheuten worden aangetast. Men ziet dan bruine, ingezonken plekken met wat slijmafzetting, omgeven door een olie-achtige rand.  Als dit voorkomt op de koptak of een gesteltak, kan men deze beter verwijderen en met een nieuwe tak beginnen. Warm en vochtig weer verhoogt de kans op aantasting. Deze ziekte zou ook door het stuifmeel overgebracht worden.
 

2) Brandvlekkerigheid/ bladvlekkenziekte of Antharacnose bij Juglans 

- Gnomonia leptostyla (con. v. Marssonia juglandis). 
Gnomonia leptostyla (Fr.:Fr.) Ces. & De Not. (anamorph: Marssonina juglandis (Lib.) Magnus)
Zowel op de bladbovenzijde als op de onderzijde vrij grote hoekige vlekken. Ziek notenblad vergeelt en valt af Juglans regia-gewone walnoot: bladvalziekte

Op de scheuten en bolsters ietwat ingezonken scherpbegrensde  bruine vlekken. De noot zelf kan ook soms bruin worden en verdrogen (= droogrot). Nat lenteweer bevordert de infectie; deze gaat uit van zieke afgestorven bladeren die in de nabijheid van de bomen blijven liggen. 

Bestrijding: Preventief bestrijding met koperoxychloride.
Koperoxychloride (50 gram per 10 liter water) in de voorzomer 2- tot 3-maal spuiten.
Let op! Gebruik geen koperhoudende producten waar schapen grazen!

Minder gevoelige/ tolerante notenrassen zijn: 'Broadview', ...
Gevoelige notenrassen: 'Axel' (= vuistnoot), ('Fey's Spezial'), 'Bel'

Infobronnen voor dit walnotenartikel:

- Groente & Fruit Encyclopedie

Auteurs Luc Dedeene en Guy De Kinder. Uitgeverij Groenboekerij (Kosmos). Nur 423; formaat 21 x 29,7 cm; ruim 600 illustraties; omvang 408 pagina's. Eerste druk is verschenen februari 2004. Meer info over de Groente- en fruit Encyclopedie

- Plantenziekten: bescherming van cultuurgewassen en openbaar groen, door A. Hallemans. (6de uitgave - 1993)

- Publicaties en verslagen van de WESTHOF KWEKERIJ, te NL-4444 SM 's-Heer Abtskerke (Nederland)
 

- Nieuwsbrief van "De Smallekamp".

Internetlinks:  

Grafted Walnut Trees
(Manse Organics Ltd.)
Noier et noix

Walnuts  
Botanical.com- Juglans
Kwekerij de Smallekamp (NL) en Kwekerij Westhof (NL)

Walnoten verzamelen en snoeien.

 
Blijf gezond en eet dagelijks walnoten-Juglans regiaAfbeelding afkomstig van  Kwekerij Westhof


Voor het laatst bijgewerkt op 05/09/15
Door De Kinder Guy - www.houtwal.be

Vragen?

Stel uw fruitvragen, lees tips op twitter https://twitter.com/gdekinder en in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

nt