Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Notengroep --> Weinig walnoten (Juglans regia)

 
 
Auteur: 
G. De Kinder - www.houtwal.be

Fruitbomen in de tuin en keuken: 

Weinig walnoten/ okkernoten aan onze boom. Verwerking tot notenlikeur en notenconfituur.
 (Juglans regia).

 

Weinig walnoten/ okkernoten aan onze notelaar.

Gewone walnoten/okkernoten (Juglans regia) passen goed in middelgrote en grote tuinen. Slechte vruchtdracht door schade van lentenachtvorst (vroegbloeiende rassen), een slechte bestuiving en doordat de bomen nog te jong zijn. De meeste notenrassen hebben kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend walnotenras nodig. Verzamelde walnoten zijn te verwerken tot notenlikeur, tot geroosterde knabbelnoten en tot gezonde notenconfituur/notenjam voor op de boterham.

Vraagje over okkernoten: 

Juglans regia - walnoot, okkernoot (vrucht) Er zijn dit jaar weinig noten te zien aan onze walnoot/ notelaar. Hoe zit dat bij jullie? 

Is het dit jaar overal vroeg, dat de bladeren al beginnen te bruinen of heb ik weer wat bijzonders?
Heb je soms een recept voor notenlikeur en voor geroosterde knabbelnoten?

Antwoord (by gdk):

Botanische kenmerken van walnoten:

Wetenschappelijke naam: Juglans regia. Nederlandse naam: gewone walnoot (In Vlaanderen okkernoten genoemd)
(Juglans nigra = zwarte walnoot. De zwarte walnoot wordt soms gebruikt als onderstam)
Betekenis wetenschappelijke naam:
De geslachtsnaam Juglans komt van de samenstelling van Jovis- glans, eikel van Jupiter (Zeus); aan Zeus gewijde boom; wanneer na een bruiloft de bruid de slaapkamer betrad, strooiden de oude Grieken noten onder de gasten, opdat Zeus het huwelijk vruchtbaar zou maken.
De soortaanduiding regia betekent koninklijk en is afgeleid van het Latijn rex (= koning). De soortaanduidingen niger, nigra en nigrum betekenen zwart; verwijzend naar de zwarte schaal bij de zwarte walnoten.

Nederlandse naam:

Gewone walnoten, okkernoten, gewone noten.

Plantenfamilie:

 Familie: Walnootfamilie of Juglandaceae.

Vrucht van eetbare, gewone walnoot (Juglans regia). Rijk aan eiwitten, olie, vitamine B, E en foliumzuur.
Verse en gedroogde noten zijn rijk aan eiwitten en onverzadigde (gezonde) vetzuren. Ze zijn een goede bron van vitamine B1, B6, vitamine E, foliumzuur en magnesium (Mg). Onverzadigde vetzuren zouden een goede invloed hebben op het cholesterol in ons bloed. Noten geven veel energie door het hoge percentage vetten dat ze bevatten.
Goed gedroogde noten zijn meestal een jaar te bewaren.

Oorzaken van een slechte vruchtdracht bij walnoten:

- Schade van lentenachtvorst.

Nachtvorst (en vorst overdag) tijdens de bloeiperiode (april-mei) is vele fruitsoorten nadelig!
Jonge uitgelopen notelaar-scheuten met bloeiwijzen kunnen gemakkelijk afvriezen. Alleen laatbloeiende of laatuitlopende walnotenrassen blijven gespaard van vorstschade.

- Vroegbloeiend walnotenrassen

Vroegbloeiende notelaars zijn gevoeliger voor lente-nachtvorst. 
Op laaggelegen, vorstgevoelige percelen kan je beter 2 verschillende laatbloeiende veredelde okkernotenrassen planten.

- Slechte bestuiving

De meeste walnotenrassen moeten bestoven worden door een ander gelijkbloeiend ras. De bestuiver mag gerust in de tuin van uw buren staan.

- Te jonge notenboom

Jonge notenzaailingen zijn meestal de eerste jaren niet productief. Vanaf 10 - 12 jaar beginnen ze meestal te dragen.

Gente walnoten beginnen (mits goede bestuiving) meestal direct te dragen.

Juglans regia - gewone walnoot, okkernoot. Bladeren, bloemen en vruchten. (Plantkundig)
De grote, samengestelde bladeren hebben een opvallende geur en zijn vliegen- en muggenwerend.

Recept notenlikeur:

Pluk in de maand juli ca 24 noten met groene bolster.
Doorprik ze en laat ze ca 6 maanden trekken in 1 liter jenever (30-45% alcohol)
Zeef de vloeistof tijdens de maand januari of februari.
Kook 1 liter water samen met 750 gram suiker
Meng de twee soorten vloeistof door elkaar en voeg 1 liter alcohol van 90% eraan toe.
Laat twee jaar staan alvorens te gebruiken.
Infobron: NBS (Oktober 2002, te Meise)

Recept geroosterde keukennootjes

Benodigdheden voor deze knabbelnoten: 

Walnoten of hazelnoten, zout, olie (olijfolie, sesam- of notenolie), een notenkraker, een grote steelpan, keukenpapier en opdienschaaltje.

Werkwijze bereiding:

  • Kraak of dop alle noten. Verwijder eventueel de velletjes van de kern. Breek de noten in kleine stukken.

  • Giet een scheutje olie in de pan. Bevochtig de bodem goed met deze olie. Zet de pan op een hoge temperatuur. 

  • Schep de noten in de hete pan. De noten mogen niet op elkaar liggen. 

  • Bestrooi de noten ruim met zout d.m.v. een zoutstrooier.

  • Neem de pan bij de steel en schud de notenstukjes heen en weer. Herhaal dit dikwijls zodat de noten niet aanbakken. Na ca 2 minuten zijn de noten klaar.

  • Schep de knabbelnoten op een vel keukenpapier en laat ze hierop afkoelen. Schik de knabbelnoten in een dienschaaltje. Smakelijk!

Voor meer teeltinformatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie"

Nuttige weblink: walnoten eten is goed voor het hart!

Recept voor walnotenconfituur/ notenjam:

Benodigdheden voor de notenconfituur:

250 g gedroogde walnoten (okkernoten), 2,5 dl melk, Water, 250 g geleisuiker ofwel 1 zakje PecPlus (geleermiddel)

Bereiding van walnoten-/okkernotenconfituur/ notenjam:

- Neem de walnoten/ okkernoten en hak ze fijn met een mes.
- Kook gedroogde noten eerst n keer in water op om de bittere smaak weg te werken.
- Giet het eerste kookwater weg en spoel de noten met koud water.
- Kook dan de voorgekookte noten een tweede maal in de melk, samen met de geleisuiker, om ze zacht te maken. Kook de noten goed tot je een brij bekomt. Mix dan alles nog eens goed fijn.
In plaats van geleisuiker kan ook PecPlus en kristalsuiker gebruikt worden. (Voeg eerst de PecPlus toe en pas op het einde de suiker)
- Controleer met een koud bord of de confituur goed opstijft. Zodra dat het geval is de glazen potjes tot bovenaan opvullen en direct afsluiten met een schroefdeksel.

- Sommigen voegen wat cacaopoeder toe aan de fijngemaakte okkernoten, zodat de notenvelletjes niet meer opvallen. Het eindproduct lijkt dan erg op chocopasta.
 

 

Grafted Walnut Trees (Manse Organics Ltd.) en https://twitter.com/gdekinder

 

 
Copyright 1999,  Guy De Kinder, all rights reserved.