Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Appeloverzicht 


Appelbomen (fruitbomen) aanplanten? Let bij de keuze van appelrassen op de bestuiving, de vatbaarheid voor ziekten en het planttijdstip!

Pitfruit zijn vruchten waarvan het zaad in een klein vliesje zit. Die zaadjes zitten in een "klokhuis". Voorbeelden van pitfruit zijn appelen, peren, mispels en kweeperen.
Appelbomen zijn de meeste gekende en geteelde fruitsoort. De meeste appelrassen en mutanten zijn kruisbestuivend zodat u best 2 verschillende gelijkbloeiende rassen bij elkaar plant. Kies bij het aanplanten appelrassen uit die weinig vatbaar zijn voor de belangrijkste schimmelziekten (schurft, echte meeldauw). De beste planttijd voor een optimale groei is november - december. Snoeien, vruchtdunnen en uitbuigen vragen aandacht om mooie appels te bekomen. Toch kurkachtige plekken op de vruchten? Dan is er een aantasting van de schurftschimmel. Veel appels met wormstekigheid wijzen op een aantasting van de fruitmot of appelmade.
Appels eten is gezond! Door elke dag minstens 1 appel te eten zouden de bloedaders goed open blijven. 

Verschillende appelrassen? Wanneer appels en peren plukken?

De appelpluk- of oogsttijd (augustus-oktober) is afhankelijk van het appelras, de grondsoort en het weer. Sommige jaren kan de appeloogst 2-4 weken vroeger zijn dan normaal. Herfstappels worden in begin september geplukt. Winterappels worden meestal tussen half september en half oktober geplukt, afhankelijk van het seizoen, de grondsoort, onderstam en van het ras. Iets onrijp geplukte appels bewaren beter dan rijp geplukte pitvruchten. Laat peren NOOIT volledig rijp worden aan de boom want dan zijn ze niet te bewaren en moeten ze direct opgegeten worden. De perenpluk is moeilijker dan deze van appels. Niet alle perenrassen worden tegelijk geplukt, dit is erg afhankelijk van het ras en de grondsoort: zie artikel "Wanneer peren plukken?" en overzicht verschillende perenrassen en perenrassen plukken.

Interessante appelrassen omwille van hun regelmatige productie en/ of omwille van hun lagere ziektegevoeligheid:

 

Hoe appels en peren bewaren?

Zomer- en herfstrassen zijn slechts kort te bewaren. Sommige winterappels zijn een aantal maanden te bewaren, mits een aantal maatregelen. Zie artikel "Bewaren appels en peren"

Fruitbomen snoeien: Wanneer en hoe appelbomen snoeien?

De kroon van de appelbomen moet open en luchtig gehouden worden, zodat er veel licht binnenin de boom kan komen. Appelbomen kunnen na de bladval gesnoeid worden. Meestal is dit in de maanden januari, februari en maart. Jonge appelbomen worden in maart gesnoeid. Niet alle appelrassen worden op dezelfde manier gesnoeid.
Zie snoeiartikels & snoeigids over eenvoudige appelsnoei, tekening appelsnoei & vaktermen i.v.m. snoei, snoei van Jonagold, snoei van onvruchtbare Boskoopbomen, uitbuigen van takken

Fruitbomen snoeien: snoei niet tijdens zware wintervorst.

 

--

Zoeken op deze site:

Aangepast zoeken

Tip!

Verklarend plantenwoordenboek: ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen.

Stel uw fruitvragen, lees tips op twitter https://twitter.com/gdekinder en in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC"

Index appel-artikels