Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Appeloverzicht  -> Schone van Boskoop: onvruchtbare boom (Malus domestica)


Fruitbomen snoeien in de tuin: Onderhoud

Tips om een appelboom te snoeien. Wat kunnen de oorzaken zijn dat een Boskoop-appelboom onvruchtbaar is? (Malus domestica 'Schone van Boskoop').

 Auteur : Guy de Kinder - www.houtwal.be

 

Planten van zoete kersen (Prunus avium)

Malus domestica 'Schone van Boskoop' is een zeer sterkgroeiend appelras. Deze sterke groei kan veroorzaakt zijn door een verkeerde bemesting, foutieve prikkelende snoei, te steil groeiende takken en door het vrijkomen van de onderstam.  Snoei zulke bomen zo laat mogelijk in het voorjaar. Andere oorzaken van de onvruchtbaarheid kan zijn: een foutieve perceelskeuze, een vroege bloei en de beurtjaargevoeligheid.

Overzicht 

Probleemstelling:

Een halfstam appelboom die zeer goed groeit, maar niet wil bloemen en dus ook geen vruchten geeft. Wat kunnen de oorzaken zijn van deze onvruchtbaarheid?

 

Raseigenschappen van Schone van Boskoop? 

Malus domestica 'Schone van Boskoop ' (syn. 'Goudreinette') is een heel gekende keukenappel. Het is typisch een heel sterke groeier. Bijna alle gesteltakken en vruchttakken groeien zeer sterk. (Niet zo'n sterke kopgroeier)

Andere sterkgroeiende appelrassen die ongeveer gelijkaardig kunnen behandeld worden zijn 'Karmijn de Sonnaville', 'Suntan', 'Rode Boskoop' (+ andere Boskoop typen) en 'Mutsu'.

Mogelijke oorzaken van een te sterke appelboomgroei?

- Verkeerde onderstam (Te sterke groeiende appelonderstam gekozen)
- Te groeikrachtige grond. Men gebruikt hier zwakker groeiende appelonderstammen zoals 'M9' of zelfs 'M27'.
- De entplaats zit onder de grondoppervlakte (= "Vrijkomen"van de cv)
- Te prikkelende wintersnoei (groeistimulerend)
- Te steil groeiende gesteltakken en vruchttakken.
- Onevenwichtige bemesting (te veel stikstofmeststoffen)
- Te laag gelegen, vorstgevoelig perceel (Bloemen bevriezen sneller)
-  Lentenachtvorst ('Schone van Boskoop' is een vroege bloeier)
-  Slechte of geen bestuiver. Bij voorkeur 2 vroegbloeiende bestuivers in de nabijheid planten.
- Een beurtjaar na een goed draagjaar.

Door een te sterke boomgroei vermindert de kans op vorming van gemengde knoppen. Een geringe of geen bloei het volgende jaar kan dan een gevolg zijn.

Prikkelende appelsnoei en groeiremmende bomensnoei:

- De wintersnoei bij voorkeur zo laat mogelijk toepassen (tijdens of na de bloei), zodat de groei meer geremd wordt en je snoeit hierdoor ook geen toekomstige vruchten weg. Zie ook "Fruit-snoeikalender"
Bij de wintersnoei mag je normaal NOOIT gesteltakken/ vruchttakken inkorten. Ook geen verlengenissen/ saptrekkers inkorten! Dit geeft een te grote groeistimulans bij 'Schone van Boskoop', zodat de kans op vruchten verminderd.

Te steil groeiende gesteltakken en vruchttakken:

- Steil groeiende vruchthouttakken groeien veel sterker, verstoren de belichting in de appelboom en zijn over het algemeen minder vruchtbaar dan zwak groeiend hout. Een slechte belichting in de fruitboom kan de oorzaak zijn van een slechte bloemknopzetting.

Perceelkeuze:

Laaggelegen fruitpercelen zijn meestal vorstgevoeliger. De appelbloemen bevriezen hier sneller, zodat de kans op vruchten klein wordt. 

Vroeg bloeiende appelbomen zijn vorstgevoeliger:

In vergelijking met de meeste andere appelrassen, bloeit 'Schone van Boskoop' erg vroeg. Bij een vroege bloei is de kans op schade door lentenachtvorst groter.
'Schone van Boskoop' heeft slecht stuifmeel en moet door een ander gelijkbloeiend appelras bestoven worden. Twee bestuivers geven soms een beter resultaat dan slechts één bestuiver.

Tijdens een beurtjaar geen vruchten aan de appelboom!

Het appelras 'Schone van Boskoop' is erg gevoelig voor beurtjaren.

Malus domestica: beurtjaren bij appelbomen Een te zware vruchtdracht die niet tijdig geplukt wordt is erg nadelig voor de productie het volgende jaar.

Vervolg zie deel 2: behandeling van onvruchtbare Boskoop appelboom


Rode boskoop appel Fruitbomen & appelbomen snoeien: Boom van Rode boskoop met talrijke appels.
'Rode Boskoop' Vruchtbare 'Rode Boskoop' 
(= mutant van 'Schone van Boskoop') Voor meer informatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie" en "uitbuigen van takken bij 'Boskoop'-appelbomen"

Smakelijk en veel fruitplezier!
11/11/13

De Kinder G. - www.houtwal.be en https://twitter.com/gdekinder

 

Bronnen - Literatuur - foto's:

Bongerd Groote Veen 
 
 

Vragen? Discussieforum