Houtwal.be  -->  Fruitencyclopedie  -->  Bijzonder pitfruit   -> Wolmispel (Eriobotrya japonica)


Planten in de meditterane tuin: Eriobotrya japonica - Japanse wolmispel (Loquat). Groenblijvende kuipplant met appel- of peervormige eetbare vruchten.


 Door Guy De Kinder - www.houtwal.be en https://twitter.com/gdekinder

De Japanse mispel of wolmispel is een bijzondere groenblijvende, warmteminnende fruitsoort die geschikt is als kuipplant of voor volle grond in beschutte warme tuinen. Mits een goede standplaats en beschutting kan de plant in het vroege voorjaar bloeien en enkele maanden later eetbare vruchten geven. Oorspronkelijk is de Japanse mispelboom afkomstig uit China en Japan. Hij wordt ook veel in het Middellandse Zeegebied aangeplant. De rijpe appel- of peervormige vruchten welke we in de maanden februari - mei in de winkel aantreffen zijn meestal uit die Zuiderse landen afkomstig.

 

   

Japanse mispelboom is een Bijzondere fruitsoort

1 Plantengroep Kuipplant, warmteminnende groenblijvende fruitsoort
2 Plantenfamilie Rosaceae – Rozenfamilie (Onderfamilie: pitvruchten)
3 Wetenschappelijke naam Eriobotrya japonica 'Baffico', 'Coppertone', 'Ottaviani', 'Tanaka'
    Eriobotrya deflexa 'Bronze'
4 Nederlandse naam Japanse mispel, loquat, wolmispel, Japanse neffel, (Portugees: Nespereira)
5

Betekenis van Eriobotrya japonica (Toelichting naamgeving.)

Eriobotrya: betekent met wollige fruit als een druiventros.
japonica: betekent Japans, afkomstig van Japan.
deflexa: betekent scherp naar beneden; verwijzend naar de smalle afhangende bladeren.
Meer lezen over de oorsprong en verklaring/ betekenis van Latijnse plantennamen: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen"

Herkomst: De plant is afkomstig van Zuidoost-China, Noord-China en Japan.  Wordt ook veel aangeplant in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië), Zuid-Afrika, Californië en Israël.

6

Plantkundige kenmerken van de Japanse mispelboom.

De groenblijvende bladeren zijn langwerpig scherp, groot, licht gezaagd, groengrijs gerimpeld en leerachtig. De onderzijde is viltig behaard.

De takken zijn behaard. Groeihoogte 0,5-3,0 m. In de landen van oorsprong worden de bomen 6-7 m hoog en vormen de takken een open kroon.

Bloemen zijn wit, witgeel of bruinwit, sterk geurend en hangen aan het uiteinde van de takken in trossen. De bloeiwijzen vormen eindstandige pluimen, bestaande uit 80 tot 150 witte, donsachtige bloemen. Bloeitijd 1/2 oktober & november of januari – maart (april). Kunstmatige handbestuiving (penseel) en zelfbestuivend. De bloemen en vruchtbeginsels zijn zeer schimmelgevoelig. Daarom veel luchten en een lichtrijke plaats geven.

Vruchten: De gekweekte rassen leveren ronde tot peervormige vruchten. De rijpe vruchten ruiken naar appels en zijn 3-5 cm groot; De vruchtwand is lichtgeel, geeloranje of oranje en verschilt in dikte; donzige schil; klokhuis met 3-4 grote bruine pitten; rijptijd maart-mei (juni); rijp oogsten. De kelkblaadjes blijven aan de vrucht zitten.
 
7 Gebruik en/ of sierwaarde

Sierlijke, groenblijvende plant met aantrekkelijk geurende bloemen en vruchten. Eetbare vruchten rijp oogsten (Kunnen niet narijpen).

De rijpe, stevige vruchten hebben een fruitige smaak die lijkt op deze van abrikozen en pruimen.
 

Meestal worden de vruchten vers gegeten, maar ze zijn ook te verwerken in confituren en te drogen. Te zachte vruchten zijn enkel geschikt voor compote en jam Vruchten met bruine, zachte plekken zijn bedorven.

In sommige streken worden Japanse mispelbomen ook als sierplant (kuipplant) opgekweekt. Deze opvallende kuipplant overwinteren op een lichtrijke plaats bij 5 tot 10 (18)°C .
Wisselvallige vruchtenproductie in maart na een zachte, vorstvrije winter.

8

Vermeerdering van de Eriobotrya

Zaaien: op warme plaats, 2 cm diep; zeer trage kieming. (Na ca 10 jaar bekom je vruchten)
Veredelen (enten) op Mespilus germanica (Gewone mispel) en op kwee (Cydonia oblonga 'Kwee Adams' )

9 Bijzonderheden

* Standplaats:

- zon/ halfschaduw (Volle zon kan soms bladverbranding geven)
- Grondwaterstand: gemiddeld of laag
- Aanpassingsvermogen: tamelijk goed
- pH: 6-7
- Bodemtype: goed doorlatend

Als kuipplant behandelen of planten in serre/ kas. Ook te planten op beschutte plaatsen zoals aan een zuiden- en zuidoosten-muur of naast een schutting. Bescherming met vliesdoek is nodig bij zware vorst. Overwinteren op een vorstvrije, lichtrijke plaats.
Om bloemen en vruchten te bekomen is er een warme, droge zomer nodig.

* Pluk: maart – mei
* Bewaring: van 2 tot 7 dagen

* Geschikt voor: liefhebbers

* Plagen en ziekten: weinig of niet vatbaar. Vorstgevoelig: bij temperaturen lager dan -8 of -10 (-15)°C kan er lichte schade optreden. De open bloemen verdragen geen nachtvorst. Beschermen met vliesdoek bij vorst. Bladeren zoveel mogelijk droog houden (Verdragen geen regen).

* Snoei: afgestorven delen verwijderen. Te hoog groeiende planten terugknippen tot een lagerstaande twijg. Bij voorkeur zo weinig mogelijk snoeien. Zie ook "Fruit-snoeikalender"

.

Planten van kuipplanten: Eriobotrya japonica - Japanse wolmispel. (Loquat) Eriobotrya japonica - Japanse wolmispel. (Loquat) Opvallend grote, sierlijke bladeren. Eriobotrya japonica - Japanse wolmispel. (Loquat): talrijke bloemen
De bladeren zijn gevoelig voor zonverbranding. Op een beschutte plaatsen in openlucht. Bloemknoppen zijn aanwezig. Talrijke bloemen aan het uiteinde van de twijgen. (Einde oktober, november - maart)

De Japanse mispel of wolmispel is een bijzondere groenblijvende, warmteminnende fruitsoort die geschikt is als kuipplant of voor volle grond in beschutte warme tuinen. Mits een goede standplaats en beschutting kan de plant in het vroege voorjaar bloeien en enkele maanden later eetbare vruchten geven. Oorspronkelijk is de Japanse mispelboom afkomstig uit China en Japan. Hij wordt ook veel in het Middellandse Zeegebied aangeplant. De rijpe appel- of peervormige vruchten welke we in de maanden februari - mei in de winkel aantreffen zijn meestal uit die Zuiderse landen afkomstig.

Tuintaal - verklaring moeilijke woorden (Auteur: De Kinder G.)
 

Voor meer tuinboeken en tuininformatie:

Groente & Fruit Encyclopedie

Groenblijvende Japanse wolmispel met eetbare vruchtjes.
(Fruit ABC blog)

Vragen? https://twitter.com/gdekinder


 
 

Terug naar overzicht