Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Perenoverzicht / Appeloverzicht -> Korte plantafstanden om perenbomen te planten (Pyrus communis)
Perenbomen worden meestal op een ruime afstand van elkaar geplant. Sommige perenrassen kunnen ook op een korte plantafstand (50 cm) van elkaar geplant worden. Zorg voor een goede ondersteuning zodat de zwaarbeladen fruitbomen niet omver vallen. Ook sommige productieve appelrassen kunnen op dezelfde korte afstand van elkaar geplant worden. De snoei van intensieve plantsystemen vraagt minder werk en de pluk wordt gemakkelijker. Plant indien mogelijk verschillende fruitrassen en fruitsoorten door elkaar, zodat schimmels en plagen minder kunnen uitbreiden. Een goed "raamwerk" (= steunpalen en horizontale draden) is ook bruikbaar voor andere fruitsoorten zoals appelbomen, kersen op zwakke onderstammen, tafeldruiven en pruimen.
Plant meerdere rassen door elkaar, dan is er een lagere infectiedruk van schimmelziekten! Gebruik geen sterkgroeiende hoogstammen of halfstammen voor een nauwe beplanting! Enkel zwakke of matig zwakke onderstammen zijn geschikt.
Gebruik enkel zeer goed vertakte, meerjarige bomen met vele korte zijtakjes (= kort vruchthout waaraan reeds vruchten kunnen hangen in de zomer).
Kies de meest vruchtbare rassen uit.
'Belle de Jumet', 'Bonne Louise d'Avranches', 'Conference', Concorde en Comtesse de Paris
Geschikte onderstammen voor peren: 'Kwee A', 'Kwee Adams' en 'Kwee C' (De zwakste in groei is Kwee C)
'Discovery', 'Lena', 'Topaz', 'Rubinola', 'James Grieve', 'Otava', 'Topaz', ...
Geschikte appelonderstammen voor nauwe beplantingen: 'MM106', 'MM111', 'M26' en 'M9' (De zwakste is M9)
Tussen de rijen: 1,5 - 2 (2,75) meter.
In de rij een afstand van 40 - 70 cm.
Stevige steunpalen in hout of beton
Stevige horizontale draden aan de palen (ca 3 mm dik)
Bindmateriaal (elastische bindbuis, steunstokken,
Met een grondboor of spade kunnen putten van ca 50 cm diep gemaakt worden.
De palen komen op ongeveer 4 - 5 meter van elkaar.
Aan de palen komen er 3 of 4 draden. De eerste op ca 80 cm, de volgende draden
telkens 50 cm hoger.
Maak de ondergrond waar de bomen moeten komen goed los. Als de grond weinig vruchtbaar is, kan er wat compost of potgrond door de aan te vullen plantgrond gedaan worden. (Ca1/4).
De allerbeste periode om fruitbomen te planten is november en december, maar ook januari en februari zijn nog geschikt om te planten. Zelfs planten in maart kan nog, mits de nodige onderhoudszorgen (Snoeien, mulchen en regelmatig water geven)
Plant de bomen op de juiste afstand en op de juiste diepte. De entplaats zit na het planten ca 10 cm boven de grondoppervlakte. Ondiep planten zorgt voor een zwakkere boomgroei.
Zet nog een steunstokje naast de boom en maak dit vast aan de horizontale draden en aan de boom. Gebruik bindmateriaal dat niet kan insnoeren. Na het aanbinden moet de boom stevig vaststaan aan de draad, zonder er tegen te schuren.
Bescherm de boomspiegel goed tegen uitdroging! Dek de grondoppervlakte af met 3-8 cm compost of champignonmest (champost) en hou hierbij de stam vrij. De mulch zorgt voor extra bodemleven in de grond en zorgt dat de grondstructuur goed blijft. Ook halfverteerde bladeren zijn geschikt als afdekmateriaal.
Indien u meerdere bomen geplant hebt, dan kan je best een plantschema maken zodat je later nog weet wat en waar je geplant hebt. Etiketten kunnen na enige tijd insnoeren of onleesbaar worden.
Zit u in een streek waar wildvraat mogelijk is (konijnen, hazen, reeën, ...) dan kan je best voor een degelijke stambescherming zorgen.
Met snoeien kan u bij jonge bomen best wachten tot het gevaar op strenge vorst voorbij is (Maart). De snoei kan beperkt worden tot het verwijderen van enkele steil groeiende twijgen.
Hebt u vroeg geplant, dan kan u reeds enkele vruchten laten
komen aan de fruitbomen. Hebt u laat geplant (maart, april), dan is het meestal
beter van alle bloemen en vruchten zo vlug mogelijk te verwijderen.
Probeer bij appelbomen de zijtakken op een warme dag (april, mei) horizontaal
uit te buigen, zodat ze sneller bloemen dragen.
Nieuw!
Groente & Fruit Encyclopedie.Auteurs Luc Dedeene en Guy De Kinder. |
Literatuur:
Groente- en Fruit Encyclopedie (Luc Dedeene & Guy De Kinder)
Rassenlijsten voor Fruitgewassen (NFO)
Perensoorten door H. Petzold.
Pomologia: rassenoverzicht fruitsoorten.
Belgische fruitrevue
Weekblad: De Fruitteelt (NFO)
Plantgids (Uitgave van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen)
1998
Tips om zelf geplukte appels en peren langer te bewaren
Intensief perenbomen planten. (Fruit ABC blog)
Is het linkerframe & linkermenu onzichtbaar? Klik hier om te herladen!
Voor het laatst bijgewerkt op
11/11/13
Door De Kinder Guy -
www.houtwal.be