Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Index "Bijzondere pitfruitsoorten" --> Kwee: jam/ gelei, pasta, marmelade


Fruit in tuin/ keuken: kweeperenrecepten

Verwerking van kweeperen tot  kweegelei (2). 
(Cydonia oblonga)

Auteur : Guy de Kinder - www.houtwal.be

Cydonia oblonga (= kweepeer/ kweeappel) 

2. Rode kweepeer gelei.

- 1 kilo NIET rijpe kweeën schillen en ontpitten en direct in 2 liter water leggen en gedurende 2 uur op laag pitje koken. NIET ROEREN. Na 2 uur voorzichtig de kweeperen uit het sop halen. NIET KNEUZEN. 
Door filter en dan laten inkoken met 1 kg suiker ( gewone suiker).
Dan krijg je donkerrode gelei.

OF

- De schil van de kweeperen goed afkuisen met een doek, kroontjes en steeltjes verwijderen. In 4 of 5 stukken verdelen en met koud water op het vuur zetten. De kweepeer-delen moeten onder water staan. Twee uur zachtjes laten koken. De kweeperen en het vocht zijn dan rood geworden. 
Gedurende een nacht door een doek laten uitdruipen, niet wringen, want dan wordt de gelei niet helder.
Per 750cc vocht een kilo suiker en wat citroenzuur toevoegen en 15 tot 20 minuten koken tot een druppel van het spul nog maar heel langzaam van de lepel wil vallen. 
Het gedikte sap in propere bokalen doen, schroefdeksel er op, op de kop zetten en laten opstijven. 
Deze rode kweegelei smaakt heerlijk bij gebraden varkensvlees en is ook als broodbeleg heel lekker. 


3. Cotigny d'Orleans

0.5 kilo kweevruchten ontpitten en NIET schillen. Laten zacht worden in 1 liter water. Door een filter/ zeef doen en dan terug 0.5 kilo kweevruchten in het overgebleven sop. Terug laten zacht worden en dan terug filteren.
Laten opstijven met 1 kilo suiker.

Infobron: nl.tuinen, Filip  (19/9/01)


4. Kweeperengelei

Kweeperen zijn in de late herfst in Turkse en Marokkaanse winkels te koop.
Recept voor 2-3 potten.
1,2 kg kweeperen
300 g zure appelen
gezeefd sap van 1 grote citroen
1 pak geleisuiker
Snij de vruchten met schil en klokhuis in stukjes, doe de kweepeer in een pan en doe er water bij tot 2 vingerkootjes diep. Breng aan de kook en houd de pan 2 uur tegen de kook. Voeg het laatste ½ uur de appels toe. iet door een bolzeef met een vochtige doek. Doe bij het sap de citroensap. Voeg per liter vocht 750 g geleisuiker toe, breng aan de kook en laat 2 minuten flink koken. Schep het schuim eraf. Giet in schone potten en sluit goed af. De kweegelei heeft een honingkleur en kan best koel en donker bewaard worden.


5. Pâté de coings (kweeperenpasta)


1 kg kweeperen in vier delen, zonder steel
½ citroen in vieren
300 g kristalsuiker
Doe de kweeperen (met klokhuis!) en citroen in een grote magnetronschaal en zet afgedekt 15 minuten op 650 watt. Neem de gare stukken kweepeer eruit en doe de schaal met de halfgare stukken nog 10 minuten op 650 watt. Passeer door een (roer)zeef. Roer de suiker erdoor en schep in een ondiepe magnetronschaal. Zet 15 minuten op 650 watt en roer 2 keer. Doe in met olie ingevette soufflébakjes en koel af.


Infobron: Marijke Haverkamp (Marijke's Receptenverzameling)
oktober 2001

6. Kweepeermarmelade

De oorsprong van de marmelade ligt in Portugal. Daar heet de kweepeer 'marmalo' en de 'quince marmalade' gewoon marmalade. De echte marmelade wordt dus van kweeperen gemaakt en dat gaat als volgt. Neem een gelijk gewicht aan kweeperen en moesappels. 
Was de vruchten, snij ze met schil en al in stukjes, met iets water opzetten en heel zachtjes (roeren!) tot moes koken. Haal dit door een zeef zodat schillen en pitten achterblijven. Weeg de schone moes, giet het weer in de pan en roer er op een laag pitje voor iedere kilo driekwart kilo suiker doorheen. De marmelade in potjes doen als deze snel geleert (uitproberen op een koud schoteltje). 

Infobron: De VHG-hovenier (november 2001)

Smakelijk!

7. Kweeperenzalf voor huidirritaties (vb. Lichte zonnebrand)

Ingrediënten:

Kweeperenpitten (eventueel gedroogd en gemalen)
Alcohol (40%)

Bereiding:

Laat de kweeperenpitten enkele dagen trekken in de alcohol.
De bekomen gel kan gebruikt worden bij lichte huidirritaties. Door de gebruikte alcohol prikt de gel een beetje.
Eventueel kan i.p.v. alcohol ook gewoon water gebruikt worden, maar dan is die gel maar één dag te gebruiken. Bewaar deze gel in de koelkast.
 

Infobron: Anne Tannes kruidenklets  (september 2007)

 

 

 

 


Weblinks:

http://www.inra.fr/HYPPZ/CULTURES/6c---009.htm
Sierkwee en kwee verwerken (Blog fruit ABC)

Planten-nomenclatuur
  

Laatste maal bijgewerkt op 09/01/13 .