Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Index "Bijzondere pitfruitsoorten" --> Kweepeerrecepten: koekjes, compote, soufflé, op cognac


Fruit in de keuken: fruitrecepten om kweevruchten te verwerken

Recepten van kweeperen in de oven, op cognac, koekjes, compote en soufflé. 
(Cydonia oblonga) 

Auteur : Guy de Kinder - www.houtwal.be

Recept: Kweeperen in de oven:

Hieronder volgen de recepten van Membrillo, Kweeperengelei en Kydonia sto fourno (Gebraden kweeperen in de oven)

Membrillo: 
http://www.gastronomen.net/recepten/dessert/dessertrecept.asp?ID=989&offset=15&sf=#beginQueso fresco con dulce de membrillo 

Ingrediënten:
2 kg kweeperen, suiker, verse of oude Spaanse kaas 

Stappen
De kweeperen wassen, in hun geheel koken in water tot de pel openbarst. In de vruchten prikken om te zien of ze gaar zijn. De kweeperen uit het kookvocht halen, de schil en de pitten verwijderen: het vruchtvlees in grote stukken snijden en deze raspen tot pulp. De pulp wegen en in een pan aan de kook brengen met hetzelfde gewicht aan suiker. De 'dulce de membrillo' is klaar wanneer je een lepel kokende siroop op een koud bord giet en de vloeistof opstijft. De kokende siroop in een vorm gieten, laten afkoelen en in plakken snijden. De kweeperengelei in schijven snijden en opdienen met kaas.
Tip: de combinatie kaas en kweeperengelei kan opgediend worden met gekonfijt fruit en noten.
---------------------------------------------

Kydonia sto fourno (Gebraden kweeperen in de oven)
Ingrediënten:
Voor 6 à 8:
3 kg kweeperen
1,2 kg suiker S2
6 dl rode wijn (Côte de Rhône)
1 dl cognac
1 pijpje kaneel
3 à 4 kruidnagels 

Werkwijze:
Spoel de kweeperen onder koud stromend water en schik ze in een ovenschotel.
Verdeel er de overige ingrediënten rond en zet gedurende 5 à 6 uur in een oven van 100° C. Draai de kweeperen om na drie uur. Snijd de kweeperen in twee en haal er de pitten uit. Schik ze op een dienschotel en lepel er het ingekookt kookvocht over. 
Serveer met wat slagroom.

Tip: deze bereiding kan nog enkele dagen worden bewaard in de ijskast.
http://www.gastronomen.net (dessert-recepten)
-- 
Infobron: nl.tuinen, H e n k vd. Riet - 17/9/2001


Compote van kwee+appel+appelsien

1/2kg kweeperen goed rijp, geschild 15 min. bereiden
1/2 kg appelen goed rijp, geschild 35 min koken
3 appelsienen, 1 citroen 2 potten van 3/4 liter, 300 gr kristalsuiker (of 250 gr)

Schil de peren, snijdt ze in vier, verwijder de klokhuizen en de pitten. Snijdt ze dan in heel fijne schijfjes; doe hetzelfde voor de appelen.
Laat de suiker met een glas water in een pan op een heel zacht vuur koken, voeg dan de kweeperen, de appelen en het sap van de citroen bij. Laat ongedekt koken tot de schijfjes van de peren doorzichtig zijn, ongeveer gedurende een half uur. De appelen mogen uit elkaar vallen, het moes zal er nog eens zo sappig door zijn. Voeg de appelsienen bij die gepeld zijn en verdeeld in kwartjes ( of in dwarse schijven, zoals ik doe). Laat nog gedurende 10 minuten koken.
Steriliseren: 60 minuten op 150 graden C in oven, dan 25 minuten op 0 graden. (Kan ook in diepvries bewaard worden) .

Zo doe ik het: 1 kg elk geeft 4 potten van 3/4 liter

succes, magda (nl.tuinen, 19/9/2001)

Kweeperen op cognac: 

Zeer lekker bij wild!

2 kg kweeperen
sap van 1 citroen
5 eetlepels wijnazijn
5 eetlepels water
1 kaneelstokje
500 gr suiker
500 gr honing
1/4 liter cognac (moet geen dure zijn)

De kweeën schillen, in vieren delen, de klokhuizen verwijderen, in dunne schijfjes snijden en deze met het citroensap besprenkelen.
In een pannetje de wijnazijn, het water, het verbrokkelde kaneelstokje, de suiker en de honing aan de kook laten komen. De schijfjes kwee erbij doen en deze in 20 minuten hierin gaar laten worden.
De vruchten eruit nemen en in lagen in goed schoongemaakte inmaakpotten leggen. Het vocht zachtjes kokend verder laten indikken. Als het stroperig is geworden het vuur uitdraaien, laten afkoelen en de cognac erdoor roeren. Het vocht over de potten verdelen, deze goed sluiten met bijv. cellofaan en koel bewaren. (Of in potten met goed gesloten draaideksel/ schroefdeksel bewaren).
Heerlijk bij diverse wildsoorten, rundvleesgerechten, maar ook als dessert met slagroom en ijs.
N.B.: potten niet té vol doen.

Smakelijk,  magda (nl.tuinen, 19/9/2001)

Kweeperensoufflé

1 kg halfrijpe kweeperen, 2 eetl.citroensap, 1 kg suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 kruidnagelen, 1 kaneelpijp, 10 eierdooiers, 350 g korstdeeg, 2 eiwitten, zout.
Peren schillen, klokhuizen verwijderen en in 4 parten snijden. Peren, wat water met citroensap, de helft van de suiker, de kruidnagelen en de kaneelpijp 30 minuten op matig vuur koken tot het stroperig is. Daarna af laten koelen. Eierdooiers au bain marie luchtig loskloppen, de rest van de suiker erdoor en op matig vuur onder regelmatig roeren laten indikken. Deeg op licht bebloemde vlakke ondergrond uitrollen en bodem uitsnijden voor springvorm van ±24 cm. Rest deeg gebruiken voor de wanden. Oven voorverwarmen op 180°. Kruidnagelen en kaneelstok verwijderen en de moes in de vorm scheppen. Bovenkant met spatel vlak maken. Dooiermengsel erover gieten. Eiwitten met wat zout stijfslaan en voorzichtig door de dooiers mengen. Vorm iets boven het midden van de oven plaatsen en in 30 minuten bakken tot de soufflé goudbruin is en gerezen is. 

Infobron: Garfepoef- baksels2 (november 2001)

Kweekoekjes (1)

Ingrediënten:
500 gram kweeperen, ca 250 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, proper papier.

Neem hele kweeperen, wrijf die schoon en kook die in water. Laat ze zo met schil en al koken tot ze zacht zijn. 
Haal ze eruit, dek ze af met een doek totdat ze lauw zijn. Verwijder de schillen, ook de klokhuizen en wrijf het vruchtvlees fijn. 
Neem zoveel fijngestampte suiker als kweeperenmoes. Meng alles door elkaar en zet het op het vuur. Breng het aan de kook. 
Strooi, nadat de vruchtenmoes heeft gekookt, suiker op een schone plank en strijk de massa daarover uit. Maak er koekjes van en laat die afkoelen. 
Zet ze in een lauwe oven tot ze droog zijn. 
U kunt ze op schoon papier bewaren zolang u wilt.

De "koekjes" smaken meer als een soort zachte snoepjes.

Bron, Kookhistorie (30/10/2003)

Kweekoekjes (2):

Ingrediënten:
 500 gram kweeperen, ca 250 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, proper papier, koekjesdoos.

Snijd de kweeperen in vieren. Laat schil en klokhuis eraan. 
Doe ze snel in een bak met water om verkleuren tegen te gaan. Kook de stukken in ruim water met - desgewenst - kaneelstok op zacht vuur gedurende tenminste drie uur, totdat ze rood zijn. 
Neem de stukken peer uit de pan en verwijder schil en klokhuis. 
Weeg de schoongemaakte peren. Weeg eenzelfde hoeveelheid suiker af en zet die apart. 
Wrijf de vruchten fijn of pureer ze met behulp van een foodprocessor of staafmixer. 

Los de suiker op in een grote pan met een beetje water. Voeg daaraan de vruchtenpap toe. 
Dit samen opkoken. Kook de massa op hoog vuur onder voortdurend roeren zover in, tot de massa even in twee helften verdeeld blijft als er met een lepel een spoor in wordt getrokken.
Let erop dat het vuur de laatste minuten niet te hoog staat, vanwege de kans op aanbranden en spatten. 
Neem een ovenplaat van ca. 2 cm. diep en bekleed deze met bakpapier of aluminiumfolie. 
Doe de massa hierop over en zet deze gedurende een uur in een licht warme oven van ca. 75 à 100° C. Laat de ovendeur op een kier staan. 

Laat de stijve massa twee dagen drogen op een warme, droge plaats. 
Keer de plak dan om en laat de onderkant nog eens twee dagen drogen. Hij blijft nog plakkerig aanvoelen, maar is snijdbaar. 
Snijd de plak in repen en snijd die weer in blokjes van gewenste grootte. De blokjes zijn kneedbaar. 
Wentel de 'koekjes' door fijne tafelsuiker of vanillesuiker. 
Bewaar ze in een koektrommel met papier tussen de lagen tegen het vastkleven. 

Bron, website van kookhistorie (30/10/2003)

Kweeperen & noten pasta.

Benodigdheden:
2 kg kweepeer
2 kg suiker
2 citroenen
0,5 liter water
0,5 kg walnoten of amandelen

Werkwijze:
Selecteer goed rijpe (gewassen) kweeperen en zet ze in het geheel in de 0,5 liter water en breng het aan de kook.
De peren moeten zacht zijn voordat ze door een zeef geperst worden.
In de gezeefde massa worden onder voortdurend roeren de noten, suiker en citroen toegevoegd.
De marmelade is klaar wanneer het verdikt en zelfstandig van de lepel afrolt.
De pasta vervolgens in warme metalen schalen doen. Het is belangrijk dat het afkoelen en opstijven in een warme ruimte wordt gedaan.
Daarna wordt de pasta uit de schaal genomen en in openlucht gedroogd.
U heeft dan een soort kaas die uit de hand gegeten kan worden
In het Servisch heet het "sir od dunja" of "kidney kes". Het lijkt op een kaassoort maar is nog lekkerder!

Smakelijk!

 

 

 

 


Hyperlinks:

Planten en verzorging van kweeperen/ kweeappels.

http://www.inra.fr/HYPPZ/CULTURES/6c---009.htm

 

 

De Houtwal (Fruit ABC) 
Planten-nomenclatuur
 

Laatste maal bijgewerkt op 07/11/13