Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Index "Bijzondere pitfruitsoorten" --> Kweepeerrecept: likeur


Fruit in tuin/ keuken: kweeperenrecepten 

Verwerking van kweeperenvruchten tot likeur 
(Cydonia oblonga)

Auteur : Guy de Kinder - www.houtwal.be

Kweeperen verwerken tot likeur:

Kweeperenlikeur 1

Kweepeer-saplikeur (Ī20 AV%), vruchten 

IngrediŽnten voor 1 liter: 

2 kg kweeperen (Cydonia oblonga)
0.4 kg suiker 
1 liter alcohol van 40 AV% 
1 kaneelstokje 
2 kruidnagels 


Bereiding: 

Win het kweeperensap, bijvoorbeeld met een stoom-extractor. Los er per liter 200 ŗ 300 gram suiker in op en meng dit in gelijke delen met de alcohol van 40 AV%. Voeg de kruiden toe tot de smaak er net van te merken is. 

Kweeperenlikeur 2

Kweepeer-schillenlikeur (28,8 AV%), vruchten 

IngrediŽnten voor ruim 1 liter: 

0.5 kg schillen 
1 liter alcohol van 40 AV% 
0.2 kg suiker 
2 citroenen 
25 korianderzaden 

Bereiding: 

Wrijf het dons van de kweeperenschillen af met een droge doek en schil vervolgens de vruchten. Doe de kweeschillen samen met de alcohol en de koriander in een pot en roer er de suiker door. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe. Sluit de pot en zet hem op een warme plaats. Laat een maand macereren, en schud hem zo nu en dan. Zeef de likeur en laat hem klaren.

Kweeperenlikeur 3

Kweepeer-pulplikeur (30 AV%), vruchten 

IngrediŽnten voor ruim 1 liter: 

0.8 kg gram kweeperen (Cydonia oblonga cv's)
0.7 liter alcohol van 70 AV% 
300 gram suiker 
100 gram bittere amandelen 
25 korianderzaden 
2 kruidnagelen 
1 kaneelstokje 
pecto-enzymen 

Bereiding: 

Veeg het dons van de kweeschillen, snijd de kweeperen in kleine stukjes en maak er fijne pulp van, bijvoorbeeld met een blender en wat water. Voeg pecto-enzymen toe en zet de pulp een nacht op een warme plaats, zodat de pectine wordt afgebroken. 

Voeg dan de alcohol toe en de rest van de ingrediŽnten. Na een maand macereren kunt u de likeur zeven en laten klaren.

Cydonia oblonga: kweevruchten

Infobron van deze bijzondere likeurrecepten:

Likeurenrecepten van Wim Jonker (nov. 2001)

Smakelijk!! 

 

 


Hyperlinks:

Planten en verzorging van kweeperen/ kweeappels.
Sierkwee en kwee verwerken (Blog fruit ABC)

 

 

De Houtwal (Fruit ABC) 
Planten-nomenclatuur
 

Laatste maal bijgewerkt op 07/11/13