Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Bijzondere pitfruitsoorten --> Gezonde kweegelei/ kweejam


Fruit in fruittuin/ keuken: plukken van kweeperen en kweeperenrecepten 

Kweerecepten om geneeskrachtige kweegelei, kweeconfituur en kweejam te maken

Auteur : Guy De Kinder - www.houtwal.be

Vraag: Ik heb wat kweeperen uit Griekenland meegenomen. die kweevruchten zijn keihard. Moet ik deze koken? Kan kweegelei ook met minder suiker gemaakt worden? Wat kan ik doen met de kweevruchten die zwarte vlekjes hebben op de vruchtschil?

Cydonia oblonga: kweeappel, kweepeer Antwoord:  Dit zijn bijzondere vruchten van de Cydonia oblonga (= kweevrucht, kweepeer/ kweeappel) afkomstig van een kweestruik of kweeboom. (Engels: Quince)

Meestal zijn deze goudkleurige en geurige kweeperen/ kweeappels rauw niet te eten. Ze zijn zeer hard en lijken zuur te smaken. Bepaalde kweeperenrassen zijn soms toch enigszins eetbaar.
Deze goudkleurige, geurige kweevruchten bevatten veel pectine en weinig zuren. De kweeŽn lijken zuur te smaken, omdat ze zeer weinig suiker bevatten. Om het kweesap sneller te dikken (geleren) kan er extra zuur (citroensap) bijgevoegd worden.
Men kan van deze mooie kweevruchten zeer lekkere kweeconfituur/ kweegelei/ kweejam van maken. 
Schillen mag maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van kweegelei, want de schillen bevatten ook veel pectine.

Recept voor kwee(peren)gelei (1):

IngrediŽnten voor kweegelei:  

2 kg kweeperen,
2 liter water,
1 kg suiker (of 2 kg)
Citroensap ofwel 2 zakjes PecPlus

Nodige materialen om kweegelei te maken:

Ruime (brede) kookpot
houten lepel om te roeren
Zeef/ vergiet ofwel neteldoek
Propere, (kleine) glazen potten met schroefdeksel
Scherp keukenmes en eventueel dunschiller
Trechter
Pollepel

Bereiding van deze lekkere kweegelei:

1)Recept voor "Kweegelei gemaakt met de normale hoeveelheid suiker" (1 liter kweesap + 1kg suiker)

De kweevruchten zijn citroengeel en donzig behaard bij rijpheid. Rijpe kweevruchten hebben een aangename geur en de kweepitten zijn bruin. (Uit de kweepitten kan een geneeskundige huidzalf gemaakt worden).
Wrijf de dons van de kweevruchten met een proper doek.
Was de kweevruchten met koud water. 

Snij de keiharde kweevruchten in stukken zonder te pitten te beschadigen. Verdeel de stukken in kleinere stukjes (kwartjes) verdelen en doe ze in een ruime kom. Zet de kweevruchtenstukjes volledig onder met koud water. Het water moet boven de kweestukjes staan.

Laat de kweestukken op een zacht vuur gaar (mals) koken. Hoe langer de kweestukken koken, des te roder of bruiner zal de gelei zijn.  U kan ook wat rode herfstframbozen bijvoegen, zodat de rode kleur sneller komt.
Na ongeveer 1/2 uur (of 1,30 uur) zachtjes koken zouden de kweevruchten goed mals moeten zijn.

Giet alles af in een zeef/ vergiet/ neteldoek. Bij voorkeur niet aanduwen of wringen, want dan wordt het kweesap troebel. Het bekomen kweeperensap (+ citroensap) kan je inkoken met suiker (vb. 1 liter sap + sap van enkele citroenen en 1 kg suiker). 
De kweegelei in propere bokalen gieten en afdekken met cellofaanfolie of met een schroefdeksel. 
Bij gebruik van cellofaan, zal de kweegelei wat uitdrogen en zodoende nog dikker worden. 

2) Recept voor "Kweegelei met minder suiker" in bokalen met een schroefdeksel (1 liter kweesap + 1 zakje PecPlus + 250 of 500 gram suiker)

Indien je graag minder suiker gebruikt en als het wat vlugger moet vooruitgaan, kan je ook een pectine middel (PecPlus, gelfix, ...) toevoegen. Je mag dan de suikerhoeveelheid drastisch verlagen.

Werkwijze voor deze suikerarme kweegelei:

Doe in een ruime kom 1 liter kweeperensap en laat dit koken. Zodra het sap goed kookt voegt u 1 zakje PecPlus al roerend toe aan het sap.
Vervolgens voegt u al roerend 220-500 g suiker toe aan het kweeperensap.
Blijf goed roeren in het sap. Laat het vuur zo hoog mogelijk staan. Laat alles 1 minuut koken en zet dan de kom op tafel.
De hete kweegelei zo snel mogelijk in de bokalen doen. Hiervoor kan u een trechter gebruiken. Vul de bokalen tot bovenaan en plaats ze op een nat gemaakte doek. Sluit onmiddellijk de bokalen met een proper schroefdeksel en draai ze om zodat het schroefdeksel omlaag zit.


Suiker is een conserveringsmiddel. Indien je door gebruik van PecPlus (pectineproduct) minder suiker mag gebruiken, dan is het noodzakelijk van schroefdeksels te gebruiken. Bij gebruik van enkel cellofaan, als afdekking, kan de kweegelei gaan schimmelen. (De suikerhoeveelheid mag bij gebruik van  PecPlus verminderd worden tot 250 of 500 g per liter kweeperensap). Na het openen van de bokalen (bij gebruik), deze bokalen in de koelkast bewaren, om bederf te voorkomen. In de koelkast blijven geopende bokalen enkele weken goed.

Nog minder suiker dan 250 g/ liter kweesap gebruiken is ook mogelijk, maar dan zou men zeer kleine bokalen moeten gebruiken, welke op korte tijd leeg kunnen gemaakt worden na openen. 

De kweegelei smaakt zeer lekker en lijkt van kleur en smaak een beetje op honing.
Daarenboven is kweeperengelei/ kweejam zeer gezond en geneeskrachtig, want ze is werkzaam tegen maag- en darmklachten (diaree). 

Ongeopend, in bokalen met schroefdeksels kan deze kweegelei verschillende jaren bewaard worden. 

Rond de kweepitten zitten er een kleverige brei, welke een ontsmettende/ smerende werking heeft op de keel. 

Indien je de kweevruchten schilt (dunschiller) en de vruchtenstukjes (zonder klokhuis en pitten) verder onderzet met water om te koken, dan kan je later de uitgedrupte, fijn gestampte vruchtenbrei ook inkoken met suiker. (Opletten voor het opspatten en voor het aanbranden van de kookpot!!) 
Dit geeft een minder aantrekkelijke, speciaal smakende dikke confituur die enigszins op appelmoes gelijkt. Een beetje rode herfstframbozen bij deze kweeperenmoes zorgen voor een meer aantrekkelijke kleur van deze confituur.

Nota:
- In de loop van oktober of november kan je op dezelfde manier de zuursmakende vruchten van de Japanse sierkwee/ Japanse dwergkwee (Chaenomeles japonica, Chaenomeles speciosa) verwerken. Dit geeft eveneens een zeer lekker geurende en smakende gelei! Doordat de vruchten van de sierkwee meer zuren bevatten, zijn ze een goede aanvulling bij de weinig zuur bevattende kweeperen (Cydonia oblonga). Men hoeft zodoende geen citroensap toe te voegen.


Zie ook: "Het plukken van kweeperen/ kweeappels"


Smakelijk!! 


 

 

Weblinks i.v.m. kwee - Cydonia oblonga:

Planten, snoei en verzorging van kweeperen/ kweeappels
(Cydonia oblonga).
Plukken van heerlijk geurende kweeperen of kweeappels
Schimmelziekten, plagen en gebrekziekten bij kwee (Cydonia oblonga)
Sierkwee en kwee verwerken (Blog fruit ABC)

Planten-nomenclatuur  
   Cydonia oblonga cv 'Agvambari' (Rijpe kweeperenvrucht)

Laatste maal bijgewerkt op 09/01/13 .