Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Appeloverzicht  -> Colapuis, Colapuys (Malus domestica)


Fruitbomen planten in de fruittuin: 'Colapuy' is een productieve, gezonde winterappel. Een lekkere appel voor fijnproevers!

Fruit in de tuin: Colapuy (Colapuis), een kleine rode, kogelvormige appel voor alle gebruik. Productieve, gezonde bomen die weinig vatbaar zijn voor de belangrijkste schimmelziekten. De vruchten zijn zeer lang te bewaren.

 Door: Guy De Kinder - https://twitter.com/gdekinder

Malus domestica 'Colapuy' (syn. 'Colapuis', 'Colapuits') is een oud appelras met felrode, kegelvormge appel. Afkomstig uit Noord-Frankrijk, bijzonder geschikt voor biologische teelt op sterkere onderstammen en gemakkelijk te bewaren tot einde maart. De eerder kleine appel is geschikt voor verse gebruik en voor verwerking tot sap, cider of appelmoes.
 

'Colapuy' (ENR) . ENR is de afkorting van "Espace Naturel Régional" te Villeneuve d’Ascq bij Lille (Rijsel). Een aantal jaren geleden heeft men hier een observatieboomgaard aangelegd met de appelrassen van de streek, Nord en Pas-de-Calais (Noord-Frankrijk), om uit te testen welke rassen het beste geschikt zijn voor biologische teelt. De soldaat Nicolas Puy bracht het enthout mee uit de streek van de Zwarte Zee (Oekraine).

Colapuy groeit middelmatig sterk en is grotendeels tolerant aan de belangrijkste schimmelziekten (schurft en echte meeldauw). Het ras is weinig vatbaar voor vruchtboomkanker. Laagstammen geënt op sterke onderstammen (MM106) geven de beste productie. 'Colapuy' is niet zo vroeg productief en heeft later last van beurtjaren.

Colapuy kan geoogst worden tussen 15 oktober en begin november en kan bewaard worden tot ongeveer begin april. De kleuring is goed zodat de appels meestal in één keer geplukt kunnen worden.

Het zijn kleine tot middelgrote, lichtafgeplatte, cilindrische/ kogelvormige appels met een  rode blos en een zeer korte steel. De vruchten zijn lekker vanaf begin december, hebben een zuurzoet en opvallend aroma.

 

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Bloeitijd appel

                         

Pluktijd

                         

Bewaartijd

                       

Groei

Colapuy heeft een middelmatig sterke boomgroei; redelijk steile opgaande groeiwijze.

Gebruik

Zuurzoete, stevige, gesuikerde en geparfumeerde appel voor de winterperiode. Te gebruiken vanaf begin december tot einde maart. Gebruik de appel voor verse consumptie, sap en voor appelmoes. De schil wordt wasachtig en vettig tijdens de bewaring.

Colapuis appel: Cilindervormige vruchten van gemiddeld 60 mm grootte.

Plantafstanden

Hoogstam Halfstam Laagstam
7-8 meter
 met zaailingonderstam
4-6 meter
 met zaailingonderstam
3-4 meter

Goede bestuivers

'Colapuy' bloeit vroeg tot middentijds en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn o.a. 'Cellini', 'Grenadier', 'Keuleman', 'La Paix', 'Président van Dievoet' en 'Radoux'.

Zie algemeen overzicht
bestuivingstabel voor appels van Guy De Kinder 

Windvastheid

Goed windvast.

Opbrengst

'Colapuy' is een nuttig ras voor ecologische teelt bij liefhebbers, dat soms heel productief kan zijn.

Fruitbomen planten: Malus domestica 'Colapuis' Productieve en gezonde appelboom met talrijke winterappels.

Gevoeligheid voor ziekten

Colapuy is tolerant voor schurft en echte meeldauw. Weinig vatbaar voor vruchtboomkanker en bewaarschimmels. Bij voorkeur enten op sterke onderstammen zoals 'MM106'

Zie ook de ziekten en plagen lijst van appelen in de Groente & Fruit Encyclopedie!


 

Bronnen

Boomkwekerij De Linde

Pommes de nos Vergers

Groente & Fruit Encyclopedie!

 "Fruit ABC - Snoeikalender"

Plukken van bewaarappels
(blog Fruit ABC)

https://twitter.com/gdekinder