Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Snoeien --> Fruitbomen en kleinfruit snoeien in juni.


Fruit in de fruittuin: fruitsoorten snoeien in juni
 Door  Guy De Kinder

Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand gedaan. Bij sterkgroeiende of onvruchtbare appel- en perenbomen kan er in juni zomersnoei gedaan worden. Zwaarbeladen takken van steenfruitbomen (kers, pruim, abrikoos, perzik) mogen ook ingesnoeid worden. Bij de meeste kleinfruitsoorten (rode & witte trosbes, blauwe bessen) en bij druiven kan er nu reeds zomersnoei gedaan worden. Ook bij leivormen van appel- en perenbomen kan er al zomersnoei gedaan worden. In juni snoeien is meer groeiremmend dan in de winter te snoeien. Mannelijke kiwiplanten(bestuivers) worden na de bloei gesnoeid. Fruitbomen en fruitstruiken die laat geplant werden en niet goed groeien, kunnen ook terug gesnoeid worden, waardoor de hergroei zal verbeteren.

Fruit snoeien in juni. In juni is de snoeimaand om steenfruit te snoeien en zomersnoei te doen. Ook zomersnoeien van houtig kleinfruit.

Fruitbomen en fruitstruiken zomersnoeien in juni!

Een gewone (uitdunnings-)snoei en zomersnoei kan men in juni doen bij de meeste fruitbomen en kleinfruitstruiken.

Fruitbomen:

Snoeiwonden genezen in juni gemakkelijk, mits er bij droog weer gesnoeid wordt.

Pitfruit: bij alle perenbomen mag er nu zomersnoei gedaan worden, vooral bij de leivormen. De meeste rugscheuten verwijderen. Andere scheuten intoppen op ca 10 cm.

Alle steenfruitsoorten (Prunus-soorten  mogen nog steeds gesnoeid worden: pruim, perzik, zoete kers, zure kers/ krieken), abrikoos en amandelbomen. Ook zomersnoei kan al gedaan worden. Verdroogde takken (bloesemsterfte & taksterfte) in een zure kersenboom (kriekenboom) worden wekelijks verwijderd.

 

Houtig kleinfruit snoeien in juni:

Ribes-soorten: rode & witte trosbessen/Sint Jansbessen (Ribes rubrum),

Rubus-soorten:  (einde juni, na de oogst van de zomerframbozen)

Vaccinium-soorten: Zomersnoei bij blauwe bessen (Jonge scheutjes intoppen).

Andere te snoeien fruitsoorten:

Driebladige/ wilde citroen (Poncirus trifoliata), druiven (Vitis vinifera), hazelaars (Corylus avellana), Japanse sierkwee/ dwergkwee (Chaenomeles), Japanse wolmispel/ loquat (Eriobotrya), kiwi's (Actinidia), olijfboom (Olea europaea), pawpaw (Asimina triloba), vijgen (Ficus carica), walnoten/okkernoten (Juglans regia), zilverbes/ groene olijfwilg (Elaeagnus) en zwarte vlier (Sambucus nigra).

 

Dringend snoeien in juni:

Heel dringend snoeien:
- Zwaar beladen en afgebroken vruchttakken van steenfruitbomen (pruim, kers, perzik). De snoei is meteen een eerste vruchtdunning.
- Pas geplante bomen en struiken.
 

Geen zomersnoei doen bij:

Kruisbessen, worcesterbes en zwarte trosbessen. Er is middellang tot lang vruchthout nodig voor een optimale productie!

 

Snoeitips:

Meer lezen over de veiligheid bij het snoeien van fruitbomen en fruitstruiken.

Snoei steeds op een droge dag zodat de snoeiwonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien in mei van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in de fruit-snoeikalender.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!
Uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Een overzicht van aanbevolen snoeilessen vindt u in onze gratis nieuwsbrief (inschrijven voor de FruitABC-nieuwsbrief) of in de dagelijkse tweets op twitter. (Opent in nieuw venster)


Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".


Voor meer teelt- en rasseninformatie: 

Zie Groente & Fruit Encyclopedie!Snoeien in mei en snoeien in juli

Terug naar index

Auteur: De Kinder G. - www.houtwal.be en http://twitter.com/gdekinder