Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Snoeien --> Fruitbomen en kleinfruit snoeien in september.


Fruit in de fruittuin: fruitsoorten en fruitbomen snoeien in september
 Door  Guy De Kinder

Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand gedaan. Vruchttakken van steenfruitbomen (kers, pruim, abrikoos, perzik) mogen ook ingesnoeid worden. Walnoten of okkernoten worden (indien nodig) ook gesnoeid. In september bomen of struiken snoeien is erg groeiremmend. Voor zomersnoei (intoppen jonge scheuten) is september minder geschikt.

Fruit snoeien in september. September is de laatste snoeimaand om steenfruit te snoeien en zomersnoei te doen. Frambozen en braambessen snoeien na de oogst.

Fruitbomen en fruitstruiken snoeien in september!

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in september doen bij de meeste fruitbomen en kleinfruitstruiken.

Fruitbomen snoeien:

Snoeiwonden genezen in september gemakkelijk, mits er bij droog weer gesnoeid wordt.

Pitfruit (appel- en perenbomen): De meeste rugscheuten verwijderen.

Laatste snoeimaand om steenfruitsoorten (Prunus-soorten)  zoals o.a. pruimen-, perzik-, zoete kersen, zure kers/ krieken, abrikoos en amandelbomen te snoeien. Dikwijls worden die steenfruitsoorten direct na de pluk gesnoeid.
Verdroogde takken (bloesemsterfte & taksterfte) in een zure kersenboom (kriekenboom) worden voor de laatste keer verwijderd. Controleer ook uw sierkersen op  aantasting van deze schimmelziekte! Verwijder ook alle verdroogde of beschimmelde vruchten die nog in de boom hangen.

 

Houtig kleinfruit snoeien in september:

(Ribes-soorten) 

Rubus-soorten:  Zomerframbozen, na de oogst (Rubus idaeus). Taybessen/tayberry worden nu ook gesnoeid. Zie snoei Rubus-soorten.

Andere te snoeien fruitsoorten in september:

Tamme kastanje (Castanea sativa) en walnoten/okkernoten (Juglans regia).
Tomatenplanten in de koude kas/serre worden tenlaatste begin september ingetopt, zodat alle vruchten nog kunnen afrijpen. Snoei uw tomatenplanten ca 3 bladeren boven de bovenste vruchttros de top in en verwijder regelmatig de okselscheuten (dieven). Meer lezen over verzorging & teelt van tomaten.

 

Dringend snoeien in september:

Heel dringend snoeien (indien noodzakelijk):
- Walnoten/okkernoten (Juglans regia)
- Steenfruitbomen zijn nog tot ca half september te snoeien: pruimen-, kersen-, perzik-, abrikozen- en nectarinebomen. Ook sier-Prunussen kunnen nu nog worden gesnoeid.
 

 

Snoeitips:

Meer lezen over de veiligheid bij het snoeien van fruitbomen en fruitstruiken.

Snoei steeds op een droge dag zodat de snoeiwonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien in september van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in de fruit-snoeikalender.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!
Uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Een overzicht van aanbevolen snoeilessen vindt u in onze gratis nieuwsbrief (inschrijven voor de FruitABC-nieuwsbrief) of in de dagelijkse tweets op twitter. (Opent in nieuw venster)


Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".


Voor meer teelt- en rasseninformatie: 

Zie Groente & Fruit Encyclopedie!Snoeien in augustus en snoeien in oktober.

Terug naar index

Auteur: De Kinder G. - www.houtwal.be en http://twitter.com/gdekinder