Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Notengroep / Steenfruitgroep --> Amandelboom (Prunus dulcis)

  Fruitbomen in de tuin: planten van amandelbomen

Plant een opvallende voorjaarsbloeiende amandelboom en verzamel de lekkere amandelnoten in september (Prunus dulcis)

Auteur : Guy De Kinder -
Overzicht artikel amandelbomen planten: 
Teelt- en plantinformatie
Ziekten en plagen: schimmelziekten
Infobronnen
Internetlinks

Algemene plant- en teeltinformatie van de amandelboom

Zeer opvallende en mooie winter- of voorjaarsbloeier voor begin maart. Eet twee of drie amandelnoten per dag als preventie tegen sommige soorten van kanker en om een mooie, soepele huid te behouden.

Wetenschappelijke naam: Prunus dulcis

Prunus dulcis (syn. P. amygdalus, P. communis ) 'Robijn'

Betekenis wetenschappelijke naam:
De geslachtsnaam Prunus is een oude Latijnse plantennaam met verwijzing naar de kersen en pruimen; pruimenboom. Alle steenfruitsoorten dragen als geslachtsnaam Prunus.
De soortaanduiding dulcis is afkomstig van het Latijn en betekent liefelijk, zoet, zacht. (Er bestaat ook een bittere amandel)
De amandelbomen werden hier ingevoerd door de Kruisvaarders.
Meer lezen over de oorsprong en betekenis van Latijnse plantennamen: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen"

Nederlandse naam:
amandelboom

Amandel 'Robijn'(syn. '5404'), amandelboom,  Prunus dulcis: amandelnoten van de amandelboom

ENGLISH

Almond, almond tree

FRANS

Amandier

DUITS

Mandelbaum

FAMILIA/ familie

Rosaceae, Rozenfamilie (onderfamilie Prunoideae, steenfruitachtigen)

HERKOMST van de amandel

Oorspronkelijk komen de amandelbomen uit het oostelijke Middellandse zeegebied. Het ras 'Robijn' is in Nederland gevonden. Nu komen de meeste zoete amandelnoten uit de Verenigde Staten, Spanje en ItaliŽ.

LICHTBEHOEFTE

zonnige standplaats

HOOGTE

3 - 4 m . De hoogte is vooral afhankelijk van de gebruikte onderstam.

BLOEITIJD

maart, april

BLOEMKLEUR

rozeMooie roze bloemen van de amandelboom in maart-april. (Prunus dulcis)

PH GROND

6.9 tot 7.5 (neutraal tot licht alkalisch)

PLANT AFSTAND

4 x 5m

PLANTTIPS

Doorlatende grond. Beschutte plaats. (Neutrale tot licht alkalische grond) Bij het planten de lange twijgen op 1/3 snoeien. Planttijd februari.

AARD

boom

PLANT KENMERKEN

bloemen roze, verzamelvruchten. De vruchten moeten niet geplukt worden, maar worden na het afvallen verzameld. Laat de stenen nog een tijdje drogen in de zon of op de verwarming.

SNOEITIJD

5 - 9 . Zie ook "Fruit-snoeikalender"

SNOEITIPS

Weinig snoeien. Indien toch snoei nodig, dan tussen half april en september snoeien.

INFORMATIE

Amandelnoten zijn in de keuken te gebruiken. Verzamel je de vruchten rijp, dan zijn ze aromatisch. De amandelvruchten zijn rijk aan eiwitten en olie; heel goede bron van kalium (K), magnesium (Mg) en fosfaten (P).

PLANTENZIEKTEN

Gomziekte, Loodglansziekte. Soms zijn de bomen iets vatbaar voor de krulziekteschimmel, maar bij het ras 'Robijn' is de aantasting slechts heel beperkt en is een behandeling meestal overbodig.

CONSUMPTIE

Keuken. Dessert. De vruchten zijn rijk aan calcium, fosfor en vitamine B. Het dagelijks gebruik van enkele amandelnoten zou een gunstig effect hebben om de huid jeugdig en soepel te houden. Er wordt aangeraden niet teveel amandelnoten tegelijk te eten.

VERMEERDERING

Oculeren in augustus op een pruimonderstam (Prunus domestica 'St. Julien A') of op perzik- en amandelzaailingen. Amandel is gemakkelijk te zaaien (Later te gebruiken als onderstam).

TEELTINFO

Gezond groeiende boom. Voor aanplanting in Nederlandse en Belgische tuinen wordt meestal het ras 'Robijn' aanbevolen. Het aanplanten van een ander bestuivend amandelras geeft meestal meer en grotere vruchten. Als bestuiver wordt soms ook een gelijkbloeiend perzikras gebruikt.
AMANDELRASSEN 'Robijn', 'Ferragnes' (ook goede bestuiver), 'Lauranne' (grote kwaliteitsvruchten, mits goed bestoven), 'Steliette'

Goede bestuivers die zichzelf soms bestuiven, maar vruchten van een lage kwaliteit geven: 'Robijn', 'Stephane' en 'Ferragnes'.

MEMO

De amandelboom kan als vrijstaande boom groeien en goed dragen. De roze bloemen zijn prachtig en kunnen de perzik bestuiven. Het ras 'Robijn' heeft een zoet smakende kern (zaad). Koel drogen en bewaren. 'Robijn' is geen zuivere amandel, maar een kruising van amandel en perzik.
   
Prunus dulcis. Amandelnoten van de amandelboom in een gebarsten bolsterAfbeelding (Pr. dulcis 'Robijn') afkomstig van "Fruit voor uw tuin" (VLAM, vzw.)

Welke amandelbomen planten?
Aanbevolen amandelrassen en amandelnotenbomen (Prunus dulcis)

Amandel cultivars Bloei Vruchtkwaliteit Extra informatie:
'Ferragnes' Kleine, witte bloempjes Zeer goed. Zachte schaal. Verlengde dikke amandel. Laag productieve bomen. Goede bestuiver voor andere amandelrassen.
'Lauranne' Kleine, witte bloempjes Goed. Harde schaal; verlengde schotelvormige amandel. Deels zelfbestuivend. Matig productief, maar meer vruchten indien bestoven door 'Ferragnes'
'Robijn' Opvallende roze bloemen in februari-maart. Matig. Kleine vruchten met zeer harde schaal. Weinig smaak. Mooie en gezonde sierboom met prachtige roze bloesem. Geen echte amandel: kruising van amandel (Prunus dulcis) met perzik (Prunus persica). Zeer productief!
'Steliette' Kleine, witte bloempjes in maart - april. Harde schaal; schotelvormige verlengde amandel. Laag tot goed productief indien bestoven door ander amandelras zoals 'Ferragnes'. Laag productief indien enkel zelfbestuiving.
'Stephane' Zeer grote, roze bloemen in maart. Kleine tot matig grote amandels met harde schaal. Zeer gezonde en sierlijke boom. Deels zelfbestuivend, maar productiever en dikkere vruchten indien bestoven door 'Ferragnes'. Gemakkelijk amandelras voor liefhebbersteelt. Oud ras uit de streek van Edingen / Enghien (Prov. Henegouwen)

Plantenziekten en plagen bij de amandelboom (Prunus dulcis)

- Gomziekte
- Loodglansziekte
- Bacteriekanker
Amandelbomen zijn meestal slechts weinig gevoelig voor de zgn. "krulziekte", welke veel voorkomt bij perzikbomen. Meer informatie over de krulziekte

Prunus dulcis: zwaardvormige, geveerde bladeren van de amandelboom

Voor meer teeltinformatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie"

Infobronnen:

- Plantenziekten: bescherming van cultuurgewassen en openbaar groen, door A. Hallemans. (6de uitgave - 1993)
- Brochure "Fruit voor uw tuin". Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing - VLAM , vzw. 1000 Brussel. 
- "Groente- en Fruitencyclopedie",  auteurs Luc Dedeene en Guy De Kinder.
Uitgeverij Groenboekerij (Kosmos, Utrecht).
- Amandelbomen bloeien zeer mooi en passen ook in de siertuin!

Weblinks amandelnoten:

http://www.inra.fr/HYPPZ/CULTURES/6c---058.htm
http://www.inra.fr/HYPPZ/CULTURES/6c---088.htm
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/a/almon026.html


 Voor een verklaring van de gebruikte vaktermen: 
Zie rubriek "Vakjargon/ lexicon"

Vragen of suggesties? http://twitter.com/gdekinder

Voor het laatst bijgewerkt op 21/11/13
Door De Kinder Guy

 
Copyright 1999, Guy De Kinder. www.houtwal.be