Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Steenfruit --> Pruimenbomen en kwetspruimen: vruchtdunning (Prunus domestica)

Vruchtdunnen van pruimen. Prunus domestica 'Warwickshire Drooper'. Een zelfbestuivend pruimenras voor begin september.Fruitbomen in de fruttuin: onderhoud steenfruit

Auteur:
Guy De Kinder - www.houtwal.be

http://twitter.com/gdekinder

Vruchtdunnen bij pruimenbomen geeft mooiere vruchten en een gezondere pruimenboom!
(Prunus domestica)

 

Pruimenvruchten (Prunus domestica) uitdunnen in juni om beurtjaren, schimmeluitbreiding en takbreuk te voorkomen. Ook zal de smaak veel beter zijn. Dun de vruchten tot ze ca 6-8 cm van elkaar hangen (= ca 10 vruchten per meter). Het vruchtdunnen is vooral nodig bij 'Jubileum', 'Opal', 'Reine Victoria' en 'Belle de Louvain'.
 

1. Algemeenheden bij Prunus domestica:

Wetenschappelijke naam: Prunus domestica
Betekenis wetenschappelijke naam: Prunus
is een oude Latijnse plantennaam met verwijzing naar de kersen en pruimen; pruimenboom (Alle steenfruitsoorten dragen als geslachtsnaam Prunus). De soortaanduiding domestica betekent huiselijk, inheems, (gecultiveerd) (Lat.: domus = huis)
Nederlandse naam: gewone pruimenboom, kwetspruim

2. Waarom vruchtdunning bij pruimenbomen toepassen?

- Minder kans op beurtjaren.
- Grotere en gezondere pruimen-vruchten die sneller kunnen rijpen.
- Gemakkelijkere pruimenpluk. Minder uitval t.g.v. schimmels en insecten.
- Minder kans op takbreuk. Bij niet-tijdig gedunde bomen kunnen verschillende takken breken t.g.v. het overtollige gewicht.
- Tijdens het vruchtdunnen kan men beschimmelde vruchten (mummies) tijdig verwijderen, zodat uitbreiding vermeden wordt. (Meestal t.g.v. Monilia fructigena aantasting)
- De groei van de pruimenboom verbetert, zodat de vruchten beter kunnen uitgroeien en de smaakkwaliteit stijgt. Het ras 'Victoria' dat niet of te laat gedund wordt is nauwelijks eetbaar. Goed gedund is het een lekkere vrucht.
- Hoger suikergehalte van de vruchten. 
Bij de zomersnoei (en wintersnoei) is het belangrijk van een goed evenwicht te bekomen tussen groei en vruchtzetting. De scheutlengte op 1 groeijaar zou toch minimaal 20 cm mogen zijn. 

Zie ook "Fruit-snoeikalender"

Vruchtdunning pruimen. Aantasting door Monilia fructigena (Vruchtrot bij pruimen-Prunus domestica) Vruchtrot/ vruchtmummies bij pruimen.

Monilia fructigena

 

3. Werkwijze bij het dunnen van pruimen.

Bij een goede vruchtdunning tracht men een evenwicht te krijgen tussen de aanwezige bladeren en de vruchten. Per 20 cm mogen er ongeveer 2 - 3 pruimen-vruchten blijven staan. (Men rekent soms ook op ongeveer 25 gezonde bladeren per vrucht) Men houdt steeds rekening met het ras. Bij grootvruchtige pruimenrassen zal men meer vruchten verwijderen, zodat ze goed kunnen uitgroeien. (vb. 'Reine Claude d'Oullins' en 'Monarch')

Men tracht de vruchttrossen zoveel mogelijk op twee of op één te zetten. (1 of 2 vruchten per tros behouden). Indien de trossen te dicht bij elkaar staan, zet men de trossen per één. 
De vruchtstelen zal men steeds deels laten staan. Men knipt met een dunschaar (of met de vingers) de vruchten van de vruchtsteel. 

Pruimenvruchten die onder de takken hangen en weinig zonlicht krijgen, zal men zoveel mogelijk verwijderen.

Bij het dunnen houdt men ook rekening met de dikte en stevigheid van de vruchttak/ vruchttwijg. Op dunne vruchttwijgen (druiphout) zal men minder vruchten behouden dan op dikkere vruchttakken.

Vruchttakken die door het gewicht tegen de grond gaan hangen, kan men doorknippen met de snoeischaar of kan men met een touw omhoog binden. Bij het opbinden van takken let men op dat de knopen niet kunnen insnoeren. Men kan best grote lussen gebruiken aan de pruimentakken.

Steil groeiende takken kan men nu ook nog volledig wegzagen. Dit kan men vooral doen als de pruimelaar zwaar beladen is. Laat steeds een kleine stomp (gerichte voet) staan en zorg dat de schors niet kan afscheuren bij het wegzagen van takken.

Men kan de meeste pruimenrassen (langstelige rassen) met de vingers dunnen. Men tracht steeds de vruchtsteel te behouden aan de takken. (Vruchten afpitsen). Hiermee voorkomt men dat de overblijvende vrucht gekwetst wordt aan de vruchtsteel, zodat deze later ook zou afvallen. (Anders is er tevens een kans op een groeistilstand)

Bij kortstelige rassen kan men beter dunnen met een dunschaartje of met een lichte snoeischaar.

Tijdens het vruchtdunnen kan men ook sterkgroeiende rugscheuten wegbreken. Indien deze scheuten niet verhout zijn, kan men ze volledig wegnemen. De gemaakte wonden genezen snel in de zomerperiode. Rugscheuten zijn meestal minder productief en belemmeren de gezonde groei van de overige twijgen. 

Grondscheuten (wortelopslag van de pruimenonderstam) zal men tevens zo laag mogelijk wegnemen. (Uittrekken of uitsteken). Wortels niet teveel beschadigen, of er komen nog meer grondscheuten!

Onvruchtbare en steilgroeiende takken kunnen tijdens het dunnen ook verwijderd worden, zodat de boom luchtiger komt te staan.

 

4. Tijdstip van pruimenvruchten te dunnen

Het vruchtdunnen kan men best zo vroeg mogelijk toepassen. Meestal wacht men tot de natuurlijke vruchtrui (junirui) afgelopen is. Vroeg dunnen heeft de voorkeur, omdat men dan sterkere bloemknoppen krijgt voor het volgende jaar.

Bij te vroeg dunnen (einde mei - begin juni) kan er soms later nog een natuurlijke vruchtval volgen.

Zeer vruchtbare pruimenrassen zoals 'Reine Victoria' ('Queen Victoria') dragen jaarlijks goed en kunnen best tijdig gedund worden, zodat ze een lekkere smaak kunnen krijgen.

Volgorde van dunnen bij enkele fruitsoorten:

- Pruim (Prunus domestica), perzik (Prunus persica) en abrikoos (Prunus armeniaca)

- Peren (Pyrus)

- Appel (Malus domestica)

Voor meer teeltinformatie: zie boek "Groente & Fruit Encyclopedie" en http://twitter.com/gdekinder

Succes als je het eens wil uitproberen!

Laatste aanpassing op 21/11/13

Dit artikel werd samengesteld door G. De Kinder

Bronnen - Literatuur - foto's : Zelfbestuivende pruimenbomen planten.

 

Stel een vraag of stuur een opmerking aangaande dit artikel via het discussieforum
© Copyright 2000, Guy De Kinder, alle rechten voorbehouden, www.houtwal.be