Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Steenfruit --> Pruimen en kwetspruimen: pruimenzaagwesp of steenrups (Prunus domestica)

Fruit in de fruittuin: pruimenzaagwesp/ steenrups - Zwarte pruimenzaagwesp (Hoplocampa minuta) en Gele pruimenzaagwesp (Hoplocampa flava)


 Door  Guy De Kinder - www.houtwal.be

 

De pruimenzaagwesp kan ernstige schade toebrengen aan jonge vruchten van sommige pruimenrassen. In de vruchten worden boorgangen gemaakt en zitten er witte bastaardrupsen van ca 1 cm lengte. Vooral in een warme aprilmaand kan de schade opvallend zijn. De pruimenzaagwesp legt haar eitjes tijdens de bloei in het vruchtbeginsel. Deze bastaardrups vreet een gang naar de steen en kan nadien nog 4 andere vruchten beschadigen. De pruimenzaagwesp heeft slechts één generatie per jaar, maar kan drie tot 5 vruchten uitvreten.


Levens-cyclus van de pruimenzaagwesp:

De bastaardrupsen van de pruimenzaagwesp overwinteren meestal in de grond.
De rupsen verpoppen vanaf april tot mei.
De volwassen wesp is 4 mm groot.


Pruimenzaagwesp maakt boorgaatjes in de pruimenvruchten.
De pruimenzaagwesp overwintert als larve onder de bomen in een cocon, in de grond (Vanaf juni tot maart).

Volwassen imago vanaf april tot half mei en eveneens eiafzetting vanaf april tot half mei. De volwassen zwarte pruimenzaagwesp is ca 4 mm groot en heeft een zwart achterlijf.
De eieren worden tijdens de bloei in het vruchtbeginsel gelegd en hierbij blijft een kleine bruine stip zichtbaar. Enkele weken later merk je een aantal vruchtjes met zwarte vlekken of vruchten die volledig zwart zijn geworden. De larve (bastaardrups) kan zich vanaf half april tot einde mei ontwikkelen in de vruchtjes en gaat vanaf juni in een cocon onder de grond.

De jonge bastaardrups van de pruimenzaagwesp is doorzichtig wit van kleur en maakt een oppervlakkige gang naar de steelholte. Een volgroeide rups is ca 10 mm lang en heeft een lichte bruinzwarte kop.

De aangetaste pruimenvruchten ontwikkelen niet verder, worden donker (zwart) en vallen uiteindelijk af.

 

De jonge rupsen van de pruimenzaagwesp vreten eerst een oppervlakkige gang en vreten later ook de steen op.

Vanaf juni zoeken de volgroeide larven hun overwinteringsplaats in de grond op.
 

Invloed van het pruimenras op meer of minder aantastingen van de pruimenzaagwesp?

Vooral schade bij de vroege en middentijdse pruimenrassen. O.a. Japanse pruimenrassen (Prunus salicina),  'Czar', 'Sanctus Hubertus' en 'Altesse Simple' (kwetsen). Minder vatbaar zouden 'Victoria' en 'Opal' zijn.
 

Hoe de pruimenzaagwesp bestrijden of uitbreiding voorkomen?

Bestrijdingstijdstip:

- Larven (bastaardrupsen) zijn er vanaf half april tot einde mei. Er kan dan best behandeld worden met een passend product.

O.a. bacteriepreparaten (BT) zouden bruikbaar zijn in de bestrijding.

- De volwassen pruimenbladwesp wordt aangetrokken door een witte kleur (Zinkwit). Witte lijmvallen (zinkwitlijmvallen) tijdens de bloei in de pruimenbomen hangen trekt de volwassen zaagwespen erg aan en ze kleven dan snel vast. Feromoondoppen en/of witte kruisvallen bestellen http://www.pcfruit.be/content/pcfruit/site/4759 en http://www.pcfruit.be/Feromonen/4785/pcfruit
 

Verzamel nauwkeurig de aangetaste vruchten en vernietig ze, zodat ze niet kunnen overwinteren.

Nuttige links:

- PCFruit - Gewasbeschermingsgids: belangrijkste ziekten en plagen in de fruitteelt en hun waarnemingen.

- Zie ook "Fruit ABC-snoeikalender" en "Pruimenzaagwesp doet jonge vruchtjes afvallen"
 
 

Voor meer teelt- en rasseninformatie: 

Zie Groente & Fruit Encyclopedie en http://twitter.com/gdekinderTerug naar index

Auteur: De Kinder G.