Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Steenfruit --> Nectarine, brignool, briool, gladde perzik (Prunus persica nucipersica)

Fruitbomen in de fruittuin: planten van bijzonder steenfruit
Nectarine in de fruittuin (Prunus persica nucipersica)

 

Planten van zoete kersen (Prunus avium)

Nectarines behoren tot de groep steenfruit. Nauw verwant zijn pruimen en perzik. Overzicht van diverse nectarinerassen - Prunus persica nucipersica. Nectarines of briolen zijn bijzonder lekker indien je ze vers van de boom kan plukken. Het is een mooie, sierlijke fruitboom. Door de vroege bloeitijd is de oogst is soms wisselvallig. De meeste perzikrassen zijn vatbaar voor de krulziekteschimmel. Het planten van nectarine/ briool in een warme, goed doorlatende fruittuin. Vermeerderen van nectarine door zaaien en enten/ oculeren. Minst ziektegevoelige nectarinesoorten. Snoeien van nectarinebomen kan vanaf mei tot augustus. Luchtig gesnoeide bomen zijn minder vatbaar voor de krulziekteschimmel. Prunus persica var. nucipersica - nectarine, briool

Overzicht 

Plantkundige kenmerken van de nectarine:

Naamgeving:

Prunus persica var. nucipersica (syn. P. persica var. laevis): Nectarine, Nectarijn,  (gladde-perzik, briool, brugnolen)
Familie: Rosaceae; Onderfamilie: Prunoidea (Steenfruit)

Etymologische betekenis van Prunus persica nucipersica:

Prunus: Oude Latijnse plantennaam met verwijzing naar de kersen en pruimen; pruimenboom. Alle steenfruitsoorten (kers, pruim, abrikoos, perzik) dragen als geslachtsnaam Prunus.
persica: betekent Perzisch; afkomstig uit PerziŽ (Iran). Men dacht dat de perzik afkomstig was uit Iran of PerziŽ. (Volgens andere bronnen zou de perzik echter uit China afkomstig zijn).
vulgare  (vulgaris): betekent algemeen; gewoon; veel voorkomend.
Nuciperisca: twee mogelijke betekenissen: 1) afgeleid van nudi (naakt); onbehaarde schil 2) van nuci (noot); een steen zo dik als een noot
Laevis: betekent glad of kaal; verwijzend naar de gladde of kale vruchtschil
Meer lezen over de afkomst en verklaring van Latijnse & Griekse plantennamen: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".

Prunus persica nucipersica - Nectarine, nectarijn, briool Nectarines zijn heel nauw verwant met perziken. Het zijn eigenlijk mutaties van perziken, dus niet-behaarde perzikvruchten of gladde perziken. 
Foutief wordt soms gedacht dat nectarine een kruising is van pruimen met perziken.

Rijpe nectarinevruchten bevatten veel provitamine A, vitamine B3, B5 en E.

Vermeerderen van nectarine of briolen:

Meestal worden nectarines veredeld op de pruimonderstammen 'St.JuliŽn A' en 'Brompton'. Ze kunnen ook geoculeerd/ geŽnt worden op perzik- en nectarinezaailingen. Zaailingen van nectarine en perzik zijn meestal sterkgroeiend en hebben een langere levensduur dan de gestekte pruimonderstammen.
Veredelen (oculeren/ enten) geeft de snelste resultaten en de typische eigenschappen blijven beter behouden. De zeer sterkgroeiende pruimonderstam 'Brompton' geeft een bloeiverlating, zodat er meer kans op een goede vruchtzetting is.
De onderstam Prunus domestica cerasifera (Zwarte myrobolaan) geeft een ongewenste bloeivervroeging en heeft tevens een minder lange levensduur dan de andere onderstammen.

Sterkgroeiende onderstammen zijn vooral voor halfstam en hoogstam geschikt en passen veelal minder goed in kleine tuinen.

Prunus persica nucipersica - Doorgesneden nectarine, nectarijn, briool

Jonge zaailing van nectarine, nectarijn, briool of brugnool
Soms kan het zaaien van briolen ook nakomelingen geven met lekkere vruchten. 

Werkwijze bij het zaaien van nectarine (of perzik):
Tracht de nectarinesteen zo snel mogelijk na het opeten van de vrucht in de grond te stoppen. Je kan verzamelde stenen tijdelijk in een bloempot met vochtige potgrond bewaren. Vanaf september kan je ze afzonderlijk of per twee in een bloempot uitzaaien. Als zaaidiepte neem je het dubbel van de steendikte.
Potten met gezaaide stenen bewaar je op een vorstvrije of licht verwarmde plaats. Laat de grond niet uitdrogen! In het vroege voorjaar kan je dan de kieming verwachten. Vanaf half mei kunnen deze zaailingen naar buiten.
Je kan nectarine- en perzikstenen ook rechtstreeks in volle grond uitzaaien. Dit uitzaaien kan in het najaar of in het vroege voorjaar gebeuren.


Planttips en de teelt van nectarine-vruchten.

Grond en standplaats:

- De pH is bijvoorkeur neutraal tot licht alkalisch (pH 6,5 tot 8). 

Bestuiving van nectarinebloemen:

Bloeiende tak van nectarine, nectarijn of briool (Prunus persica) Zelfbestuiving is mogelijk, maar kruisbestuiving kan een regelmatigere productie geven

 

Oogsten van nectarine:

Geplukte nectarine in doosje Nectarine en perzik mogen geoogst worden kort voor volledige rijpheid. Bij het narijpen worden ze nog zoeter. Toch hebben verse, eetrijp geplukte vruchten meestal een veel fijnere smaak dan vroegtijdig geplukte vruchten.

 

Snoeien van een nectarine-boom:

Snoeitijdstip: tussen mei en augustus.

Taphrina deformans, Exoascus d. Krulziekte bij nectarine of briool. Krulziekte bij perzikbomen. Luchtig gesnoeide bomen zijn ook minder vatbaar voor de gevreesde krulziekte. Deze schimmelziekte (Taphrina deformans) tast in het vroege voorjaar de ontluikende bladeren aan. Zowel perzikbomen als nectarinebomen kunnen aangetast worden.

Raskenmerken van nectarine/ briolen 

Er bestaan witvlezige en oranjevlezige nectarinerassen.

Gemakkelijk te verkrijgen nectarine-rassen:

 CV Vruchtkenmerk
'Early Blaze' Vroeg rijpend ras
'Early Sungrand' Witvlezig, losse steen, middentijds rijp
ĎPrťcoce Riversí (syn. Early Rivers), Middentijds rijpend
'Galopin' Laat rijpend ras
'Lord Napier' Wit vruchtvlees; half vroeg ras
'Madame Blanchet' Dik en bolrond. Roomkleurig vruchtvlees.
'Nectared Geelvlezig, aromatisch. Middentijds rijpend.

-

Moeilijk te verkrijgen nectarine (briool)-rassen:

 CV Vruchtkenmerk
'Arctic Queen' ģ  Witvlezig, losse steen
   
   

Tijdelijk aanbod van eenjarige vertakte (veredelde) nectarinebomen. (Momenteel 150 cm hoog). Prijs: 2, 50 Euro .
Meer info: Tel. 0485/ 32 62 59 (Omgeving Gent, Oost-Vlaanderen). Geven in 2010 al vruchten.

Nectarine, brugnons, die Nektarine(n)
Overzicht nectarine-rassen volgens rijpheid:

Geelvlezige rassen=  ____ en witvlezige rassen=  ____

Rassenoverzicht nectarine of briolen

 Voor meer informatie: zie tuinboek "Groente & Fruit Encyclopedie"

plaatje index

Veel fruitplezier!

Laatste aanpassing: 21/11/13            G. De Kinder

 

Bronnen - Literatuur - foto's  
Fruitindex bij plantennomenclatuur
Boomkwekerij Schreiber

Vers geplukte perzik en nectarine smaakt heerlijk!

"Fruit ABC - Snoeikalender"

 

 
Vragen of suggesties? http://twitter.com/gdekinder