Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Steenfruit info overzicht

Klik in de menu links een onderwerp aan.

Fruitbomen (steenfruitbomen) planten.

Steenfruit is de verzamelnaam van alle vruchten waarvan het zaad in een hard omhulsel zit: de steen. Voorbeelden van steenfruit zijn pruimen en kersen.
De Prunussoorten behoren allen tot de familie Rosaceae. Ze worden tot de groep "Steenfruit" gerekend. Ze zijn zeer winterhard en geven enkele jaren na het planten reeds een eerste oogst.
Bijna alle steenfruitsoorten worden normaal geŽnt op zwakgroeiende onderstammen. Enkel perzikbomen worden soms ook met goed resultaat gezaaid. Zie "Perzikbomen & nectarine vermeerderen door zaaien en oculeren". Krulziekte op de bladeren van perzik- en nectarinebomen is het belangrijkste probleem. Vooral de witvlezige perzikrassen zijn minder vatbaar voor de krulziekteschimmel.

De meeste soorten vragen kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend ras. Enkele steenfruitsoorten zijn zelfbestuivend en kunnen alleen geplant worden in de tuin. Zelfbestuivers zijn zure kersen, perzik, abrikoos en amandel. Bij zoete kersen is de bestuiving zeer belangrijk. Kersen snoeien kan vanaf half april tot half september gebeuren.
Door de vroege bloei is schade door lentenachtvorst mogelijk zodat er geen oogst is.

De grond mag niet te nat zijn, want dan is er meer gevaar op schimmelziekten en afsterven van de bomen.

Sommige soorten zijn gevoelig voor beurtjaren en moeten daarom tijdig gedund worden. Zie artikel dunnen van pruimen

Steenfruit mag NIET in de winter gesnoeid worden, maar wel vanaf half april tot half september. De beste snoeitijd is na de oogst (augustus). Bekijk hiervoor de "Fruit ABC - Snoeikalender"

Uitbuigen is dikwijls beter dan snoeien! Meer pruimen-snoei-informatie en het snoeien van perzikbomen .

De gemakkelijkste en meestal goed vruchtbare steenfruitsoorten zijn pruimenbomen. De meeste rassen zijn kruisbestuivers en vragen een ander ras in de omgeving voor de bestuiving. Er zijn ook enkele zelfbestuivers zoals 'Reine Victoria', 'Sanctus Hubertus', 'Mirabel' Bellamira-mirabelpruimen en 'Altesse Simple' (kwetspruimen). De geplukte vruchten zijn bijzonder geschikt voor verse consumptie, invriezen en voor verwerking tot jam/ confituur. Ook opleggen op alcohol is mogelijk. De oogstperiode (juli, augustus, september) is erg afhankelijk van het ras en de grondsoort.
Zie pruimenrassenlijst en bestuivingstabel.
De meeste steenfruitbomen worden vermeerderd door enten en oculeren maar stekken is soms ook mogelijk. Zie vermeerdering van steenfruitsoorten.

 Prunus domestica - pruimenboom: uitbuigen van vruchttakken (winterbeeld)

Uitbuigen bij fruitbomen geeft een betere boomvorm, een vroegere productie en minder snoei.

Prunus domestica 'Opal'. Zelfbestuivende, zeer productieve pruimenboom. Rijp in juli.

Tip!
Verklarend plantenwoordenboek: ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen.
 

Stel uw fruitvragen, lees tips in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC" en http://twitter.com/gdekinder

--

 

Zoeken op deze site:

Aangepast zoeken