Houtwal.be --> Fruitencyclopedie --> Steenfruit --> Pruimen en kwetspruimen: vruchtdunning (Prunus domestica)


Auteur: 
Guy De Kinder: www.houtwal.be

Fruit in de tuin: onderhoud

Fruit in de fruittuin: dunnen van pruimen

Vruchtdunnen is bij sommige pruimenrassen een jaarlijks terugkerend en vermoeiend werk. Sommige pruimenrassen zijn bijzonder vruchtbaar en moeten tijdig worden gedund. Dunnen is noodzakelijk om een goede kwaliteit te bekomen, takbreuk te voorkomen en om beurtjaren te voorkomen. Verzamel de uitgedunde, aangetaste vruchten en vernietig ze, door ze in een diepe put te begraven.

Naamgeving bij pruimen: 

Wetenschappelijke naam: Prunus domestica.
Prunus
is een oude Latijnse plantennaam met verwijzing naar de kersen en pruimen; pruimenboom. Alle steenfruitsoorten dragen als geslachtsnaam Prunus.
De soortaanduiding domestica betekent huiselijk, (inheems, gecultiveerd) (Lat.: domus = huis)
Familie: Rosaceae - Rozenfamilie
Onderfamilie: Prunoideae - steenfruit

Cultuurvariëteiten: o.a. 'Victoria', 'Sanctus Hubertus', 'Opal' en 'Altesse Simple'.

Voordelen van pruimen te dunnen:

- Betere kwaliteit. De overblijvende vruchten groeien beter uit en worden smakelijker. Bij o.a. 'Victoria' (syn. 'Queen Victoria, 'Reine Victoria') zijn de niet gedunde vruchten klein, flauw en smakeloos, terwijl de uitgedunde vruchten lekker zijn.

- Tijdig dunnen voorkomt dat in draagjaren takken uitscheuren onder het gewicht van de vruchten. Via deze wonden kunnen schimmels zoals de loodglansziekte infecteren en later de boom doen afsterven.

- Tijdig dunnen voorkomt bij sommige rassen de kans op beurtjaren. Een beurtjaar is het tegengestelde van een draagjaar. In een draagjaar draagt te boom veel vruchten. In een beurtjaar zijn er weinig of geen vruchten.

- Bij het dunnen kunnen kleine, beschadigde en misvormde vruchten verwijderd worden zodat de pluk vlotter kan verlopen. Vruchten aangetast door insecten (fruitmot, pruimenzaagwesp of steenrups, ...) kunnen beter verzameld worden en vernietigd worden, zodat verdere uitbreiding voorkomen wordt. Vernietiging van aangetaste vruchten is mogelijk door de aangetaste vruchten enkele dagen in water te zetten of door ze in een diepe put te begraven.

- Goed gedunde bomen kunnen vroeger geplukt worden.

Prunus domestica - pruimenboom

Tijdstip om pruimenbomen te dunnen:

- Vroeg dunnen (mei - juni) geeft de beste resultaten.

- Vruchthoutsnoei einde april of begin september is voor sommige rassen een mogelijkheid. Opletten met de wintersnoei want sommige rassen (o.a. 'Victoria') is bij snoei heel vatbaar voor de loodglansschimmel. Wintersnoei verhoogt de infectiekans op de loodglansschimmel en de boom sterft later af.

Zie ook "Fruit ABC - Snoeikalender".

Waarmee pruimenbomen dunnen?

Langstelige rassen kunnen met de vingers gedund worden. Kortstelige rassen kunnen met een dunschaartje of met een smalle snoeischaar uitgedund worden. De vruchtsteel van de te verwijderen vruchten wordt doorgeknipt met de dunschaar.
Afhangende takken kunnen ook met een gewone snoeischaar terug gesnoeid worden.

Hoeveel pruimen dunnen?

Laat per 20 cm tak ongeveer 2-3 vruchten staan en reken op ongeveer 25 gezonde bladeren per vrucht. Hou ook rekening met het ras; bij grootvruchtige rassen zoals 'Reine Claude d'Oullins', 'Belle de Louvain' en 'Monarch' zult u meer vruchten moeten verwijderen om ze goed te laten uitgroeien. Kleinvruchtige rassen zijn o.a. 'Reine-Claude Crottée', 'Mirabelle de Metz' en 'Mirabelle de Nancy'.

Andere oorzaken van te kleine pruimenvruchten:

- Een te zwakke groei geeft ook kleine vruchten. De grond mag niet te arm zijn aan voedingsstoffen. In het vroege voorjaar kan bijmesten om de groei te bevorderen met organische meststoffen nuttig zijn.

- Pruimenbomen verdragen geen te natte grond. De boomgroei verzwakt dan ook.

- De scheutlengte bij je pruimelaar zou jaarlijks toch minstens 20 cm moeten bedragen.

- Bij een te zwakke groei worden de bomen meer vatbaar voor aantastingen van de ongelijke houtkever. Deze maakt gangen in de stam, waardoor de bomen langzaam afsterven.

- Zelfbestuivende rassen zijn meestal zeer vruchtbaar en moeten zeker jaarlijks gedund worden. Meer informatie over bestuiving:  

Prunus domestica (pruimenboom): bloemen en pruimenvruchten

Meer teeltinfo op deze site en vooral in de "Groente & Fruit Encyclopedie"   en http://twitter.com/gdekinder

 

Bronnen:

Noordelijke Pomologische vereniging en "Vroeg dunnen van pruimen voorkomt beurtjaren."

 
Copyright 1999, Guy De Kinder, all rights reserved. www.houtwal.be