Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Vermeerderen fruitsoorten  -> Stekken: Overzicht winter-, zomer- en wortelstekken


Klik in de fruitmenu links een fruitonderwerp aan.
Linkermenu onzichtbaar? Klik hier om te herladen!

Overzicht fruitvermeerdering door stekken:

Het vermeerderen van planten en fruitsoorten door middel van stekken heeft als voordeel dat alle eigenschappen van de moederplant behouden blijven. Bij het zaaien van die planten gaan die typische kenmerken dikwijls verloren.
Stekken is een methode van vegetatief of ongeslachtelijk vermeerderen.
Andere methoden van ongeslachtelijk vermeerderen zijn: enten, oculeren, scheuren en afleggen.

Sommige fruitboomonderstammen worden vermeerderd door winterstekken om later geŽnt te worden met een bepaalde fruitcultivar.

Voor vele houtige kleinfruitsoorten (aalbessen, druiven, vlier, vijg en moerbei) en sierheesters is stekken de gemakkelijkste en snelste vermeerderingsmethode. Niet alle planten zijn gemakkelijk te stekken. Soms moet men speciale stekken nemen of op een heel vroeg tijdstip de stekken nemen.

Niet alle fruitplanten worden op dezelfde tijd gestekt. Afhankelijk van de plantensoort & fruitsoort en het weer kan de stektijd of snoeitijd erg verschillen. Zie stekkalender en "Fruit ABC snoeikalender"

 Planten vermeerderen door stekken. Ongeslachtelijke plantenvermeerdering.

Tip!

Onderstammen vermeerderen door afleggen, stekken en zaaien.
Verklarend plantenwoordenboek: ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische plantennamen.

Stel uw fruitvragen, lees tips in de fruitblog "Inheems- en uitheemsfruit - FruitABC" en
http://twitter.com/gdekinder

--

Zoeken op deze site:

Aangepast zoeken