Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Vermeerderen fruitsoorten  -> Overzicht veredelen -> Verbeterde plakgriffel of Engelse griffel


Fruit in de tuin: plantenvermeerdering door enten en griffelen

Planten vermeerderen: Enten of griffelen d.m.v. verbeterde plakgriffel/ Engelse plakgriffel.

 Auteur : Guy de Kinder - www.houtwal.be

Overzicht 

Een moeilijke en soms gevaarlijke entmethode is de verbeterde- of Engelse plakgriffel. De lukking met deze methode is meestal zeer goed. De wonden groeien bij deze methode van planten vermeerderen snel en heel goed toe. Deze entwijze is toe te passen als handveredeling en op vaststaande onderstammen.

Synoniemen van de Engelse griffel? 

Verbeterde plakenting, verbeterde plakgriffel, Engelse griffel, Engelse plakgriffel, Engelse griffel.
Engels: whip grafting, splice grafting, tongue grafting

Gebruik van deze entmethode:

Als handveredeling van januari tot einde maart. Handveredelingen worden bij slecht weer binnen in een werkruimte toegepast.

Deze entmethode kan ook in het voorjaar (maart-april), bij goed weer, op vaststaande onderstammen en op jonge fruitbomen toegepast worden.

Schuin aansnijden van de onderstam

Net zoals bij de gewone plakgriffel worden de onderstammen schuin aangesneden. Vervolgens wordt er een bijkomende kleine insnijding (inkeping) gemaakt in het eerste snijvlak. Men begint die inkeping op ongeveer 1/3 van de hoogste punt te snijden. Bij vaststaande onderstammen kan je dit makkelijk doen door het mes min of meer verticaal naar beneden te duwen.

 

Planten vegetatief vermeerderen d.m.v. Engelse griffel of verbeterde plakenting. Techniek bij aansnijden van ent en onderstam.

 

In elkaar schuiven en vastbinden van de enting.

Schuin aansnijden van de ent en het maken van een verbetering:

Net zoals de onderstam wordt deze ent ook schuin aangesneden. Vervolgens legt men de ent met het snijvlak omhoog op de wijsvinger en snijdt er een bijkomende inkeping in. Tijdens het snijden van die inkeping let je goed op dat je niet uitschuift met het entmes, omwille van de gevaren op kwetsuren. De inkeping wordt meestal op ongeveer 1/3 van de punt gemaakt en moet 1-2 cm diep zijn.

In elkaar schuiven van de aangesneden ent en onderstam:

Men schuift ent en onderstam zo in elkaar dat de cambiumlagen minstens aan één kant raken. De inkepingen van ent en onderstam worden in elkaar geschoven en houden alles goed bij elkaar.

Sommige personen controleren waar de schuine vlakken elkaar niet goed raken en snijden het overtollige uiteinde weg.

Vastbinden van deze enting:

Net zoals bij de gewone plakgriffel bindt men het geheel stevig vast en wordt entwas gebruikt waar nodig.

Voordelen van de Engelse griffel?

De verbeterde plakgriffel is de beste griffelmethode. Indien voldoende ervaring, geeft deze werkwijze de meeste kans op aan elkaar groeien. De wonden van ent en onderstam groeien het beste en snelste toe.

Nadelen van deze entmethode:

Op te dikke onderstammen soms moeilijk toe te passen.
Veel ervaring en handigheid is vereist bij deze werkwijze.
Bij onvoldoende aandacht of handigheid zijn kwetsuren mogelijk. 

Uitzicht goed gesneden verbeterde plakenting:

Snijden van onderstam en ent bij de Engelse plakgriffel of verbeterde plakgriffel. Enten van dunne onderstammen. Planten vermeerderen.

Een recht, proper en glad snijvlak van 3-4 (5) cm lang. 

In het schuine snijvlak is een kleine inkeping/ snede gemaakt van ca één mesbreedte.

Na het in elkaar schuiven passen ent en onderstam goed in elkaar en kan je weinig of geen licht zien tussen de snijvlakken. (Zie tekening links)

 

Planten vermeerderen. Vitis vinifera: stenten d.m.v. Engelse plakgriffel of verbeterde plakenting. Verbeterde plakgriffel op stekken van druiven (Stekenten/ stenten)

A = ent, B= onderstam, C= snijvlak, D = weggesneden oog nabij snijvlak, E= in elkaar geschoven ent en onderstam.

plaatje index


Veel fruitplezier!

 

De Kinder G.  Laatste aanpassing: 22/11/13