Houtwal.be --> Fruit ABC-encyclopedie --> Vermeerderen fruitsoorten  -> Overzicht veredelen -> Onderhoud entelingen


Fruit in de fruittuin: plantenvermeerdering door enten en griffelen

Planten vermeerderen door te enten: onderhoud entelingen (geŽnte onderstammen).

 Auteur : Guy de Kinder - www.houtwal.be

Overzicht 

Onderhoud van enten en entelingen. Handveredelingen in maart-april uitplanten in volle grond. Wildopslag uitdunnen en verwijderen. Entwas en bindmateriaal controleren. Steunmateriaal om rechte bomen te bekomen. Onderstammen die eerder geŽnt zijn of entelingen moet men regelmatig controleren en bijwerken. Wildopslag regelmatig uitdunnen en verwijderen. Entwasafdichting en bindmateriaal controleren. Voorzie tijdig steunmateriaal om rechte bomen te bekomen.

Handveredelingen tijdelijk inlegeren na het enten:

De handveredelingen/ tafelentingen werden na het enten tijdelijk op een beschutte plaats ingelegerd. Hiermee voorkomt men het uitdrogen van de onderstammen. 

Uitplanten van de entelingen in het voorjaar:

Het definitief uitplanten van de entelingen gebeurt liefst voor de maand april, afhankelijk van het weer en de toestand van de grond. Vroeg uitplanten geeft meestal de beste groei aan de entelingen. Een nadeel van vroeg uitplanten is dat de entwas door de vorst kan barsten. Men moet dan opnieuw insmeren met entwas.
Bij voorkeur zal men de entelingen ruim uitplanten, om een vlakke takvertakking te krijgen. (Minimaal 40 cm afstand in de rij) 

Nazorgen aan de uitgeplante entelingen:

Lentegriffels beschutten:

Bescherming van lentegriffels tegen uitdroging met een papieren zakje. Bij sommige steenfruitsoorten (o.a. kersen, pruimen, perzik) moet men soms de lentegriffels beschutten tegen het uitdrogen. Men kan dit doen met bijvoorbeeld een papieren zak of met een zakje van groeidoek (agryldoek).

Griffelscheuten steunen

Steunen van jonge griffelscheuten tegen het uitbreken. Eventueel de griffelscheuten steunen, zodat ze mooi verticaal groeien en niet kunnen afbreken bij sterke wind.

Scheutdunnen

Planten vermeerderen: Overtollige (wilde) scheuten wegbreken bij geŽnte onderstam. Regelmatig zal men, tot 5-10 cm onder de ent, al de scheutjes van de onderstam wegnemen. Hogerstaande scheuten zal men uitdunnen en innijpen op ca 15 cm. Men laat deze scheuten tijdelijk staan als saptrekker voor de ent. 


In augustus zal men de onderstam volledig zuiver snoeien, door alle wilde scheuten te verwijderen.

Mislukte entingen opnieuw enten of oculeren:

Bijsnijden van dubbele spleetgriffel voor vlotte genezing. Indien een enting mislukt is, kan men bovenaan de onderstam ťťn rechtopgroeiende scheut bewaren en mooi verticaal vastbinden. Op deze scheut kan men oculeren in de maand augustus.

Meerdere griffels gelukt:

Overtollige griffelscheuten innijpen. Indien men de dubbele spleetenting gebruikt heeft, kunnen er meerdere griffels uitgroeien. Men zal dan de rechtste en grootste scheut bewaren en vrij laten ontwikkelen. De overige scheuten zal men tijdig in mei innijpen. Hierdoor heeft de overblijvende scheut minder concurrentie en kan hij beter uitgroeien.

Indien er slechts ťťn ent van een dubbele spleetenting gelukt is, dan kan men de onderstam bovenaan schuin afknippen, om de wonde beter te laten toegroeien.

Insnoerende bindsels losmaken:

Insnoerend bindmateriaal. Bindsels die insnoeren zal men losmaken en eventueel opnieuw toebinden en insmeren met entwas. Bij gebruik van papierplakband als bindmateriaal is er geen insnoering mogelijk.

Entwasbedekking:

Entwas op de enttop en aan de bovenkant van de papierplakband. Zichtbare en niet-genezen entwonden zal men opnieuw insmeren met entwas.
Vooral bij gebruik van de spleetgriffel moet men de kliefwonde in de onderstam regelmatig toesmeren.
Bij entingen in openlucht moet men na een sterke regenval ook opnieuw insmeren met entwas.

 

plaatje index


De Kinder G.  Laatste aanpassing: 22/11/13