Houtwal.be -->  -- Fruit ABC -- Tuin- en plantenlinks -- Index tuintaal, tuinbouwtaal  -->   Tuintaal: ch...


Tuintaal - tuinbouwtaal

"Ch-Ci"
Naar tuinjargonindex

chamaefyt, champignonmest, champost, chelaat, chemische gewasbescherming, chemisch herbicide, chemische bestrijding, chemische meststof, chemische onkruidbestrijding, chimaere, chipbudding, chlorofyl, chlorose, chromosomen, chrysantengaas, cicaden, cichorei, ciderappelen, cirkelmaaier, citrusfruit

Chamaefyt 

chamaefiet, chamaephyt Een plant die knoppen draagt lager dan 25 (50) cm. Hierdoor kunnen dit soort planten in de winter door sneeuw worden beschermd. O.a. laagblijvende Vaccinium-soorten.

Champignonmest

  Een organische meststof welke veel kalk bevat. Een restproduct van de champignonteelt dat soms veel zouten bevat. 

Champost

  Een mengeling van champignonmest en compost.

Chelaat

  Een organische verbinding die bijv. ijzer (Fe) of mangaan (Mn) bevat en alleen vrijkomt in een basische grond. Chelaten worden niet vastgelegd en zijn gemakkelijk opneembaar door de plant.

Chemische gewasbescherming

Scheikundige pesticiden Scheikundige producten voor de bescherming van gewassen. Men kan deze indelen in herbiciden, fungiciden, insecticiden en nematiciden.

Chemisch herbicide 

Scheikundig herbicide Het geformuleerde fabriekmatige product waarin één of meer als herbicide werkzame stoffen verwerkt zijn.

Chemische bestrijding

Scheikundige bestrijding Scheikundige producten om schimmels en plagen te bestrijden. Worden in de geïntegreerde bestrijding ingezet ter correctie.

Chemische meststof 

kunstmeststof  Het zijn meestal snel oplosbare zouten die door contact met het bodemvocht volledig en in één keer oplossen. Er bestaan ook traagwerkende scheikundige meststoffen.

Chemische onkruidbestrijding

  Met giftige stoffen (herbiciden) onkruid dood maken. Zie ook bij chemisch herbicide.

Chimaere

  Een entbastaard; een plant, waarin weefsel van 2 verschillende soorten verenigd zijn.

Chipbudding

Oogenten Een veredelingsmethode (entwijze), waarbij men slechts 1 knop (oog) gebruikt. Meer info: zie Fruit ABC Zie ook artikel "Oogenten of chipbudden"

Chlorofyl 

  De groene kleurstof van planten die ze in staat stelt koolhydraten op te bouwen uit koolzuur en water door zonne-energie te gebruiken,

Chlorose

Geelzucht, bladverkleuring Het ontbreken van de normale groene kleur van bladeren en andere plantendelen. Een gele bladverkleuring ontstaat meestal door een tekort aan één van de sporenelementen (Mg, Mn, Fe, ...). Een rode bladverkleuring kan ontstaan door koude (anthocyaan) en door fosforgebrek. Nuttige weblink: bladchlorose en bladverbranding bij blauwe (bos)bessen

Chromosomen

kernlissen  Zeer kleine lichaampjes, ook wel kernlissen genoemd, in de kern van plantencellen. 

Chrysantengaas

Chrysanthemumgaas.  Materiaal met grote gaten voor het ondersteunen van snijchrysanten. (Chrysanthemum indicum)

Cicaden

  Een verzameling van insecten die zich voeden met plantensappen. Ze kunnen zoveel wegzuigen dat het bladgroen geheel verdwijnt. Cicaden kunnen bij prei schade aanbrengen zodat er witte stipjes ontstaan op de bladeren.

Cichorei

  Vroeger werden de wortels van deze plant gebrand en gebruikt als koffie. Deze plant is zeer nauw verwant aan witloof. Nu gebruikt voor bijzondere suikerproducten uit te halen.

Ciderappelen

  Saprijke gezond groeiende appelrassen, alleen geschikt voor verwerking tot een appelwijn met een laag alcoholgehalte.

Cirkelmaaier

  Een maaimachine met ronde messen. (Horizontaal draaiende messen)

Citrusfruit

  De citrusvruchten ontwikkelen zich uit een bovenstandig vruchtbeginsel. (Hesperidium). Zie ook wilde citroen/ citrus- Poncirus trifoliata

Naar overzicht van tuinjargon

 

Bronnen:

http://www.apsnet.org/

http://www.gardensafari.net/dutch/wantsen.htm

http://www.parkfruitfarm.co.uk/ 

Plantennomenclatuur
 

Naar tuinjargonindex