Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal(tuinbouwjargon):

"Ee - ef"
Verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren en tuinbouw: een steek diep, eenassige trekker, eenhuizige planten, eenjarige perkplanten, eenjarige twijg, eenjarige veredeling, eenjarige vertakte boom, eenmaal bloemend, eenmalig fust, eenslachtige bloemen, eenvoudig bloemigen, eenzaadlobbigen en eesten.

plaatje index

Term Synoniem Verklaring

Eén steek diep

Een spade diep
Het spitten tot op een diepte van een spade (20-25 cm). Meestal toegepast om de grond zaai- of plantklaar te maken. 

Eenassige trekker 

motoculteur, tweewielige trekker
Een kleine trekker op 2 wielen die vooral in de tuinaanleg wordt gebruikt. Bijv. met maaibalk voorop of met grondfrees erachter. Soms ook motoculteur of tweewielige trekker genoemd.

Eenhuizige planten 

Een plant die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen draagt. (Bijvoorbeeld Corylus en Juglans). Zie notenrubriek

Eenjarige 

Een plant die zijn levenscyclus van zaad tot zaad voltooit in de loop van één seizoen; een plant die binnen 1 jaar groeit, bloeit, zaad vormt en afsterft. Ook therofyt genoemd. Men onderscheidt inheemse eenjarigen en uitheemse eenjarigen.

Eenjarige perkplanten, eenjarig perkgoed. 

Eenjarig perkgoed
Eenjarige, kruidachtige sierplanten die omwille van hun sierwaarde in perken, borders en bloembakken worden geplant. De meeste eenjarige perkplanten worden tussen januari en april gezaaid. Een aantal kunnen ook in het najaar gestekt worden. Hun planttijdstip is meestal vanaf 10 mei. Ze bloeien alleen tijdens de zomermaanden. 

Eenjarige twijg 

Scheuten die gedurende het voorbije seizoen uit de knoppen gegroeid zijn. Na de bladval zijn het geen scheuten meer maar twijgen. Zie ook eenvoudige snoei van appelbomen.

Eenjarige veredeling 

Eenjarige enteling Een geënte boom van slechts één jaar oud.  (Zie weblinks Fruitvermeerdering)

Eenjarige vertakte boom 

Eenjarige geveerde boom Bomen met vertakkingen of twijgen ontstaan gedurende het eerste jaar in de kwekerij. (Afbeelding van een eenjarige vertakte boom)

Eenmaalbloeiend 

Een plant (bijv. een roos) die een hoofdbloei heeft en daarna de rest van het seizoen uitgebloeid is.

Eenmalig fust 

Een verpakking die je maar één keer gebruikt en daarna weggooit.

Eenslachtige bloemen 

Eenslachtigheid. Een bloem die slechts een geslacht heeft, dus hetzij mannelijk, hetzij vrouwelijk, noemt men eenslachtig. O.a. bij Corylus en Juglans. Zie notengroep.

Eenvoudig bloemigen 

Apetalae
Bij deze groep van de tweezaadlobbigen is de bloem zeer eenvoudig. Men heeft dikwijls eenslachtige bloemen. O.a. Corylus, Juglans.

Eenzaadlobbigen 

Monocotylen
Een groep van bloeiende planten die gekenmerkt wordt door het bezit van slechts één zaadlob in ieder rijp zaad. (Soms ook Liliatae genoemd) O.a. grassen, graangewassen, bamboe, mais en prei.

Eesten (van zaden) 

Het kunstmatig drogen van zaden met warme lucht. Schimmelaantasting wordt hiermee voorkomen.

Naar overzicht van tuinjargon