Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal (tuinbouwjargon):

"En"

Verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren en tuinbouw: endomycorrhiza, energieplanten, engelse griffel, engerlingen, enkele bloem, enkelbloemig, enkelvoudig afleggen, enkelvoudig blad, enkelvoudige meststof,†ent, entaarde, entbastaard, entbeworteling, enteling, enten met opwas, enten, enthoogte, entknobbel, entomologie, entpen, entplaats, enttang, entwas, enzyme

plaatje index

Term

Synoniem Verklaring

Encyclopedie, groente- & fruitencyclopedie

Groente- en fruit Encyclopedie, planten encyclopedie, fruitboek Een gespecialiseerde, gestructuureerde verzameling van theoretische en praktische nuttige kennis, met aanvullingen zoals foto's en tekeningen. Voor meer info zie Fruit ABC en groente- en fruitencyclopedie.

Endomycorrhiza

  Een schimmel waarvan de schimmeldraden tot binnen in de wortels van andere planten doordringen.

Energieplanten

Oliehoudende planten Land- of bosbouwkundige aanplantingen voor de energiewinning. Men kan olie winnen uit de zaden van rapen en zonnebloemen. 

Engelse griffel

Verbeterde plakgriffel. Een methode van enten, waarbij ent en onderstam schuin worden aangesneden. Later wordt er bij beiden een kleine verbetering aangebracht. Zie weblinks vermeerdering en fruit vermeerderen

Engerlingen

Dit zijn de larven van diverse kevers (Larve van de rozenkever, meikever, junikever)

Enkele bloem

Een bloem met het normale aantal kroonblaadjes.

Enkelbloemig

Een bloem met slechts ťťn rij bloemblaadjes.

Enkelvoudig afleggen

Marcotteermethode, waarbij men de takken slechts op ťťn plaats laat bewortelen. Vooral voor struikvormige planten zoals o.a. Vaccinium corymbosum en Corylus avellana. Zie fruit vermeerderen

enkelvoudig blad

Een blad waarvan de bladschijf uit 1 stuk bestaat.

Enkelvoudige meststof.

Een kunstmeststof waar slechts ťťn voedingsstof in zit. (vb. Ammoniaknitaat bevat enkel stikstof)

Ent, Griffel

Edelrijs, entrijs Een stengeldeel met een of meer knoppen (soms alleen met een knop met wat bast/schors) van een plant, dat bevestigd wordt op een andere plant (onderstam). Zie fruit vermeerderen en enthout verzamelen en bewaren .

Entaarde

Mycorrhiza-aarde Aarde welke goedaardige schimmels bevat. Deze schimmels leven in symbiose met een aantal plantensoorten. Ook soms mycorrhiza genoemd.

Entbastaard, Entchimaer

Een geŽnte plant met versmolten eigenschappen van de onderstam en van het geŽnte ras. Bijvoorbeeld +Laburnocytisus adamii. Zie ook "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen"

Entbeworteling

Het "vrij komen" van een geŽnte boom. Er komen wortels aan de entplaats. Meestal ongewenst omdat de groei dan toeneemt en de vruchtbaarheid vermindert. Tracht bij het planten van fruitbomen de entplaats  minstens 10 cm boven de grondoppervlakte te houden.

Enteling

Een pas geŽnte onderstam. Een boom vermeerderd door enten of griffelen (Onderstam + ent). Zie fruit vermeerderen

Enten met opwas

De kop van de onderstam blijft tijdelijk behouden, tot na het vergroeien van de ent. Zie fruit vermeerderen

Enten, Griffelen

Het verenigen van delen van twee verschillende planten, waardoor een nieuwe plant wordt gevormd. Meestal zijn ent (A) en onderstam (B) van dezelfde soort/ geslacht. Voor meer info zie planten vermeerderen door veredelen, enten & oculeren en fruitboek

Enten (mycorrhiza)

BacteriŽn of schimmels in de grond brengen, die van belang zijn voor de gewasgroei.

Enthoogte, Griffelhoogte

De hoogte waarop men de enten plaatst op de onderstam. Hoogstam (1) is op ca 2 m geŽnt, halfstam (2) op ca 1,50 m en laagstam (3) is op ca 15 cm geŽnt. Een uitzondering zijn walnoten/okkernoten (Juglans regia) die op de wortelhals geŽnt worden.

Entknobbel

(Paardeknie) De entplaats is wat verdikt en wordt daardoor duidelijk zichtbaar. (Zie bij pijl op afbeelding van "enthoogte")

Entomologie, insectenleer

Entumon = ingesneden of gekorven; Entomologie = insectenleer

Entpen

oculatiegeleider Deze dient om de oculatie of ent mooi verticaal te laten groeien. De pin wordt tegen de veredelde onderstam geplaatst zodat de jonge oculatiescheut mooi verticaal kan groeien.

Entplaats

De plaats waar griffel en onderstam met elkaar verbonden zijn. In enkele gevallen ent men op de wortelhals, maar meestal zal men minstens 10 cm van de wortelhals blijven. De entplaats is later herkenbaar aan een opvallende stamverdikking. ("paardenknie")

Enttang, Topgrafter

Toestel gebruikt voor machinale entingen. Zie fruit vermeerderen

Entwas, entpasta

Een product, gebruikt bij het enten (of bij wondbehandeling), om de wonden dicht te maken. Alle wonden bij de onderstam worden ingesmeerd, alsook de top van de ent.

Enzym, biokatalysator

Het is een proteÔneachtige katalysator geproduceerd door levende organismen, en inwerkend op een of meerdere substraten.

Naar overzicht van tuinjargon