Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal (tuinbouwjargon):

"Es - Ex"

Verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren en tuinbouw: essen, etherische olie, ethyleen, ethyleenschade, etiket, etiketteren, etioleren, eutrofiering, evergreen, exoot, exotische planten, extensief groencomplex

plaatje index

Term Synoniem Verklaring

Essen

Hout van een Fraxinus  (essenboom). Het hout van de essenboom werd vroeger gebruikt voor gereedschapsstelen.

Etherische olie

Aromatische olie, geurstoffen Een zeer vluchtige olie die zich bevindt in de kleine holtes van bladeren of bloemen. Soms worden ze vermengd met hars in druppelvorm afgescheiden.

Ethyleen, Ethyleenschade

Een gas dat langzaam vrij komt als planten verouderen. Schade van een rijpingsgas. Hierdoor lopen de ogen/ knoppen niet meer uit. Ethyleen wordt ook gebruikt om tropische vruchten (o.a. bananen) snel te doen rijpen, kort voor de consumptie. Kiwi's zijn bijzonder gevoelig voor ethyleen. Zie kiwi informatie

Etiket

Een naamkaartje (vb. sleufetiket, kleefetiket) met een naam. Op een confituurpot of fles wijn zit ook een etiket. Aan bomen en heesters gebruikt men meestal sleufetiketten. Na het planten kan je de etiketten beter verwijderen, om te voorkomen dat ze gaan insnoeren.

Etiketteren

Planten voorzien van een etiket of naamkaartje. Kwaliteitsplanten zijn steeds voorzien van een etiket waarop de plantensoort en cv vermeld staan.

etioleren

Het wit blijven van die delen van de plant die steeds afgesloten zijn van het licht. Ook een abnormale groei bij lichtgebrek. Bijv. Aspargus (Asperges).
etymologie   Etymologie is de wetenschap die de herkomst van woorden bestudeert. Het woord Daucus is bijvoorbeeld van het Latijnse afkomstig en betekent wortel of peen. Meer info over de etymologische betekenis van plantennamen

Eutrofiëring

De verrijking van water met plantenvoedingsstoffen. Vooral verrijking met stikstof (N) en fosfor (P), maar ook met andere elementen.

Evergreen

Wintergroen Een bladhoudende of groenblijvende plant. Ilex aquifolium en Taxus baccata zijn groenblijvende planten.

Exoot, Exotische planten

Niet-inheemse, hier ingevoerde boom of struik. Zie exotische fruitsoorten kaki en persimoen (Diospyros)

Extensief groencomplex

Groenvelden die één tot driemaal per jaar gemaaid worden, maar die niet bemest of met gewasbeschermingsproducten bespoten worden.

Naar overzicht van tuinjargon