Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal (tuinbouwjargon):

"Fe"

Verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren en tuinbouw: Fe, fenologie, fenotype, feromoon, fertiel, fertigatie, film-coating (zaden), flestuin, flodderplastiek, floŽem en flora.


plaatje index

Fe

ijzer, (Sporenelement) Een voedingsstof die de planten in kleine hoeveelheden nodig hebben. Peterselie (Petroselinium crispum) is rijk aan ijzer. Zie plantenlijst groenten en kruiden en lijst van vergeten of historische groenten.

Fenologie, Ontwikkelingsleer

Het is de leer van de periodiciteit in de ontwikkeling van planten en dieren; bijv. de ontwikkeling van rustende winterknoppen tot open bloesems.

Fenotype, (Phenotype)

Verzameling van bij een individu waarneembare kenmerken, tot stand gekomen door een gezamenlijke wisselwerking van genen en milieufactoren.

Feromoon

Een chemische stof die door dieren worden uitgescheiden om signalen te geven en dat onder meer dient als communicatie- middel tussen soortgenoten.

Fertiel, Vruchtbaar.

Vruchtbaar, in staat kiemkrachtig zaad voort te brengen. Zie ook vermeerdering van planten door zaaien.

Fertigatie

Het toevoegen van meststoffen aan het gietwater.
Film-coating (zaden) Plantenzaden met een omhulsel van cellulose waarin een fungicide of insecticide kan toegevoegd zijn.

Flestuin

Een minituin, aangelegd in een grote fles. (Mandfles of "dame-jeanne")

Flodderplastic, Gaatjesplastic

(Pervistal = merk) Plasticfolie die geperforeerd is. (Gebruikt voor teeltvervroeging) 

FloŽem, Zeefvaten.

Bastweefsel met zeefvaten. Wordt gebruikt voor het vervoer van verwerkt sap. (Sap met suikers)

Flora

Plantenwereld, plantenencyclopedie. Alle verschillende soorten planten. Zie ook overzicht online plantendatabases. Zie ook plantenboek met ruim 2000 verschillende geslachtsnamen van planten: "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen."

Naar overzicht van tuinjargon