Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal (tuinjargon):

"Fo"

Verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren en tuinbouw: forceren, fosfaat, fosfor, foto-autotroof, fotosynthese, fototropisme en foxy smaak.


plaatje index

Forceren

Zie trekken. Het door kunstmatige warmte vervroegd in bloei & groei trekken van planten. O.a. voor tulpen en witloofteelt. Ook voor het enten van planten. Zie rubriek "Planten vermeerderen door veredelen, enten en oculeren".

Fosfaat

Een kunstmeststof rijk aan fosfor. (PO4)  Fosfor is gunstig voor een betere wortelontwikkeling. Walnoten of okkernoten bevatten veel fosfor. Fosfor is goed voor het denkvermogen bij de mens, maar een teveel kan jeuk veroorzaken. Zie ook walnoten goed voor de gezondheid

fosfor, Phosphor (P)

Een van de hoofdelementen die de planten nodig hebben. Beendermeel is een organische meststof die veel fosfor bevat. Fosfor zorgt o.a. voor de wortelvorming bij het vermeerderen van planten.

Foto-autotroof

In staat tot opbouw van eigen organisch materiaal uit anorganisch, dankzij zonlicht (fotosynthese)

Fotosynthese, assimilatie

Het proces, waarbij onder invloed van chlorofyl (bladgroen) en zonlicht, kooldioxide en water worden omgezet in koolhydraten (suikers). Ook genoemd bladgroenverrichting. Planten die met licht suikers kunnen maken.
Verloop: koolzuurgas +water + lichtenergie + bladgroen --> suiker + zuurstof.

Fototropisme

Het zich wenden (draaien) naar het licht. O.a. kamerplanten op een vensterbank draaien zich opvallend naar het licht.

Foxy/ Foxyness (Vossensmaak)

Een speciale, natuurlijke geur of smaak van sap van druivenrassen van de soort Vitis labrusca. Voor verse consumptie is deze vossensmaak ongewenst; voor sapbereiding is die foxysmaak geen probleem. Voor meer info zie: druivenindex