Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie van tuinbouwtermen (vakjargon):

"Je"
plaatje index

Betekenis/definitie van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: jelly, jeneverbes, Roos van Jericho, jonquille, joop, jostabes

jelly ['dzjellie] (de (m))  gelei, dril
je'neverbes (de; -sen)  1. struikachtige boomsoort uit de cipresfamilie (Juniperus communis), in Nederland en BelgiŽ beschermd, jeneverstruik; 2. bes van de jeneverstruik, waaruit olie wordt bereid, gebruikt bij het aromatiseren van jenever. Sommige Jeneverbessen zijn een waardplant voor de roestschimmel die op peren bladmisvormingen veroorzaakt.
Jericho (het :),

 Roos van Jericho

Als Roos van Jericho worden er 3 verschillende plantensoorten verhandeld. 
De 1ste en "echte Roos van Jericho" is Anastatica hierochuntica L. (Brassicaceae, kruisbloemigen). Deze woestijnplant groeit normaal van Noordafrika tot AziŽ en is een eenjarige plant.  De bladeren krimpen bij droogte sterk in. Na bevochtiging gaan ze weer ontplooien; volgens de legende het eerst ontsproten in de woestijn bij Jericho, waar Maria bij haar vlucht naar Egypte haar voet had neergezet.
De 2de "Roos van Jericho" is Pallenis hierochuntica (Michon) Greuter (= Asteriscus hierochuntica (Michon) Wicklund) (Asteraceae/ Compositae). Ook deze plant groeit van nature uit in de streek van Noordafrika tot AziŽ. Soms wordt hier ook Saulcya hierochuntica als synoniem gebruikt.
De 3de "Roos van Jericho" is een mosvaren (zwelmosje) Selaginella lepidophylla (Hook. & Grev.) Spring (Selaginellaceae). Deze mosvaren komt voor in Noordamerika. Deze bijzonder opvallende plant is te vergelijken met een hygrometer. Bij droogte zitten de bladeren bij elkaar. Bij regenval spreiden ze zich open. Ook na afsterven blijft deze eigenschap behouden. Zie ook "ABC van het plantenlatijn"
jonquille [zjű'kiejÖ] (de; -s)  sterk geurende, veelbloemige gele narcis
joop (de; jopen)  haagdoorn; haagappel; soort appel
Jostabes, josta Een bes van de Ribes 'Jostaberry'. Een kruising van een Johannisbeere (Zwarte bes) en een stachelbeere (kruisbes/stekelbes). Uiterlijk gelijken de bessen op zwarte bes, de smaak lijkt meer op kruisbessen. Meer teeltinfo van jostabes: rassen, snoei, planten en ziekten